Obiad przepyszny! Sałatka z tuńczykiem, smaczna, zdrowa, sycąca, podana z pieczywem i pastą z awokado! Niezastąpiona! SKŁADNIKI: - sałata masłowa 15 liści - 4 pomidorki koktajlowe - 1/2 ogórka zielonego - 1 cebulka dymka - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym - zioła prymat do sałatki PASTA Z AWOKADO: - 1/2 awokado - 3 łyżki sera chudego - sól morska - sok z cytryny do smaku - 12 listków bazylii
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna a zarazem łatwa w wykonaniu pasta jajeczna. Świetny pomysł na śniadanie. Składniki : 6 jajek natka pietruszki sól i pieprz majonez lub musztarda Jajka gotujemy na wrzątku przez ok.4 minuty. Chodzi o to żeby nie były całkiem na twardo. Dzięki temu, ze żółtka będą miękkie możemy dodać mniej majonezu. Natkę pietruszki siekamy na drobno lub wrzucamy do miksera. Mielimy(...)jajka, dodajemy łyżkę musztardy oraz szczyptę soli i pieprzu. Ewentualnie dodajemy jeszcze majonez. Jest to wersja podstawowa pasty, którą możemy wzbogacić o szczypiorek, cebulkę, czosnek, żółty ser lub ogórki konserwowe. Jak zwykle ogranicza nas tylko wyobraźnia
prawdziwe jedzenieotrzymałam rybne puszeczki do testowania. Uwielbiam takie rybki szczególnie te w sosie pomidorowym i oczywiście od takich zaczęłam swoje testowanie. Użyłam szprotek w sosie pomidorowym i przygotowałam pyszną pastę na kanapki. składniki: 2 puszki szprotek w pomidorach GRAAL 200 g serka, użyłam Wieluń 1-2 łyżki natki pietruszki Do miski przełożyć zawartość obu puszek, razem ze sosem pomidorowym. Szprotki rozgnieść(...)widelcem. Następnie dodać serek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. I gotowe. Pyszna i prosta pasta na kanapki. Ja zrobiłam kanapeczki z wafli ryżowych i przybrałam natką oraz pomidorkami koktajlowymi
Monia miesza i gotujehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta jajeczna Do wykonania pasty potrzebne jest: · 7 jaj · Mała cebula · Koperek/szczypiorek
Bonapetit2xMDzisiaj kolejna propozycja na pastę kanapkową, tym razem z brokuła i fety. Smakuje zaskakująco dobrze - dosyć mdły brokuł przełamany zostaje słoną, intensywną fetą. Składniki: 1 ugotowany brokuł pół kostki sera feta łyżeczka majonezu pieprz Przygotowanie: Ostudzonego brokuła zblendowałam z pokruszoną fetą, wymieszałam z łyżeczką majonezu i doprawiłam pieprzem do smaku (pasty nie soliłam - feta jest wystarczająco słona
Kulinarny Pamiętnikprzecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podstawą dzisiejszej jest jajko i tuńczyk. Czy czegoś więcej potrzeba? Pasta z tuńczyka 2-3 jajka 1 puszka tuńczyka w wodzie 1/2 puszki kukurydzy 1-1,5 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Jajka ugotowałam na twardo. Wystudzone obrałam i pokroiłam na bardzo(...)drobną kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedziłam. W misce połączyłam jajko, kukurydzę i tuńczyka, którego wcześniej rozdrobniłam na mniejsze kawałki. Całość omaściłam majonezem, przyprawiłam solą i pieprzem. Pasta z tuńczyka na bułkach własnego wypieku: bezcenne! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Sałatka z tuńczykiem Domowy majonez
bastalenaZapraszam do spróbowania dietetycznej wersji pasty jajecznej. Oczywiście bez majonezu, ale myślę, że spokojnie można czasami się bez niego obejść. Z proporcji składników jakie podałam wychodzi porcja dla jednej osoby. Dietetyczna pasta jajeczna Składniki: 1 jajko łyżka odtłuszczonego jogurtu greckiego ½ łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka keczupu pikantnego szczypiorek lub cebulka dymka 1 rzodkiewka ½ ogórka konserwowego sól
Mania GotowaniaTaką pastę uwielbiam:) Może być jako smarowidło do chleba, dodatek do krakersów (jeśli nie stosuje się MM), a ja traktuję ją jak dip i zjadam z surowymi warzywami. Mój małżonek twierdzi, że ma wykwintny smak, choć to tylko jajka i tuńczyk najzwyklejszy;) Składniki na 1-2 osoby: * 2 jajka ugotowane na twardo * 1/2 puszki tuńczyka w oleju * 1/2 cebuli(...)łyżki majonezu kieleckiego * sól, pieprz Wszystkie składniki dobrze zmiksować na gładką masę. I gotowe! Komentarze rain1drop 2010/02/10 09:20:29 Pyszna. Bardzo lubię tuńczyka i wszystkie pasty z niego. Wczoraj natomiast robiłam bardzo podobną, tyle, że z inną rybką :) sowa_nie_sowa 2010/02/10 09:25:16 Ja jeszcze robię taką samą z sardynką w oleju i też za nią przepadam
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i namoczyłam ciecierzycę w zamiarze zrobienia tej pasty. Ale sięgając po sezam zwróciłam uwagę na orzeszki ziemne, które czekały na jakiś mój pomysł na nie i przyszło mi do głowy, że zamiast jednej zrobię z tych składników dwie pasty i obie z udziałem orzeszków. Zmierzałam w kierunku nadania im smaku słodko-słonego i to się udało:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż dla mnie znaczenia czy są świeże czy wędzone czy też marynowane. Uważam, jednak że jadam ich zbyt mało. Zwłaszcza w innych posiłkach niż obiadowych. A przecież pasty rybne są takie dobre... Składniki: 3 wędzone makrele 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek 6-7 ogórków kiszonych majonez sól, pieprz Wykonanie: Z makreli usunąć ości. Trochę czasu to zajmuje(...)naprawdę warto. Do makreli dodać pokrojone w kostkę jajka i ogórki kiszone. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do ryby. Składniki doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Pasta świetnie nadaje się na śniadania i kolacje. insertCookd("4a5dbababb1e7da715a2e718b3283d16
Pasja Smakuzasadzie powinnam napisać pasta z okrawków które zostają przy filetowaniu lub kawałków miruny usmażonej, który został z obiadu. Chodzi o to by nie wyrzucać lub nie wciskać domownikom nadmiaru ryby na siłę tylko zrobić coś nowego co urozmaici jadłospis. Taką samą pastę można zrobić z łososia, dorsza, pangi itp. - byle nie było skóry i ości. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizakupów. Nie mówiąc już o robieniu obiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz
Zgrabne Gotowanieprzede mną ostatnia prosta - magisterka w końcu napisana, a do końca sesji jeszcze tylko 5 zaliczeń. I znowu będę mogła spędzać więcej czasu w kuchni :) Tymczasem proponuję Wam pastę z awokado, dzięki której Wasze kanapki już nigdy nie będą nudne! Pyszny i zdrowy zamiennik masła. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu. PASTA Z AWOKADO I JAJKA Składniki: - 1 awokado
Zgrabne GotowanieDzisiejszy Tłusty Czwartek zbliża się właśnie do końca, więc na chudsze piątkowe śniadanko proponuję: Kanapeczki z pastą z łososia Składniki: 20 dag łosoś wędzony - brzuszki 1 szt jajko(...)dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała