Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny(...)smak. Według mnie oddzielnie smakują o wiele lepiej. Nie jesteś przekonany czy polubisz pastę grzybową ? W takim razie może będzie Ci smakowała Pasta z fasoli i pieczonej papryki albo Kawior żydowski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDawno nie robiłam żadnej pasty, dawno też nie robiłam nic z ciecierzycy. Więc gdy do tych dwóch faktów doszedł przepis, który znalazłam w dodatku do GW, to od razu poszedł do realizacji:) W przepisie były użyte 2 puszki ciecierzycy, czyli ok. 400 g, ja użyłam gotowanej i o połowę mniej. Zmieniłam też przyprawy, bo nie miałam kuminu. Składniki(...)soku z cytryny sól, pieprz, majeranek, kminek mielony - po szczypcie albo więcej Najpierw ugotowałam ciecierzycę (po uprzednim całonocnym jej moczeniu). Odcedziłam, pozostawiając jednak trochę wody z gotowania do rozrzedzenia pasty. A potem w misce mieszałam po kolei: ciecierzycę, kminek (sł), czosnek (o), sól morską (sn), bazylię, pomidory, sok z cytryny (k), majeranek (g), oliwę spod pomidorów (sł), pieprz
Zdrowa Kuchnia Sowykiedy zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak do własnego gustu(...)Poniższa pasta ma bardzo łagodny smak. Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie
W kuchni Karmel-itkiPasty kanapkowe to świetny pomysł na urozmaicenie śniadań czy kolacji a przede wszystkim sposób na spożywanie większej ilości warzyw czy strączków. Dlatego poniżej macie zestawienie pysznych past na kanapki :) - wystarczy kliknąć w nazwę! A jeśli szukacie dobrego blendera ręcznego - TUTAJ - KLIK! duży wybór! Bagietka z pastą z fety i pomidorów FIT kanapkowa pasta z fasoli(...)pasta jajeczna z awokado Fit pasta jajeczna ze szczypiorkiem (bez majonezu) FIT pasta z bobu do kanapek Guacamole czyli pasta z awokado Guacamole z pomidorami Kanapkowa pasta z soczewicy Pasta jajeczna ze szprotkami Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów Pasta twarogowa z wędzoną makrelą Pasta z suszonych pomidorów i nasion Pasta z tuńczyka i awokado Wegański smalec z fasoli
Moje Kuchenne RewelacjePasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej… Składniki dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny łyżka oliwy sól pieprz papryczka chilli Pasta z awokado na ostro – przepis Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki, miąższ wydrążamy łyżka(...)cytryny, oliwę, przyprawy i drobno posiekaną papryczkę chilli. Możecie również schować na chwile papryczkę do zamrażalki, a następnie ja zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki ugniatamy widelcem aż powstanie pasta z awokado , a następnie wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Smacznego! Artykuł Pasta z awokado na ostro pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejna propozycja na szybką i pyszną pastę rybną na bazie białego sera. Dzisiaj wykorzystałam wędzonego pstrąga, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Do tego tylko jajka na twardo i żadnych innych intensywnych dodatków, żeby nie zabić smaku ryby. Natomiast zamiast zwykłego białego sera, tym razem wykorzystałam mielony serek z wiaderka, taki jakiego używam do pieczenia sernika. Przy zakupie sera warto(...)sprawdzić na opakowaniu czy jest to w 100% biały ser, bez żadnych niepotrzebnych wypełniaczy. Pasta twarożkowa z pstrągiem Składniki: 250 g wędzonego pstrąga obranego z ości i skóry 250 g białego sera dwukrotnie zmielonego 2 jajka na twardo sól pieprz Wykonanie: Rozdrobnioną rybę mieszamy w misce z serkiem, jajka obieramy i kroimy w drobną
Kulinarne przygody Gatityinnego * puszka ciecierzycy ( około 300 g ) * 2-3 ząbki czosnku * około 100 ml oliwy z oliwek * sól * papryka w proszku Wykonanie: Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się ze złoci. Uwaga ! Nie wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie. Ostudzić. Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego(...)miksować, aż pasta stanie się gładka. Ciecierzycę, wraz z wodą, zmiksować z czosnkiem i oliwą na pastę. Dodać tahini, połączyć obie pasty. Gotowy hummus doprawić do smaku. Przełożyć do słoiczka, polać oliwą i posypać papryką. Smacznego
kolorowotorcikowoniemoc twórcza. Zapewne przez to, że "Atlas kanapek świata" przeszedł mi koło nosa. Widać, zbyt wybajerzone te gofry były ;) To tym razem prościej. Na toście. Nie konkursowo. Szkoda. Bo pasta pyszna wyszła. Niestety za późno sobie o niej przypomniałam. Hm, taka pasta na pożegnanie lata i atlasu kanapek świata ;) Wiem, co mówię. Poważnie powiało chłodem. W nocy 5 stopni było(...)plusie na szczęście. Ale tylko patrzeć jak biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego
bastalenaprzepadam za chrzanem, za to mój mąż uwielbia, więc gdy trafił na ten przepis, to uparł się, żeby koniecznie zrobić tę pastę. Nie pozostawił mi wyboru w tej kwestii i zakupił błyskawicznie wszystkie produkty, nakazał sfotografować i przystąpić do dzieła. No cóż, skoro należy to do ulubionych starterów Jamie Oliver'a, to grzech nie spróbować, nawet jeśli nie jest się(...)miłośnikiem chrzanu. Przepis na pastę z drobnymi zmianami w proporcjach pochodzi ze strony Jamie Oliver'a. Składniki: 1 wędzony pstrąg
Delicious TitbitsJeśli jesteś miłośnikiem kanapek, na pewno docenisz pyszne pasty, które możesz przygotować w swojej kuchni. Od codziennego lunchu po przyjęcia i spotkania towarzyskie — domowe smarowidła niewątpliwie ożywią Twoje codzienne menu. W tym artykule przedstawimy kilka pomysłów na ciekawe pasty kanapkowe, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Hummus z bobu Hummus to klasyczna pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu(...)Całość rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, pieprz i sól. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać również posiekaną papryczkę chilli, świeżą kolendrę lub drobno pokrojone pomidory. Pasta z suszonych pomidorów Suszone pomidory są pełne intensywnego smaku i aromatu, dzięki czemu stanowią idealny składnik do przygotowania pasty do kanapek . To także świetny sposób na włączenie do swojej diety
Kuchcik gotujeDzisiaj na tapecie będą pasty do pieczywa. Wszyscy bardzo je lubimy, ale często ograniczamy się do tej tradycyjnej, jajecznej ze szczypiorkiem lub do pasty z tuńczyka. A przecież taką śniadaniową (i nie tylko) pastę można zrobić właściwie ze wszystkiego! Może być mięsna, rybna, wegańska czy wegetariańska i w pełni warzywna. A takie pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek(...)wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto! A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „ 3 pomysły na… ”, w których będziemy brali pod lupę sposoby na urozmaicenie tradycyjnych i nieco oklepanych dań tak, aby odkryć je na nowo, ale w innej odsłonie
Analiza SmakuPasta z selera. Pasta selerowa. Mało kto przedkłada liście selera nad korzeń. Często liście zostają wyrzucone po odcięciu korzenia, bo co można robić z tymi liśćmi? A liście selera są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają też działanie przeciwzapalne, są moczopędne i redukują poziom złego cholesterolu, oraz obniżają ciśnienie krwi. Seler wspomaga też trawienie, polecany jest w kuracjach odchudzających(...)Można liście selera wysuszyć lub zamrozić, można je potem wykorzystać do sporządzania naparów ziołowych i jako dodatek do potraw. Dzisiaj proponuję przygotować pastę selerową ze świeżych liści selera. To świetna przyprawa bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Pastę z selera zamknęłam w słoiczku. Może służyć jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, do kanapek. Pasta wymieszana z tartym parmezanem i mielonymi orzechami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTahini to pasta sezamowa bardzo popularna w kuchni krajów wschodniej części basenu Morza Śródziemnego (szczególnie krajów arabskich). Jest gęsta, orzechowa w smaku i ma o wiele więcej zastosowań niż zrobienie hummusu. Możecie kupić ją w niektórych sklepach, ale ja polecam Wam przygotowanie pasty tahini w domu. We wpisie znajdziecie nie tylko przepis ze zdjęciami krok po kroku i garść porad(...)czego możecie ją wykorzystać. Przygotowanie tahini jest bardzo, bardzo proste - wystarczy zmielić ziarna sezamowe w robocie kuchennym, ewentualnie dodając trochę oleju czy oliwy, do powstania gładkiej pasty. Aby zrobić domową tahinę nie potrzebujecie jakiegoś super sprzętu. Mój malakser średniej klasy kupiony kilka lat temu poradził sobie z tym zadaniem doskonale. Przygotowanie domowej pasty tahini - na co zwrócić uwagę
Chilli Czosnek i Oliwahurtowni Vegamarket oprócz ostatnio opisywanych przez nas kaszek otrzymałyśmy także zestaw past orzechowych. Dzisiaj opiszemy Wam dwa słoiczki z kremem z orzechów włoskich, niby na pierwszy rzut oka takie same ale jeden był z dodatkiem KONOPI :P Wiadomo, który otworzyłyśmy jako pierwszy xD bez certyfikatu Nazwa: Pasta z orzechów włoskich / Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopi Firma: Amandin(...)Skład: Pasta z orzechów włoskich : woda, syrop ryżowy*, orzechy włoskie* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna). Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopi : syrop ryżowy*, woda, orzechy włoskie* (17%), inulina, konopia* (5%), substancja żelująca - pektyna. * Surowce ekologiczne. Masa netto: 330g Wartości odżywcze: Pasta z orzechów włoskich : 100g/375 kcal, tłuszcz – 14g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1g, węglowodany – 57g w tym cukry
Candy Pandas