Pasta do chleba z jajecznicy to najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Wszystkie pasty z gotowanych jajek się przy niej chowają. Ponieważ jestem wielką fanką zarówno jajecznicy, jak i past kanapkowych, pomyślałam, że połączenie tych obu potraw może być udane. I tak właśnie jest! Dodatek smażonej na maśle cebulki i jajka sprawia, że pasta nabiera wyrazistego smaku, podkręconego dodatkowo serem żółtym(...)szczypiorkiem. Taką pastę robi się bardzo szybko, a będzie stanowić pyszne urozmaicenie standardowych kanapek z wędliną czy serem. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z chrupiącą skórką, z plasterkiem pomidora na wierzchu. Pasta z jajecznicy będzie też pyszna jeśli zawiniemy ją w tortillę wraz z rukolą. Takie danie można wziąć ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Składniki
e-PrzepisyKulinarneKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stają się coraz krótsze, noce coraz zimniejsze, a my nabieramy ochoty na ciepłe dania z dodatkiem jesiennych warzyw. I jednym z takich da jest właśnie ajvar (ajwar), bałkańska pasta przygotowana z papryki i bakłażana. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek czy do dań mięsnych. Możemy ją także zamknąć na zimę w słoikach, żeby w zimowe(...)cieszyć się smakiem pysznych pieczonych warzyw. Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne pasty: Zielony hummus, pasta z bobu Pesto z kolendry Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu. Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :))Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np: pochrzaniona pasta jajeczna, pasta makrelowo-jajeczna, pasta z tuńczyka czy tradycyjna(...)pasta jajeczna a dziś zapraszam na pastę z twarogu i wędzonej makreli :)))Składniki:1 wędzona makrela200g chudego twarogu1/2 cebulisólpieprz2 łyżki ostrego ketchupuWykonanie:Makrelę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mielimy, dusimy widelcem lub blendujemy w zależności od możliwości i upodobań. Dodajemy ketchup, sól i pieprz. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce ok 1h, aby składniki przegryzły się wzajemnie
Walijskie PichceniePaprykowa pasta drobiowaKremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.Polecam!Składniki:200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);1 jajo;1 mała cebula;1/4 średniej, czerwonej papryki;2 czubate łyżki majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.Majonez
Gospodyni MiejskaPasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości. Inspirację czerpałam z bloga(...)Stare gary . Jeśli przygotujesz tę pastę, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pasta z bobu Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody GatityPasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą (jak i każda inna) jak zwykle najlepiej wchodzi na śniadanie. Na kolację też zagra, ale jakoś my zawsze jemy ją jednak rano. Ostatnio robię je dość często, ale jemy je jedynie we dwójkę. Tola póki co nie toleruje jajek. Nie, to nie alergia, to niechcieizm. Nie to nie, może za jakiś czas(...)ogóle wiecie co? Nie wiecie. Powiem Wam. Chyba pierwszy raz dodałam do pasty rybno-jajecznej musztardę. Jakoś nigdy nie przyszło mi to do głowy. Albo przyszło, ale stwierdziłam, że to jednak nie będzie pasowało. Oj pasowało. Pasowało tak bardzo, że do kolejnej także dodam. Jak wszystkim wiadomo do takich past pasuje także majonez. Tutaj też ważna uwaga, jedynie majonez kielecki
