Domowa pasta z makreli jest delikatna i smaczna. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa posmarowanego masłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tak przygotowana pasta oprócz tego, że nadaje się do pieczywa, będzie świetnym dodatek do przekąsek. Przygotowanie pasty jest szybki i smakuje znacznie lepiej, aniżeli gotowa, kupiona pasta w sklepie. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na to smarowidło(...)pieczywa… Zobacz również: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Składniki duża makrela 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 niewielka cebula szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu Domowa pasta z makreli – przepis Z makreli oddzielamy mięso od ości. Wkładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostudzone jajka dodajemy do makreli i rozgniatamy widelcem. Cebulę i ogórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa. Domowe maggi. Niedawno podawałam Wam przepis na pastę selerową , a dzisiaj przyszła pora na pastę z lubczyku. Roślina ta ma charakterystyczny smak i intensywny zapach, który określany jest jako „przyprawa maggi”, można z lubczyku przygotować domową przyprawę w formie pasty. Można też liście lubczyku wysuszyć lub zamrozić, aby je potem wykorzystać jako naturalny(...)dodatek do potraw. Polecam też moje przepisy na pasty: Pasta paprykowa do słoików , Pasta paprykowa , Pikantna pasta chili i sos sweet chili Lubczyk rośnie u mnie na działce od maja, nie zdążyłam go jednak w tym roku wcześniej przetworzyć, teraz przyszła na niego pora! Pastę z lubczyku robi się identycznie jak pastę z selera. Zapewniam, ze warto zadbać o zrobienie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasta z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem do kanapek. Moja uniwersalna pasta jajeczna składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. Tym razem do jajecznej pasty dodałam tylko rzodkiewki i szczypiorek, pasta(...)jest pyszna idealnie nadaje się do kanapek. Pastę z jajek uwielbia chyba każde dziecko, przynajmniej ja lubiłam ją jeść gdy byłam dzieckiem, bo pasta jajeczna obok pasty rybnej to była ulubiona pasta do kanapek. Do tej pory nie wyobrażam sobie mojego menu bez jajek. Jak przygotować najlepszą kanapkową pastę z jajek z rzodkiewką? Tym razem do ugotowanych na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZjadła. Wow, nie do wiary, bo na słodko nie chciała nawet spróbować. Zostało mi jeszcze trochę, więc akurat na śniadanie na następny dzień. Ale... wieczorem przyszedł mi smak na pastę jajeczną. Ugotowałam więc jajka i już miałam otwierać puszkę sardynek, żeby zrobić pastę, gdy przyszło mi do głowy, aby wykorzystać kaszę jaglaną i tak powstała pikantna pasta z kaszy(...)jaglanej (a nawet dwie:) Druga pasta (bo jeszcze 3 łyżki kaszy zostały po zrobieniu jaglano-jajecznej) poszła też szybko - miałam ugotowaną fasolkę adzuki z myślą o deserze, więc padło na nią. PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej fasoli * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej * ząbek czosnku * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * sól, lubczyk, cebula
Zdrowa Kuchnia SowyProsta pasta z bobu , która świetnie sprawdza się podana z pieczywem, grillowanym mięsem, świeżymi oraz grillowanymi warzywami. Dzięki zmiksowaniu składników konsystencja tejże pasty jest kremowa i delikatna, a całość dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie wegańskiej pasty z bobu zaczynam od ugotowania mrożonego bobu. Przed ugotowaniem bobu nie rozmrażam, wkładam go do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Bób(...)musi być dobrze miękki, gdyż po wystudzeniu miksujemy go z oliwą, czosnkiem i solą. Samą pastę przyprawiam jedynie czosnkiem oraz odrobiną soli, natomiast podaję ją z dodatkami, które rewelacyjnie podkreślają jej prosty smak . Pastę z bobu serwuję z ziarnami granatu , sezamem oraz dodatkową oliwą połączoną z natką pietruszki. Dania, z którymi wegetariańska pasta z bobu smakuje pysznie to na przykład
