rodzaje wrapów – jedne z kurczakiem, drugie z awokado, a trzecie z tofu. Wspólnym składnikiem, który urozmaicił przekąski były serki kremowe Hochland . To właśnie na ich bazie stworzyłam aromatyczne pasty, którymi posmarowałam tortille. Do kurczaka przygotowałam pastę paprykową, do awokado pastę z kolendry, a do tofu pastę orzechową. Przygotowywanie past było dla mnie wyzwaniem i ciekawym doświadczeniem kulinarnym – powiem(...)szczerze, że takie pasty mogą być również świetnym dodatkiem do kanapek, ale także można podać je z krakersami czy nachosami. Serki, dzięki swojej kremowej konsystencji, bardzo łatwo łączą się z dodawanymi składnikami. Mam nadzieję, że z przyjemnością przygotujecie takie pasty, a także same wrapy Z podanych proporcji wystarczy Wam składników na 2 wrapy każdego rodzaju. Wrapy z awokado i śmietankową
Kuchnia BazyliiPasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką(...)pastę z czerwonej papryki z małą modyfikacją (papryka nie jest pieczona tylko miksowana wraz ze skórą) robię sama od ładnych paru lat. W zasadzie ta pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj na obiad przygotowałam wegańską zupę tajską i z przygotowań została mi kostka tofu. Długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, w końcu stanęło na paście do kanapek :) Przepis znalazłam na stronie 'Kuchnia na wzgórzu'. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;)Składniki na pastę:200 g tofu1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji5 suszonych pomidorów
My Culinary ArtBardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony.składnikiok 250 g ugotowanego, obranego bobu1 duży ząbek czosnkuoliwa z oliwek1 łyzka tartego parmezanugarść listków miętysól, pieprzsok(...)mieszając. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły bób praską do ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie, przyprawić solą, pieprzem, dodać parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Dolać więcej oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową. Smacznego
Stare GaryJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola- 150g* oliwa- 4 łyżki*** sok z cytryny- 1 łyżka* przyprawy: pieprz, sólSłonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał).Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę
Kraina Miodem PłynącaDzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest naprawde blyskawiczny i kilkuskladnikowy.Pierwowzor z dawnych czasow zawieral majonez.Dzis zastapila go musztarda.I wystarczy,makrela ani tak jest bardzo tlusta ryba.Do pasty dodalam jedynie ulubione i wlasnorecznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe.Pyszne,slodziutkie.Przepis na suszone pomidory(...)nastepnie dokladnie rozgniesc widelcem.W drobniutka kostke pokroic cebule.Wymieszac z odrobina soli,aby troche zmiekla.Ogorki i pomidorki. pokroic rowniez w drobniutka kostke.Polecalabym ogorki konserwowe.Pasta bardzo zyskuje na smaku.Wymieszac i gotowe.Gdyby pasta byla za sucha dodac oliwy z pomidorkow.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia i sledzia w pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki.Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka(...)serek Philadelphia-175 g1 puszka sledzia w pomidorach-200 gszczypiorekWykonanie:Serek z opakowania przelozyc do miseczki.Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka.Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego!Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory jest niezwykle kremowy i smacznej konserwy sledziowej jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac nowy przepis,czynie to z nieukrywana ciekawoscia.Ten pomysl podsunela mi TV-sniadaniowa.Zaraz tez naomczylam fasole i na drugi dzien powstalo to przesmaczne smarowidlo do chleba.A poniewaz jest z dodatkiem chrzanu,jak najbardziej wpisuje sie w klimaty(...)wielkanocne.Do przygotowania tej psty mozna uzyc fasoli z puszki,jednak pasta bedzie smaczniejsza jesli ugotujemy fasole samodzielnie.Jeszcze smaczniejsza na drugi dzien,gdy skladniki sie "przegryza".Polecam!Skladniki:puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimnosol,pieprz1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam)Przygotowanie: fasole namoczyc wieczorem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.Składniki (na około 20 roladek):2 duże bakłażany250 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonej papryczki(...)osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony, aż zmiękną. Następnie wykładać je na papierowy ręcznik celem odsączenia tłuszczu. Przygotować pastę z orzechów.Orzechy, czosnek, kozieradkę, kolendrę (świeżą i mieloną), ocet oraz chili włożyć do kielicha blendera i zmiksować na drobno. Następnie dolewając powoli wodę miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej
Food SquareSkładniki: ugotowana pierś z kurczaka (150g)2 jajka ugotowane na twardo2 łyżki majonezu1 łyżka indyjskiej pasty currysólPrzygotowanie:Mięso kurczaka i jajka drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy majonez, pastę curry i solimy do smaku. Pastą smarujemy pieczywo lub krakersy
Smakowity Blog Kulinarnyszybka i smaczna pasta do chleba. I to chleba nie byle jakiego! TUTAJ CHLEBSkładniki na pastę-twaróg-makrela wędzona- usuń ości-pieprz ziołowy SKWORCU-szczypiorek-sól,pieprz-łyżka śmietanyWszystkie składniki zmiksuj, bądz zblenderuj na pastę.Nakładaj na chleb i dodaj rzodkiewki. Kolor czerwony na pewno poprawi ponury nastrój. Posyp szczypiorkiem.I pyszne , zdrowe kanapki gotowe!Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak.Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania:30 minutSkładniki:2 bakłażany
SzczyptaSmaQzapewne w niejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:)SKŁADNIKI :3 ugotowane jajka
Basia w kuchniimieniny mojego taty. Była wspaniała atmosfera, dużo śmiechu i wspominanie dawnych lat. Po prostu ubaw po pachy. Chcę więcej takich chwil ^^Dzisiaj dopadła mnie ochota na kanapeczki z pastą jajeczną, której nawiasem mówiąc, baardzo dawno nie jadłam. Nie mam pojęcia dlaczego, bo jest naprawdę pyszna :) ~ Kanapeczki z pastą jajeczną, pomidorem i szczypiorkiem ~Składniki:ugotowane jajkołyżeczka serka twarogowegosól, pieprztroszeczkę musztardy(...)pomidorszczypiorekŻółtko ugniatamy widelcem z serkiem, musztardą i przyprawami. Białko bardzo drobno siekamy, dodajemy do żółtek i dokładnie mieszamy. Kanapeczki smarujemy pastą jajeczną, dodajemy plasterki pomidora, posypujemy szczypiorkiem i przyprawami
Kuchenny Skrawek NiebaNiesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego(...)średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu
Taste Of My Day