KardamonovyTajska zupa z dodatkiem czerwonej pasty curry to danie, którym zajadać można się bez końca. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy tak jak i ja uwielbiają połączenie owoców morza ze świeżymi ziołami, warzywami oraz makaronem ryżowym. Czerwona pasta curry to jeden z głównych składników, jakie znaleźć można w tej właśnie zupie. Podstawowymi składnikami, z których powstaje owa tajska czerwona(...)pasta curry są: czerwona papryczka chili, czosnek, trawa cytrynowa, kurkuma, sól oraz pasta krewetkowa. Do tychże składników dodaje się również galangal bądź imbir, cebulę, kolendrę oraz kmin. Czerwona pasta curry w kuchni tajskiej jest podstawą wielu dań takich jak chociażby tajskie curry, zupy, makarony oraz wiele innych. Dzięki dodatkowi pasty curry zupa ma intensywny ziołowy aromat oraz niepowtarzalny smak. Jako
MeCooksPierwsze podejście do niej mieliśmy jakiś miesiąc temu. W lodówce leżała trochę zapomniana puszka wędzonych szprotek w oleju, postanowiłam dodać ją do jakiejś pasty. I pierwsza myśl to oczywiście pasta z białym serem. Czemu „oczywiście”? Nie wiem, nie pomogę, jakoś mi to siedzi w głowie. Potem przypomniałam sobie, że przepis na blogu na pastę z serem już jest(...)mózg, jak coś jest na blogu, muszę to zrobić inaczej, żeby mieć co publikować. I to nie przymus, żeby nie było, robię to już z automatu. Zrobiłam więc tę pastę, spróbowałam raz i drugi, wyszła super. Byliśmy dodatkowo z My tak głodni, że odpuściłam robienie zdjęć i publikację. Trudno, zrobię ją ponownie za jakiś czas. I ten czas właśnie nadszedł
KardamonovyPropozycja uroczych przekąsek w formie miniaturowych kanapeczek z chlebem pumperniklem. Okrągłe kanapeczki na ząb, z pastą z suszonych pomidorów i fety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini kanapeczki z pastą z suszonych pomidorów 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Trudność: Łatwe Porcje 10 kromek Przygotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Miniaturowe, okrągłe kanapeczki z pumpernikla. Coś na ząb(...)małe zakąski z ciemnego pieczywa i pasty z suszonych pomidorów. Składniki: PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju 50 g sera feta Favita 50 g kremowego serka Philadelphia 2 łyżki oliwy ze słoiczka suszonych pomidorów DODATKOWO 10 kromek okrągłego chlebka żytniego kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 5 jajek przepiórczych 2 plasterki salami Sposób przygotowania: Suszone pomidory
ProstePesto.plKlasyczna pasta jajeczna to jeden z tych dodatków, który uwielbiam do świeżego pieczywa na śniadanie. Jest wiele przepisów na pastę jajeczną, ale im mniej składników tym lepiej. Moja pasta jajeczna obowiązkowo musi być z żółtym serem, ale jeśli dbacie na przykład o linię, to zrezygnujcie z majonezu na rzecz jogurtu naturalnego. Aczkolwiek moim zdaniem straci już cały swój wyjątkowy smak(...)Przeczytaj: Domowa pasta z makreli Składniki 4 jajka 2 łyżki majonezu 50g sera żółtego w kawałku sól pieprz ewentualnie szczypiorek Klasyczna pasta jajeczna – przepis Jajka gotujemy na twardo. Jajka na twardo gotujemy ok. 8 minut. Szczegóły TUTAJ . Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. A następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Ser żółty ścieramy również na małych oczkach na tarce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty z awokado jest szybkie i bardzo proste. Potrzebujemy dosłownie 5 minuty. Składniki dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki soku z cytryny Szybka pasta z awokado – przepis Musimy mieć bardzo dojrzałe(...)wyciągamy pestkę. Delikatnie łyżką wyciągamy miąższ aby nie uszkodzić skórki. Do miseczki dodajemy miąższ z awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy na skórki z awokado. Smacznego! Artykuł Szybka pasta z awokado pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna pasta na kanapki, która idealnie sprawdzi się na chrupiącym pieczywie podana na śniadanie albo jako przekąska na imprezie. Kremowa pasta kanapkowa z łososia Wędzony łosoś połączony z serekiem kremowym, odrobiną soku z cytryny, rzodkiewką i zieloną cebulką to podstawowe składniki pasty kanapkowej, którą przygotowałam w ostatnią sobotę. Pastę zaserwowałam mężowi na śniadanie i nie krył on swojego nią zachwycenia(...)Pasta udała się znakomicie, była kremowa dzięki wykorzystaniu w niej serka a do tego bardzo aromatyczna i pełna smaku . Osobiście jestem fanem past kanapkowych. Sprawdzają się zawsze kiedy muszę przygotować coś pysznego dla dużej ilości osób. Pasty kanapkowe robi się szybko a samo ich zaserwowanie także nie jest wyszukane, gdyż na ogół do ich podania wystarczy chleb lub pieczywo tostowe
mecooksJeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)właściwie są nijakie, ale już dodatek suszonych pomidorów, ziół i przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!Pasta słonecznikowa do chlebaSkładniki:1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika10–15 suszonych pomidorów w oliwie1
UgotujmyTo.plgryczaną, ale i na słodko jak np. Sernik dyniowy… i wiele więcej…. Dlatego to smarowidło dyniowe znalezione na blogu http://przepisnachleb.pl/pasta-z-dyni-ciecierzycy/ musiałam koniecznie przetestować… Oto pasta z dyni i ciecierzycy do chleba – polecam ją Wszystkim, którzy lubią dynię oraz tym co lubią takie smarowidła..:)Pasta z dyni i ciecierzycy do chlebaSkładniki:ok. 200 g puree(...)dyni Hokkaido lub innej (u mnie dynia piżmowa)ciecierzyca 1 puszka (lub 250 g ugotowanej ciecierzycy)4 łyżki sezamu (lub 1-2 łyżki pasty tahini)2-3 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkusok z cytrynysólchilli w płatkachewentualnie odrobina zimnej wody1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni. U mnie dynię piżmowa przekroiłam na pół i po godzinie
UgotujmyTo.plŚniadanie na trawie :) (na zdjęciu oprócz pasty pieczarkowej-tofu: sałata lodowa, kiełki rzodkiewki, prażone siemię lniane, papryka, rzodkiewka) Tym razem przygotowałam pastę z tofu wędzonym, ale można równie dobrze dodać zwykłe tofu, to dodawało aromatu i posmaku pasty z wędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym. Składniki(...)schłodzonej pasty): 10 g (1 łyżka) masła 50 g tofu wędzonego 270 g pieczarek (lepiej więcej niż mniej, żeby tofu za bardzo nie przebiło smaku) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kroimy pieczarki i dusimy je na maśle. Czekamy aż ostygną. 2. Pieczarki przekładamy do garnuszka lub innego naczynia, dodajemy pokrojone tofu, sól, pieprz. 3. Miksujemy na gładko za pomocą blendera
Malowane smakiemużywam domowej vegety , jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu Chillibite.pl wypatrzyłam ten oto przepis i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić ! Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki(...)zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka
Kulinarne przygody GatityWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową ,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową . Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych
Kulinarne przygody GatityRzadko jem kanapki, ale jak już to robię to nigdy nie używam masła. Staram się też unikać gotowych past/twarożków do chleba. Pastę z suszonych pomidorów można bez problemu kupić w zwykłym sklepie. To na pewno szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale spójrzcie tylko jak długa jest lista składników takiej pasty. Cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, guma, substancje konserwujące... Moja pasta(...)tylko 2 składniki - i to bardzo zdrowe. Dlatego gorąco Was zachęcam do robienia takich past samodzielnie, to nie zajmuje dużo czasu, a jest dużo smaczniejsze i zdrowsze! PASTA TWAROGOWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Składniki: - pół kostki twarogu półtłustego - 6 kawałków suszonych pomidorów - łyżka zalewy z suszonych pomidorów (opcjonalnie) Twaróg zmiksować z pomidorami za pomocą blendera. W razie potrzeby dodać łyżkę zalewy
Zgrabne Gotowanie