MeCooksHummus to klasyczna pasta przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i czosnku. Świetnie będzie się nadawała do pieczywa lub pieczonej tortilli. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Nasza wersja bazuje na gotowej ciecierzycy z puszki (będziecie mieli pewność, że będzie idealnie miękka). Sprawdzi się idealnie jako przystawka na przyjęcie albo spotkanie w gronie znajomych. Poniżej znajdziecie listę składników(...)dokładny przepis . Składniki: 1 puszka ciecierzycy 3 łyżki pasty tahini 3 ząbki czosnku sól pieprz 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kuminu (jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny (jeśli lubicie) Hummus – przepis Ciecierzycę odsączamy z zalewy, a następnie dodajemy do blendera. Dodajemy tam pozostałe składniki i blendujemy wszystko do uzyskania jednolitej pasty . Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w zamkniętym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta twarogowa z makrelą...Kremowa, aromatyczna.O wyraźnym smaku wędzonej makreli.Na bazie twarogu półtłustego.Z dodatkiem majonezu i koperku.Dosmaczona koncentratem pomidorowym.Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek.Polecam! Składniki:1 średnia makrela (waga około 250 g);250 g twarogu półtłustego;3 łyżki majonezu;2 łyżki drobno pokrojonego koperku;1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makrelę oczyścić(...)ości i skóry.Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać.Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty.Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną
Gospodyni MiejskaOstatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić. Była już na blogu pasta łososiowa(...)pasta twarożkowa z makrelą , teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża łyżka majonezu 2 jajka na twardo 1 łyżka posiekanych kaparów sól pieprz
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera(...)łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem., dodajemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitysię ją przygotowywać tak, aby była lekka i pełna smaku . Już kiedyś pisałam Wam o tym, że rzadko jadam wędliny na kanapki, za to często przygotowuję sobie przeróżne fasolowe pasty. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolejną z nich - cudownie pachnącą suszonymi pomidorami i tymiankiem pastę z czerwonej fasoli. Pasta ma mocny aromat suszonych pomidorów. Jeżeli wolelibyście łagodniejszy smak - zamiast(...)oleju spod pomidorów użyjcie zwykłej oliwy. Ta pasta świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami albo żytnim pieczywem . Mam nadzieję, że posłuży Wam do przygotowania niezliczonych śniadań, przekąsek i podwieczorków, a zapakowana do słoiczka znajdzie zastosowanie nawet na wiosennym pikniku:) P.s. Do przygotowania dzisiejszej pasty użyłam suszonych pomidorów Ponti, które otrzymałam do wypróbowania od firmy Indexfood , dlatego dzisiejszy wpis oznaczyłam
Chilli Czosnek i OliwaMożna powiedzieć, że to już u nas legendarna pasta. Od dawna bywa cieszącą się powodzeniem przekąską karnawałowego stołu, a jej przepis pochodzi z Krakowa, skąd mąż go przywiózł dawno dawno temu, jak w starych baśniach i legendach bywa :) Legendą obrosła na pamiętnej Sylwestrowej prywatce, gdzie podana na kultowych sucharkach pszennych (dostępne, a jakże, w Biedronce) z drobną posypką z czerwonej(...)papryki uwodziła wszystkich i nawet przełamała niechęć do brokuła jednego z gości. Parafrazując słynną kwestię z jednego z kultowych filmów Barei ("zawartość cukru w cukrze"), przekonaliśmy sceptyka, że pasta ta zawiera tylko 3% brokuła w brokule :) Chyba nawet "na taśmie" jest udokumentowane, że gość ów po pierwszej próbie, gdy stwierdził, że brokuła (wstrętnego) w ogóle nie wyczuwa, sięgał później
