Świetna pasta z drobiowej wątróbki. Nieco zmieniony przepis Jamie Oliver'askładnikiok 300g wątróbki drobiowejmleko do zamoczenia wątróbki1 cebula3 - 4 ząbki czosnkuok. 100 g miękkiego masłasólpieprzprzygotowanieWątróbkę umyć, oczyścić i na parę godzin zamoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zdjąć z patelni i odstawić na bok .Wątróbkę wyjąć z mleka(...)pieprzem, ewentualnie dodać więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do miseczki i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego
Stare GaryBardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Pasty makrelowe robiłam już różne, ale pomysł na tę, z dodatkiem kiszonych ogórków podała mi Pani Mirka z Torunia. Bardzo mi się spodobało, polecam! składniki:makrela wędzona2 jajka ugotowane na twardo1/2 cebuliszczypior 3 - 4 łyżki majonezu2 - 3 ogórki kiszonepieprzsólprzygotowanieMakrelę pozbawić ości. Jajka posiekać na drobne kawałki ( najwygodniej w blenderze ) , cebulę
Stare GaryProsta i szybka do zrobienia pasta do chleba. Można dodać więcej chili by bardziej pastę zaostrzyć. Z domowym chlebem pycha!składniki4 jajkapuszka tuńczyka może być rozdrobnionyłyżka kaparów1/2 łyżeczki płatków chiliduża łyżka majonezu1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać
Stare Garymłode dymki zielone i białe części, drobno pokrojonesól i pieprz do smakuprzygotowaniewszystkie składniki wymieszać w misce widelcem lub wrzucić do blendera (oprócz dymki), i rozetrzeć na gładką pastę. Dodać dymkę, doprawić do smaku. Tym razem robiłam pastę blenderem, i taka gładka wersja bardzo mi smakowała.Smacznego! Uwagi: W zależności od ilości rybiego mięsa, możemy zwiększyć ilość
Stare GaryKolejna szybka i smaczna propozycja pasty do chleba. Tym razem makrela + biały kremowy serek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym żytnim, chlebem. Polecam !składniki2 małe makrele125 g serka typu Almettepęczek zielonego szczypioru3 szalotki2 łyżki majonezusól, pieprzPrzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z serkiem i majonezem. Szalotki
Stare GaryCzas na rybę tym razem wędzoną. Pasta z wędzonej makreli, twarożku , ogórka, jajka- jest doskonała do pieczywa zarówno na śniadanie jak i na kolację. Polecam.SKŁADNIKI1 wędzona makrela2 ogórki kiszone2 łyżki twarogu2 jajka1 cebulapół pęczka szczypiorku2 łyżki ketchupu łagodnego1 łyżka musztardy delikatesowejsól, pieprz do smakuWYKONANIERybę oczyszczamy z ości dokładnie rozdrabniamy i wkładamy do miski , dodajemy twaróg.. Jajka gotujemy(...)twardo. Cebulkę i ogórek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Jajka siekamy drobno dodajemy do składników pasty. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Dodajemy musztardę, ketchup, część pokrojonego szczypiorku i wszystko dobrze mieszamy, jednocześnie rozgniatając składniki. Możemy ozdobić.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyTwarożek z rzodkiewką to świetny dodatek do pieczywa i idealna propozycja na śniadania, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Pikantność rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany(...)rzodkiewkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy również posypać świeżym szczypiorkiem.Całość możemy również lekko zmiksować - wtedy powstanie nam konsystencja pasty. Moje posty
Słodka StronaKolacja powinna być lekka i pożywna. Może to być na przykład kanapeczka z czymś smacznym. Idealną alternatywą dla nudnych wędlin i serów jest domowa pasta do smarowania. Możemy ją przyrządzić prawie ze wszystkiego i zrobić z nią kanapki. Pasta jajeczna jest wielkim przebojem w moim domu rodzinnym. Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy
W poszukiwaniu inspiracjiważniejsze ;) Też tak macie ? ;)No ale, że dziś niedziela, po obowiązkowej kawce i dymku, nadeszła pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)Składniki : 2 jajka ok. 7-10 cm białej części z pora80g białego sera chudego(...)później rozdrabniamy widelcem i dokładamy do reszty. Wszystko przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego oraz posiekaną na drobno bazylię i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i już można jeść :)Mimo bardzo małej ilości komentarzy, jak na razie:) , jak zawsze na nie czekam, oraz na wasze uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem
Parowar FacetaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiWiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli
slodkokwasnaplA na przystawkę jajka w wafelku. Farsz: 3 jajka średnia makrela cebula natka pietruszki kukurydza z puszki majonez pieprz, sół Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i
Niezły MłynekPamiętam taki obrazek z dzieciństwa: "Niedziela. Na obiad rosół. Moja mama ugniata ciasto, z którego powstaje makaron. Zawsze się wtedy zastanawiałam po się tak męczy, skoro
bastalenaPaprykowo- faszerowane szaleństwo trwa. Dzisiaj wersja z makaronem. Oczywiście dodatki to mój sugestywny wybór. Wy możecie je łączyć według własnego uznania. Ja proponuję dzisiaj żółto- zieloną
bastalenaZa oknem słońce... w końcu! Czemu nie oddać się chwili zapomnienia w kuchni. Mamy weekend i coś dobrego się należy. No to może spaghetti? Ale żeby
bastalena