łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto
kgwjanczewoKotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania
Milion Smakówłyżek oleju, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasipietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 3 szt ziela angielskie listek laurowy pęczek szczawiu (zbierany na łące) sól, pieprz świeżo mielony 1 mała śmietana 30% 1 pęczek kopru 3 jajka (ugotowane na twardo) Wykonanie: Mięso myjemy wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele, listek laurowy oraz umytą i pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około
kgwjanczewostrąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie: Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony solą, pieprzem, listkiem oraz vegetą. Kiedy mięso jest miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchnia po mojemuSkładniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę
Kuchnia z widokiem na ogródkształt listka.( Tak jak na zdjęciu ) Teraz łyżkę zanurzamy w tłuszczu i robimy czubkiem fale na ziemniakach ( nerwy listków ). Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką i pokrojoną natką pietruszki.Następnie po jednej stronie nakładamy przygotowane wcześniej mięso a z drugiej sałatkę. Prawda że wygląda smakowicie
Przepisy i porady kulinarneWyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę
Symfonia smakowałopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz liść laurowy, majeranek(...)Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino
w mojej kuchnipojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek suszony - pieprz czarny i biały mielony - kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy
mojewypiekiinietylkoCałość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został po namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać
Kto ugości moich gości?Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki. Ugotować warzywa do miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji. Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio
głodny alergikdoskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat. Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną cebulę
Kulinarne przygody Gatityziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut. Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie
Kulinarne przygody GatitySkładniki - mrożona mieszanka warzyw ( może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić
Świat Smaku