Delicious Titbitsniż białe pieczywo, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. A może bagietkę? To pieczywo o wyjątkowo chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Idealne do past na bazie roślin strączkowych, które pięknie kontrastują z jej strukturą. Pieczywo tego typa ma też to do siebie, że sprawia, iż prosta kanapka staje się małym luksusem. Czy jednak delikatna(...)łatwo dostępne. Dobrze komponują się z wieloma składnikami, nie przesłaniając ich smaku. Są też doskonałym wyborem dla tych, którzy nie przepadają za ciężkim, gęstym pieczywem. Rozsmakuj się w pastach kanapkowych – pożywne smarowidła, które nigdy się nie nudzą Pasty kanapkowe to prawdziwa skarbnica smaków i zdrowia. Są bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, a przy tym niezwykle różnorodne
Słodkie okruszkiPasty jajeczne robię dość często. Nie wrzucałam ich ostatnio na bloga, bo poranny głód czasami nie chciał czekać na moje „zaraz, tylko zrobię zdjęcie”. Nie lubię robić zdjęć na szybko, czując na sobie oddech śmiertelnie głodnych domowników. Wtedy zdjęcia zawsze wychodzą beznadziejne. I niby zawsze słyszę, że mam się nie spieszyć, że przecież na spokojnie, poczekamy(...)pasuje, ale te cholerne śniadania jakoś zawsze są problematyczne. To dzisiejsze też było robione w pośpiechu, ale wyszło na tyle znośne, że postanowiłam je opublikować. Wracając do tytułowej pasty. Jak zwykle robi się ją bardzo sprawnie. Z dodatkami znowu możecie kombinować. Możecie dodać do niej dowolne zioła, inne ogórki, pora, suszone pomidory, kukurydzę, groszek, co Wam właściwie przyjdzie do głowy
KardamonovyPasta z kurczaka na kanapki to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jest pyszna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Pasta z kurczaka do kanapek – gdy nie masz, co zrobić z mięsem z rosołu Rosół pojawia się w moim domu regularnie, zwłaszcza w czasie chłodniejszych miesięcy. Nic tak wspaniale nie rozgrzewa, jak talerz pysznego rosołu(...)kurczakiem i soczewicą albo tajska zupa z kurczakiem . Zawsze dobry, choć również pracochłonnym pomysłem, są rozmaite zapiekanki. Z szybkich pomysłów jednak bezkonkurencyjnie wygrywa ta aromatyczna, kremowa i sycąca pasta z kurczaka na kanapki. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Pasta z kurczaka – najważniejsze składniki Do przygotowania tej pasty potrzeba tylko kilku składników, które często większość z nas ma w lodówce albo
Na-talerzu.plPasta buraczana z czerwoną fasolą, to idealne smarowidło na kanapkę, dla tych, którzy nie jadają mięsa, albo dla tych, którzy akurat mają ochotę na coś lżejszego. W skład pasty wchodzi gotowany lub pieczony burak i czerwona fasola oraz świeży czosnek. Robi się ją w kilka minut, po prostu wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także(...)inne przepisy na pasty: Ajvar (ajwar) bałkańska pasta warzywna Zielony hummus, pasta z bobu Pesto z kolendry Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą
Kulinarne przygody Gatitymocno się ścięły Chleb włóż do piekarnika, w celu nadania im chrupkości Awokado obierz i usuń pestkę, rozgnieć widelcem i dodaj sok z cytryny, sól i pieprz Grzanki posmaruj pastą z awokado, nałóż jajka, posyp natką pietruszki i przyozdób plastrem rzodkiewki. Smacznego! Artykuł Kanapki z awokado i jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nadszedł czas na kolejny post z cyklu "Przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych. Tym razem będą to pasty kanapkowe i pasztety. Podane przy produktach ceny są to regularne ceny aktualne na dzień postu i mają cel wyłącznie informacyjny. Toppo Pasta z wędzonym tofu Dostępność: Lidl Składniki : woda, 20% wędzone tofu (woda, 24% nasiona soi, dym wędzarniany), 13% okara(...)kwasy nasycone: 1,1 g Węglowodany 8,3 g / w tym cukry: 0,9 g Białko 4,7 g Sól: 1,34 g Toppo Pasta z tofu Dostępność: Lidl Składniki : woda, 29% tofu (woda, 25% nasiona soi - w tofu), 14% okara sojowa (woda, 14% nasiona soi - w okarze sojowej), cebula, olej rzepakowy, drożdże suszone (drożdże, ekstrakt ze słodu
