Pasta do kanapek nie wymaga wielkiej sztuki kulinarnej, stanowi alternatywę dla wędlin, pasztetów i innych gotowych produktów, które spożywamy z pieczywem. Wystarczy tylko połączyć składniki, przyprawić i mamy pyszną zdrową pastę do smarowania. Jak przygotować dobrą pastę do kanapek? Nic prostszego. Wystarczy tylko podane w przepisie składniki np. ugotować, upiec, udusić lub wykorzystać surowe. Następnie warzywa i inne produkty miksujemy(...)rzadkie, możemy je zagęścić za pomocą np. zmielonych pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego, różnych płatków (owsiane, gryczane, zbożowe) czy kasz (np. jaglanej). Można też kupić gotowe pasty (np. hummus, pasty w warzyw grillowanych), to alternatywa dla osób zapracowanych. Najlepsze jednak są smarowidła przygotowane samodzielnie, które nie zawierają zbędnych dodatków, m.in. barwników konserwantów. Przygotowane pasty możną stanowić dodatek do pieczywa
Strefa Zdrowego ŻywieniaSkoro ostatnio bardzo często piekę chleb, to wiadomym jest, że i do tego chleba jest potrzebne tak zwane smarowidło. Nie przepadam za gotową wędliną, więc robię rożne pasty, żeby urozmaicić nasze codzienne kanapki. Dziś mam dla Was pyszną i bardzo prostą do zrobienia pastę. Pasta rybna z ogórkiem powstała na bazie białego sera i wędzonej makreli. W domu(...)uwielbiamy, jest idealna do świeżego domowego chlebka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inni pomysły na pasty do chleba: Pasta buraczana z czerwoną fasolą Ajvar (ajwar) bałkańska pasta warzywna Zielony hummus, pasta z bobu Pesto z kolendry Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta
Kulinarne przygody Gatityoraz suszone pomidory mogę jeść „garściami”. Oliwek niestety nie potrafię zrobić sama, ale pieczone pomidory lub suszone pomidory przygotowuję w sporej ilości każdego roku. Tym razem połączyłam je w paście zwanej tapenada, tylko w tej przeważają suszone pomidory. Ostatnio przygotowałam pyszną tapenadę z czarnych oliwek . Ta pasta z suszonych pomidorów jest dużo smaczniejsza, szczególnie będzie smakować tym, którzy nie lubią(...)past z oliwek, gdyż są mniej wyczuwalne w smaku, pasta jest pikantna za sprawą papryczki piri piri ma wyrazisty smak a dzięki suszonym pomidorom i oliwie jest dość wilgotna. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, ja ostatnio dodałam ją kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki tłuszczowej ale również mają w sobie bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Jak pokazują badania awokado zawiera ok. 20-30% tłuszczów, ale jak już wspomniałem są to zdrowe tłuszcze. Poza tym zawiera witaminę E oraz sporą(...)ilośc błonnika, który da nam uczucie sytości. Pasta z awokado to ciekawy pomysł na szybką kolację. Przygotowanie całości, nie licząc gotowania jajek, zajmie nam ok. 5 minut :) Poniżej lista niezbędnych składników i przepis. Składniki 2 jajka 1 dojrzałe awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu (może zastąpić 1 łyżką jogurtu naturalnego) sól
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oczywiście musi być z jajkami w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak klasycznie. Będzie to pewna odmiana dla typowych jajek faszerowanych. Oto pasta jajeczna z makrelą, która może być typowym smarowidłem do domowych kanapek, lub po prostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju sałatek lub dipa do pokrojonych warzyw. Oczywiście(...)jeśli macie ochotę, taka pastą można też wypełnić ugotowane na twardo jajka, żeby tradycji stało się zadość :). Na blog znajdziecie również inne pyszne pasty i smarowidła: Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana
Kulinarne przygody Gatityajwaru spokojnie czeka sobie w szafce kuchennej, dlatego postanowiłam zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza. Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba(...)zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów, np. fety, sera bałkańskiego, czy koziego. Pastę możecie wykorzystać także jako dodatek do krakersów czy paluszków grissini - ja mam takie ciasteczka z oliwą z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - smakują z pastą wybornie! Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie
Chilli Czosnek i Oliwasobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek(...)łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać do pasty odrobinę pestek, dodadzą one wtedy ostrości. Obieramy czosnek. Oczyszczone papryczki wraz z czosnkiem, oliwą, cukrem i solą wrzucamy do blendera i blendujemy na szybkich obrotach przez 30-60 sek. Jeżeli
PastelFoodKanapka z awokado i jajkiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo dietetyczne śniadanie. Przepis jest bardzo szybko, a posiłek smaczny z całą masą zdrowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedna sałatka, którą jednak skasowałam, zdjęcie wyszło średnio na jeża. Tzn. poprawne, ostre. Po prostu nudne jak flaki z olejem. Na sałatki jeszcze przyjdzie pora. Natknęłam się jeszcze na pastę jajeczną, którą się robi migusiem. Jedynym problemem, może być czosnek niedźwiedzi, który nie jest stałym bywalcem wszystkich kuchni w Polsce. U mnie jest, od zeszłorocznych wakacji. Kupiłam go przypadkiem(...)może się na coś przyda”. I na coś się faktycznie przydaje. Głównie np. teraz, kiedy My nie powinien jeść zwykłego czosnku. Ładuję więc go gdzie się da. Do pasty jajecznej także. Nie jest bardzo intensywny, jest wystarczający. Jeżeli nie macie go jeszcze w szafce z przyprawami, polecam to zmienić. Tuńczyk. Dodajcie jaki chcecie. Ja jakoś nie do końca ogarniam
KardamonovyPrzyszła mi wielka ochota na jakąś kanapkową pastę w stylu pasty/smalcu z fasoli , którą niedawno robiłam. Ale nie miałam namoczonego grochu, a ochota była na teraz, więc poszperałam i znalazłam w "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" Bożeny Cyran-Żak pastę z zielonego groszku. A ponieważ była umieszczona w potrawach wiosennych, więc poczułam się bardzo wiosennie (zresztą to moment(...)urody suszonymi pomidorami. Zjadłam z lubością i dodatkiem surówki z kapusty kiszonej, którą to kapustę odkryłam ostatnio na nowo i bardzo dobrze się komponuje z kanapkami z tego typu pastą:) Ta pasta sama w sobie jest bardzo smaczna, ale myślę, że spokojnie można ją wzbogacić np. o gotowane na twardo jajko albo uprażone jabłko, albo co tam komu przyjdzie
Zdrowa Kuchnia SowyPasta z jajkami i porem. Pasta z jajek i pora. Pasta jajeczna z porem i koperkiem to idealny dodatek do chleba podobnie jak inne pasty na z jajkami. Niedawno polecałam Wam przepis na pastę ze szprotkami. Pasta kanapkowa z jajek i pora jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, to pyszna pasta do pieczywa. Ta pasta nie tylko nadaje się(...)chrzanowy zastąpić jajecznym farszem z porem. Nie zaszkodzi jednak na Wielkanoc przygotować takie rożki szynki z masą jajeczno-chrzanową. albo zrobić farsz do jajek. Polecam też inne przepisy na pasty do chleba: – pasta z jajek z rzodkiewką – pasta rybna – Pasta z jajek i szynki – pastę z rzeżuchą. i jajkiem Składniki na pastę z jajek i pora: 4 jajka kawałek jasnozielonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść(...)przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany 18 % 1/2 cebuli sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy
Kulinarne przygody GatityDziś na śniadanie polecam klasyczną i najprostszą pastę jajeczną, bez zbędnych dodatków tylko ze szczypiorkiem. Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna(...)pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek. Następnie drobno je siekamy. Ja pomagam sobie takim urządzeniem do krojenia jajek w plasterki, raz układam jajko w poprzek, potem wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Dodajemy
Kulinarne przygody GatityDomowa pasta z makreli jest delikatna i smaczna. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa posmarowanego masłem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tak przygotowana pasta oprócz tego, że nadaje się do pieczywa, będzie świetnym dodatek do przekąsek. Przygotowanie pasty jest szybki i smakuje znacznie lepiej, aniżeli gotowa, kupiona pasta w sklepie. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na to smarowidło(...)pieczywa… Zobacz również: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Składniki duża makrela 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 niewielka cebula szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu Domowa pasta z makreli – przepis Z makreli oddzielamy mięso od ości. Wkładamy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostudzone jajka dodajemy do makreli i rozgniatamy widelcem. Cebulę i ogórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa. Domowe maggi. Niedawno podawałam Wam przepis na pastę selerową , a dzisiaj przyszła pora na pastę z lubczyku. Roślina ta ma charakterystyczny smak i intensywny zapach, który określany jest jako „przyprawa maggi”, można z lubczyku przygotować domową przyprawę w formie pasty. Można też liście lubczyku wysuszyć lub zamrozić, aby je potem wykorzystać jako naturalny(...)dodatek do potraw. Polecam też moje przepisy na pasty: Pasta paprykowa do słoików , Pasta paprykowa , Pikantna pasta chili i sos sweet chili Lubczyk rośnie u mnie na działce od maja, nie zdążyłam go jednak w tym roku wcześniej przetworzyć, teraz przyszła na niego pora! Pastę z lubczyku robi się identycznie jak pastę z selera. Zapewniam, ze warto zadbać o zrobienie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasta z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem do kanapek. Moja uniwersalna pasta jajeczna składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. Tym razem do jajecznej pasty dodałam tylko rzodkiewki i szczypiorek, pasta(...)jest pyszna idealnie nadaje się do kanapek. Pastę z jajek uwielbia chyba każde dziecko, przynajmniej ja lubiłam ją jeść gdy byłam dzieckiem, bo pasta jajeczna obok pasty rybnej to była ulubiona pasta do kanapek. Do tej pory nie wyobrażam sobie mojego menu bez jajek. Jak przygotować najlepszą kanapkową pastę z jajek z rzodkiewką? Tym razem do ugotowanych na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię