pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:65/167)

Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie. 169

takich wypieków. Składniki: (na 4 większe babeczki; ciasto można również upiec w małej formie do keksu) 1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki * 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka klasy M 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka karobu lub ciemnego kakao 1 niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 1/2 szklanki oleju 1 czubata(...)cukier i 1/2 szklanki oleju. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy (przy pomocy drewnianej łyżki) mąkę, z przyprawą do piernika, karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia.Zawartość miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem

Słodkie okruszki
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 110

pierniki: 2 łyżki miodu 100 g cukru brązowego 150 g masła 300 g mąki 10 g przyprawy do piernika duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao lukier: 200 g cukru pudru 1 białko z dużego jaja 1 łyża soku z cytryny Wszystkie suche składniki mieszamy. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pozostałych składników i ugniatamy

KuchcikoweLove
Ciasteczka cynamonowe 190

pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj .  Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.  2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy(...)cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka bez kółka w środku

NA MOIM TALERZU
PIERNICZKI DROŻDŻOWE 23kcal 190

ksylitol 25g -20g świeżym drożdży  -2 łyżki mleka (0.5% 20ml) -2 łyżki masła (20g) -20g łyżki miodu (20g) -1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej)  - 1 łyżeczka cynamonu -1 jajko WYKONANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut. 2. Mąkę ksylitol, stewię, sodę, cynamon i przyprawę do piernika

fitolarun.blogspot.com
Piernikowe uszka z żurawiną 132

jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy piernikach w tym roku nastałam, a w obecnym stanie mi to nie służy... A w ogóle to niestety talentu do dekorowania nie mam, więc mogłabym tylko wszystko popsuć(...)wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane

Kolorowy Przepisownik
,,Kruche ciasteczka z witrażem” 109

słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia(...)dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku. Do środka nakładamy

Podróż w kulinaria
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 165

Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami przygotowuje się bardzo szybko, od razu można je podawać, gdyż najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu. Miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach, lekko czekoladowe, pachnące piernikiem i cynamonem. Niektórzy myślą, że to piernik, nie przychodzi im do głowy myśl, że w tym cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 139

400g miodu 3 duże jajka 125g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/2 łyżeczki amoniaku 3 łyżki mleka 1 słoiczek twardej marmolady 5 łyżeczek przyprawy do piernika Lukier: cukier puder woda kilka kropli aromatu cytrynowego Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć

Świat Ciasta
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 180

pokarmowego. SKŁADNIKI: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej 200 g ksylitolu 200 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli skórka starta z jednej pomarańczy 100 g gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W dużej misce(...)ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się

W kuchni Katie
Wafelki korzenne... 108

Wafelki korzenne... Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami. paczka wafli  1/2 szkl. zwykłego mleka  3/4 szkl. cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego  2,5 szkl. mleka w proszku  kostka margaryny  2 łyżki kakao  aromat śmietankowy cynamon(...)przyprawa do piernika do smaku W garnku rozpuszczamy margarynę, dokładamy cukry, mleko, kakao i przyprawę. Wymieszać na jednolitą masę. Dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat i mieszamy. Przekładamy wafle, następnie kładziemy deskę a na to coś ciężkiego na ok. 20 min. Kroimy i zajadamy

Pelusiowa Kuchnia
KAWA PIERNIKOWA 125

wspólnie  kawy , jeśli znajdziecie chwilkę by ze mną usiąść wygodnie w bujanym fotelu i rozkoszować się tym pysznym napojem.!!!!.  1 filiżanka dobrej kawy pół łyżeczki przyprawy do piernika szczypta kardamonu 1 malutki gożdzik 2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka wódki 100 ml.spienionego mleka szczypta gałki muszkatołowa i cynamonu cukierek laseczka ***************************************************  Do gotowej kawy wlać wódkę , dodać miód(...)przyprawę do piernika , kardamon i goździk, Wymieszać.Mleko lekko podgrzać , spienic i Wymieszać z gałką muszkatołową  i cynamonem.Dopełnić nim kawę.Włożyć laseczkę  gotowe.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barmbrack cake 154

stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g suszonych moreli, 150 g rodzynek, 250 ml wystudzonej herbaty, 50 ml whisky ( może być wódka), około70 - 80 ml wody Sposób przygotowania: Herbatę(...)połączyć z whisky. Zalać nią morele i rodzynki – odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec

Nie tylko w kuchni
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków 100 g „pustego piernika” 50 ml miodu 10 jaj 50 ml octu jabłkowego 2 limonki szczypta gałki muszkatołowej sól/pieprz Przygotowanie: Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym na bardzo wolnym ogniu(...)gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków

karmelowy
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 121

się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram twarogu, zmielonego trzykrotnie 400 gram serka homogenizowanego waniliowego 150 gram ricotty 1 jajo 1 żółtko 40 gram budyniu (proszek) 5 łyżek cukru pudru Galaretka żurawinowa 500 gram(...)galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...) 200 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego perełki o smaku mango (marki Delekta) Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno

Mango Papaja
Proste i szybkie pierniczki 163

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody  Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka

magiczna kuchnia Kasi