Zielona KuchniaPasta jajeczna ze smażoną cebulką...Kremowa, wyrazista w smaku.Z dodatkiem podsmażonej cebulki.Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków.Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę.Polecam!Składniki:6 jaj;2 duże cebule;3 czubate łyżki majonezu;2 łyżki oleju;Szczypta słodkiej papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć(...)słodką papryką. Wystudzić.Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z podsmażoną, wystudzoną cebulką. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.Jajka i cebulka muszą być
Gospodyni Miejskaminut bez przykrycia, aż ser się roztopi, po czym włącz funkcję grilla 2-3 minuty aby się ładnie zarumienił. Podawaj zapiekankę natychmiast. Smacznego! English version Chicken, mushroom and spinach pasta bake (6 servings) Ingredients: 220 g pasta 1 onion, diced 1 teaspoon garlic, minced 300 g fresh or frozen spinach, cooked for 4 minutes in a microwave and drained(...)mozzarella cheese, shredded 2 teaspoons sugar 1/4 teaspoon provencal herbs salt and pepper to taste Preparation: Preheat the oven to 180 oC and grease medium baking dish. Cook the pasta according to package directions, until just before al dente. Drain the pasta and rinse with cold water. Saute the onions and garlic in olive or canola oil over medium high
karmelowyKilka głodnych osób do mnie przyszło, postanowilam je oszukać. I podałam im focaccię alla genovese z pastą francuską i z dodatkami. Tak bardzo chciałam zobczyć reakcję na bezmięsne mięso! Vege pasta francuska fantastycznie smakuje ze świeżym pieczywem. Za jej charakterystyczny smak i kremową konsystencję odpowiada musztarda, którą wykorzystano do stworzenia odpowiedniej kompozycji smakowej. Pasta jest bogata w białko roślinne(...)zawiera dodatek błonnika pokarmowego. Produkt został przygotowany z surowców niemodyfikowanych genetycznie. Posmarowałam pastą moja focaccię z dodatkiem ziaren tym razem, bez gruboziarnistej soli i rozmarynu. Przepis TUTAJ Dodatkowymi składnikami była sałata lodowa, marchewka, bazylia. Tyle. Aby nie zapeszyć smaku pasty francuskiej. Podałam i czekalam na reakcję... Zapytano mnie jaki to pasztet albo jakie smarowidło bo fajnie smakuje. Dzieci bynajmniej
Z Kuchni Do KuchniTroszkę inna wersja pasty jajecznej. Wersja dietetyczna i to bez dodatku jogurtu, z którym mam przy paście złe doświadczenia. Jak tylko chciałam odchudzić trochę pastę jajeczną i zaczęłam częściowo dodawać jogurt naturalny, pasta zaczęła mi podchodzić wodą i wygląd jak i smak miała niezbyt zachęcający. Pewnie przygotowana na świeżo jest ok, ale ja zawsze przygotowuję wieczorem, tak by była(...)książce Marty Grycan Moja Dolce Vita. I w pełni mnie ten przepis satysfakcjonuje. Nawet mała ilość majonezu i zmiksowanie (a nie poduszenie, jak dotychczas robiłam) gwarantuje iż tak przygotowana pasta wcale nie jest sucha, jak mogłoby się wydawać. Jest dość puszysta i bardzo smaczna. Tak więc polecam, idealna na jesienne śniadanie, do tego pełnoziarnista kanapeczka (przepis już niebawem), trochę pesto
Smaczne ZdroweDawno nie robiłam sobie naleśników na śniadanie i przyszła mi na nie ochota, tym większa gdy na blogu Sisters'cooking znalazłam przepis na pastę tahini z miodem! Pastę tahini robiłam do hummusu , więc z miodem mogła być tylko lepsza:) Składniki na 3 naleśniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych jajko 100 ml mleka odrobina oliwy przyprawy: imbir(...)kurkuma, sól Pasta tahini z miodem: 3 łyżki sezamu najlepiej niełuszczonego 2 łyżki oliwy extra vergine - nie miałam oleju sezamowego łyżka miodu Naleśniki przygotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli do miski kolejno dodawałam i po każdym składniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru
Zdrowa Kuchnia SowyPotrzebujesz zaledwie trzy składniki: garść cierpliwości, mocny blender i sezam... Tahini, tahina, pasta sezamowa - te trzy nazwy oznaczają jedno i to samo: pyszny składnik arabskiej kuchni, bez którego nie istniałby hummus czy turecka chałwa. Idealna pasta musi być gładka, a konsystencja tak naprawdę zależy od upodobania konsumenta. Wiele razy kupowałam tahini w sklepie z żywnością orientalną. Nagle zachciało mi się(...)hummusu, a bez tahini nie ma o nim mowy. W okresie wakacyjnym, do połowy września przebywam w moim małym miasteczku, gdzie znalezienie pasty sezamowej graniczy z cudem. Już szybciej jest kupić sezam i zrobić ją samodzielnie. Panują spory, w których konfrontują się miłośnicy sezamu łuskanego i niełuskanego. Ten drugi zawiera prawie dziesięć razy więcej wapnia aniżeli ten pierwszy
W kuchni Karmel-itkiŚwięta za tydzień, wiec czas najwyższy na jakieś pyszne przepisy które będzie można wykorzystać. :-) Dziś mamy dla Was trzy pasty do jajek, wszystkie na bazie naturalnego serka do smarowania, więc zdrowo i lekko. :-) Przepisy są proste, wiec idealne na ten okres w którym czasu ciągle jest za mało. Pierwszą z nich i tą która przemawia do naszych kubków smakowych najbardziej(...)jest: Pasta z suszonymi pomidorami Składniki: 100g serka naturalnego 4 suszone pomidory w zalewie 0,5 cebulki pieprz odrobina soli (my polecamy himalajską) zioła prowansalskie Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (oliwa nie jest potrzebna, pomidory są w zalewie więc nic się nie przypala :-), podduszamy ok 10 minut. Kiedy przestygną, dodajemy do nich resztę
kuchnia do kwadratuPasty do chleba do dobra alternatywa dla wędlin czy innych dodatków. Są ekonomiczne i można za każdym razem przygotować smarowidło o innym, niepowtarzalnym smaku. Tym razem do klasycznej pasty jajecznej dodałam pomidory w różnej postaci. Taka czerwonawa pasta bardzo nam zasmakowała. Doskonała jest też Pasta jajeczna z tuńczykiem albo Pasta z jajek i szynki a dla Tych co wolą(...)można przygotować na przykład Pastę serową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaziemniaki zamieniłam na makaron;) Teraz wracam powoli do dań z ziemniakami, robiłam ostatnio pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i sosem z gorgonzoli, a dzisiaj właśnie pieczone ziemniaki z pastą z makreli. Przepis na takie danie wypatrzyłam na blogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku(...)bazylii, oregano, pieprzu, papryki ostrej * koperek Ziemniaki umyłam, wysuszyłam, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 0 C. W tym czasie zrobiłam pastę z makreli, czyli najpierw makrelę obrałam z ości i skóry i rozgniotłam widelcem na jednolitą masę. Dodałam po kolei przyprawy, wyciśnięte ząbki czosnku i drobno pokrojoną cebulkę, a na końcu
Zdrowa Kuchnia Sowysię do kanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam(...)faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny siekany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze. Wielkanocne przepisy, których i tak pewnie zbyt wiele nie będzie, rozpocznę od publikacji pasty do jajek, ale nie wegetariańskiej tym razem. Według domowników ma delikatny smak, łagodna i pasująca do jajek. Ocena pozytywna :] JAJKA Z PASTĄ SURIMI. /przepis własny/ na nadzianie 10 jajek(...)następnie obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtko. Odstawiam. Paluszki surimi kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do wysokiego naczynia pokrojone paluszki, koperek, dodaję majonez i musztardę. Wszystko miksuję na pastę za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję nieco majonezu i ponownie zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku. Takprzyrządzoną pastą nadziewam połówki jajek ( samo białko ) Wskazówka: Zaczynam od małej ilości
W kuchni Karmel-itkiniewidzialne dla oka człowieka, macha swym ogonkiem z listka bukszpanu. Dziś wersja laktoowowegetariańska, czyli wegetariańska dla tych, co jedzą jajka. Pomysł zainspirowany zlepkiem różnych innych pomysłów na tę pastę z blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze i z pewnością urozmaici wielkanocne menu. JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /sklejony z różnych, innych przepisów(...)białka odstawiam na bok. Pomidory suszone wyciągam z zalewy, kroję w mniejsze kawałki. Umieszczam je wraz z żółtkami w wysokim naczyniu. Dodaję olej i wszystko razem miksuję na pastę za pomocą blendera. Ilość oleju zależy od konsystencji pasty - musi być to gładka, kremowa masa, nie za rzadka,niezbyt gęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy
W kuchni Karmel-itki