Słoneczko za oknem, wiosna w sercu, powoli również na talerzach i w kulinarnych magazynach. Najnowszy KUKBUK jest w 100% wiosenny. Na pierwszy ogień z tegoż KUKBUKa poszła w azylu pasta jajeczna autorstwa pewnej znanej wszem i wobec Truskawki i przyznam, że choć jem ja tylko ja to wcale mnie to nie martwi!!! jest przepyszna!Pasta jajeczna curry z ziołami4 jajkapo
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałej3 ogórki konserwowemała cebula czerwonamajonezsól i pieprz.Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Fasolę miksujemy w blenderze z dodatkiem około3 łyżek majonezu, dodajemy sól i pieprz. Do gotowej pasty dodajemy ogórki konserwowe pokrojone w kostkę oraz cebulę także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy wg uznania. Pastę z ogórkami dajemy do środka buraczków i gotowe! Wszystkie te składniki można przygotować
Bon Appetit MałgorzatyBlyskawiczne i smaczna pasta do kanapek.Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera.Zmniejszylam tylko ilosc soku z cytryny,bo Olivier zaszalal.Nie zmielilam pasty na "gladko" w malakserze jak zalecal ,ale rozgniotlam wszystkie skladniki widelcem,takze moja wersja jest jeszcze mniej pracochlonna.Odpada mycie malaksera. Skladniki :1 czubata lyzka chrzanu kremowego300 g wedzonej makreli bez osci (1 spora makrela
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.Składniki:300-400 g pieczarek2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy,oleju5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków2 łyżeczki suszonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moja ulubiona pasta na kanapki. Zawsze robię ją w dużych ilościach, bo szybko znika ;) polecam, bo jest naprawę smaczna!Składniki:1 puszka tuńczyka w oleju4 jajkaszczypiorek1-2 łyżki majonezusól, pieprzSposób przyrządzenia:Jajka gotujemy na twardo, a następnie gdy przestygną należy je pokroić w kosteczkę. Do jajek dodajemy tuńczyka z puszki (olej odlewamy), szczypiorek kroimy i dodajemy do reszty. Na koniec(...)dodajemy majonez (lub majonez zmieszany z jogurtem naturalnym) oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pasta gotowa
upichcicdoceniamy, robimy szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być nudnym posiłkiem. Mamy do wyboru przeróżne rodzaje pieczywa, dodatki. Ja proponuję dzisiaj kanapki z pastą z surimi, rukolą i pomidorem. Jutro propozycja na kolejną pastę kanapkową. Składniki:150g surimi2 jajka ugotowane na twardołyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym)sól, pieprz
Smakowity Blog KulinarnyTaka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :)Składniki :3 czerwone mięsiste papryki1/2 szklanki bułki tartej1 szklanka mielonych orzechów włoskich1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/4 szklanki oliwy z oliweksól, mielona ostra paprykaPrzygotowanie:Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym piekarniku)Kiedy skórka będzie miejscami czarna(...)nasienne, przestudzić i zmiksowaćOrzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać. Taką pastę podałam jako przystawkę na krakersach. Powtórzę ją, ale z pieczonym czosnkiem. Zastąpię nim kmin
Proste Potrawyświeżej bułeczki, przepysznej kajzereczki - proponuję pastę :) Wspaniały, z wędzonego pstrąga, dodatek - do porannych kanapek :)Składniki:3 jaja150 g wędzonego pstrąga1 łyżeczka koperku1 łyżeczka szczypiorku1 łyżeczka pietruszki2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżka majonezuPstrąga obrać z ości. Niezbyt to przyjemny etap robienia tej pasty :( Następnie pstrąga rozcieramy widelcem. Koperek, pietruszkę i szczypiorek siekamy, jajka kroimy w drobną kosteczkę i wszystko dokładnie
Delicious Titbitsdzieci. Niestety z różnym skutkiem. Do pełnego sukcesu droga jest długa, wyboista i kręta. Owocem mojej walki są jednak różne dodatki do kanapek, a to jeden z nich. Pasta z makreli i suszonych pomidorówskładniki:1 średniej wielkości makrela wędzonaokoło 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewynatka pietruszkipieprzmielona chilli wykonanie:Rybę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i rozdrabniamy (można(...)pomocą widelca) Suszone pomidory miksujemy i dodajemy do ryby. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz doprawiamy pieprzem i chilli. Można dodać odrobinę dobrej jakości oliwy jeśli pasta jest za sucha
Przysmaki Karolkiwywija radosne koziołki, raduje się, aż bije w zawrotnym tempie. I choć za oknem deszcz, przygnębiająca szarość, widok smutnego miasta - to nic! Idzie miastem z szerokim uśmiechem na twarzy.PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI./własny;/na słoiczek ok. 300 ml1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli1 cebula2 ząbki czosnku1/2 papryczki pepperoni (lub chili)1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego)2 łyżki oliwy(...)czosnek obieram, drobno siekam i szklę na odrobinie tłuszczu.Papryczkę kroję w bardzo drobniuteńką kosteczkę.Wszystkie składniki, wraz z fasolą, wkładam do wysokiego naczynia,miksuję blenderem na pastę - u mnie niedokładnie, aby czuć poszczególne składniki. Doprawiam. Podaję.Idealna do pieczywa, warzyw czy np. jako dip.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSuszone pomidory, odkąd odkryłam, że takie są, uwielbiam. Najczęściej jadam jesienną i zimową porą, kiedy to nie ma świeżych.Robię czasem z nimi jajecznicę, ale pasty jajecznej dotąd nie robiłam. Pora to nadrobić, tym bardziej, że pasty jajeczne to moje ulubione sposoby na jajka.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyoszukujmy się, niemniej smakuje wybornie i polecam ją każdemu, kto tylko ma ochotę na nietypowe smarowidło do kanapek. Kawałek pomidora, sałata i można uznać śniadanie w pełni za udane!PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI./zmodyfikowany przepis z bloga Jadłonomia;/150g łuskanego słonecznika5 suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych2 łyżki sosu sojowegook(...)szklę na oleju, będącymzalewą suszonych pomidorów. Wszystkie składniki, oprócz wody, wrzucam do kielicha blendera (lub wysokiego, wąskiego naczynia, do którego zmieści się nóżka blendera. Miksuję na gładką pastę, dolewając stopniowo wody. Przekładam do słoiczka i trzymam około 1-2 tygodnie w lodówce.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidrobniutka kostkę. Ostudzone jajka ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy ketchup (wedle uznania) i mieszamy. Pastę pozostawić na ok 1 godzinę w lodowce, aby składniki się razem połączyły. Smacznego! Ps Ketchup można zastąpić majonezem. Wtedy nadamy paście bardziej ostry smak
Klaudynkowa kuchniapierwszy dzień wiosny, w tą zimową aurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś z kurczaka ok 200g brokułów pęczek koperku papryczka chili 150g sera żółtego 2 łyżki majonezu przyprawy Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry, następnie w paski. Dodajemy ją do pokrojonego w drobną kostkę kurczaka... ...doprawiamy(...)pozostałych ostygniętych składników... ...wraz z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, dwoma łyżkami majonezu i przyprawami (pieprz, majeranek, tymianek lu inne wg uznania :)). Całość mieszamy i pasta jest gotowa
Taste Of My DaySkładniki: 1 makrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz
Kulinarny karnet Christophera