pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:76/167)

Piernikowe placuszki 138

Chciałam poczuć zapach pierników, więc musiałam coś upiec-usmażyć, najszybciej poszło z placuszkami ;) bazuję na podstawowym przepisie na placuszki otrębowe odkryłam, że moja bananowa zapiekanka, którą zgłosiłam do konkursu ryżowego BadaPak została nominowana do nagrody, teraz wszystko zależy już tylko od waszych głosów, nominowane są 3 potrawy, ta która uzyska najwięcej "lubię to" wygrywa, tak więc(...)głosujcie! ;) TUTAJ Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki stewii garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich do polania jogurt i miód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placuszki mieszamy wykładamy około 1,5 łyżki ciasta

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernikowe placuszki z suszonymi śliwkami 126

Uwielbiam zapach i smak pierników, a co za tym idzie cynamonu,... pychotkaaaaa! :) trzymajcie za mnie kciuki w tym tygodniu, zapowiada się jazda bez trzymanki Składniki (około 14 placuszków): około 3-4 łyżek chudego twarogu sernikowego (dałam Emilke 0%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 jajka 2 łyżki mielonych otrębów żytnich 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CIASTO MARCHEWKOWE Z CZEKOLADĄ – NAJLEPSZE! 761

jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * mleczna czekolada lub cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Jajka ubijamy z cukrami przez(...)minuty, po czym powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą do piernika – cały czas miksujemy. Wrzucamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-55 minut. Dokładnie studzimy! Po wystudzeniu oblewamy mleczną czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
Szarlotka w kratkę 110

się kojarzy ze świętami? że to właśnie w tym czasie największy popyt jest na przyprawy korzenne, właśnie teraz pijemy grzańce, zajadamy się ciastkami korzennymi, a samą przyprawę do pierników używamy w zasadzie do wszystkiego. Człowiek całym sobą żyje świętami, ich niebywałą magią, tym wszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne.  Ja też już czuję święta i to wcale(...)powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej  2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół

Kuchenne aromaty
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 190

razu nie martwiąc się o swoje zęby;) Upiekłam je już jakiś czas temu, teraz czekają w puszce na przedświąteczne lukrowanie "na świeżo", chociaż osobiście wolę takie nielukrowane. W zasadzie pierniki z tego przepisu wykonywałam pierwszy raz, domownicy szczególnie zaś tata, który jest wielkim łasuchem piernikowym był bardzo pozytywnie zaskoczony, że może je jeść bez moczenia w herbacie. Składniki(...)mąki 8 jaj 2,5 paczki przyprawy do piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki

Kuchenne aromaty
Pierniczki świąteczne. 81

końcu za pierniczki.Wyszły super,tylko ciekawe czy dotrzymają do Świąt:) Składniki: 250g płynnego miodu 250g brązowego cukru 100g masła 600g mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą i kakao.Na koniec dodać(...)przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum tydzień rzed świętami. Teraz pozostaje mi już tylko zabrać

Wielki apetyt
Lukrowanie pierniczków 87

Lukrowanie pierników-to chyba nie dla mnie.Długo się zabierałam i końcu  stało się, nadszedł ten dzień.Udekorowałam pierniki, które upiekłam już jakiś czas temu.Przepis znajdziecie oczywiście na blogu.Wracając do lukrowania,robiłam to po raz pierwszy w życiu i wyszło tak: Do lukrowania użyłam najprostszego na świecie lukru (szklanka cukru pudru ubita z 1 białkiem) i rękawa cukierniczego.Je

Wielki apetyt
Smażona w pierniku pierś perliczki 84

piersi z perliczki, sól, mąka, 2 jajka, 6 łyżek startego piernika, tłuszcz do smażenia* Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuje bulion. Udka można na przykład konfitować a piersi smażę, oczywiście nogi również można smażyć. Używam piersi ze skórą. Pierś lekko(...)roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w pierniku. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *może być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy kryształ

królestwo garów
Piernik z guinnessem 131

roku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Jaglane serniczki . 233

białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny  proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru   Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej patelni. Ale sposób gotowania(...)samo cukru do żółtek ubijamy  pulchną masę.  Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy  partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie

Farmażony
Szarlotka II 81

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Wino i ciasto na świątecznym stole 111

towarzyszą owocom – morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem na świątecznym stole. Godnym towarzyszem bogatego piernika jest w pełni dojrzałe

królestwo garów
Sernik z melisą i brzoskwiniami (bez glutenu) 175

Uwielbiam serniki. To moje ulubione ciasta, choć czasem zwycięża szarlotka lub piernik (piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu

Weekendy w domu i ogrodzie
Murzynek 160

rewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać  ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Oddzielić(...)żółtka od białek, białka ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut. Ciasto ostudzić i polać odlaną wcześniej polewą

Mama Gotuje
Bułeczki cynamonowe 82

Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na nie, znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne. Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania