mięso mielone - 23354 przepisów (strona:884/1557)

Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 142

zrobienia i niekłopotliwe: wystarczy masę włożyć do foremki i upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób(...)surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250-300 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie

Niedzielny kucharz
Prosty gulasz z piersi z kurczaka z kluseczkami 238

smaku sól do smaku około 3 łyżki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość bulionu lub wody do rozrobienia pół cebuli opcjonalnie słodka mielona papryka do smaku (dziś pominęłam, ale to zależy od użytej przyprawy do kurczaka) masło do podsmażenia mięsa Na kluseczki: 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i szklimy

Słodkie okruszki
Fileciki z kurczaka w pysznym cieście 10005

kurczaka 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chili, pieprzu i gałki muszkatołowej olej do smażenia + sól i pieprz do oprószenia mięsa       *** Filety kroimy na średniej wielkości kawałki i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa *** *** Mięso oprószamy z dwóch stron solą

Blog z Apetytem
Drożdżowe pampuchy z gulaszem 225

łyżeczki soli  0,5 łyżeczki cukru 2 jajka 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 szklanka mleka Gulasz: ok. 900 g mięsa z łopatki ok. 300 g pieczarek  1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, mielona słodka papryka, chilli w proszku   W dużej misce wymieszać mąką, drożdże, sól oraz cukier. Dodać jajka, masło oraz letnie mleko(...)ułożyć na gładkiej powierzchni, w pewnej odległości od siebie w dość ciepłym miejscu i zostawić na ok. 1-1,5 do wyrośnięcia.   W międzyczasie umyć, osuszyć i pokroić mięso w kostkę. Wrzucić je na patelnię na mocno rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do czasu aż woda, która wytworzy się z mięsa wyparuje. Gdy mięso się zezłoci zalać

Simply Food
Jogurtowo-czosnkowe kotleciki drobiowe 413

ząbki czosnku 1/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli olej do smażenia       *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy *** *** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt, starty czosnek oraz przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę

Blog z Apetytem
Schab pieczony z jabłkami 197

wina wytrawnego Marynata: 5 łyżek oleju 2 przeciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 3-4 goździki       *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami *** *** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy

Blog z Apetytem
Curry takie jak lubisz 202

Curry to sposób przygotowania potraw w kuchni indyjskiej. Są to różne składniki takie jak mięso, warzywa, ser gotowane w aromatycznym sosie. To super pomysł kiedy chcesz zrobić tzw. czyszczenie lodówki. Możesz dorzucić do niego wszystko co masz pod ręką. Serio. Wypróbuj koniecznie! Do czego użyć: najlepiej będzie smakowało jako samodzielne danie Przydatne wskazówki: Korzystaj z warzyw sezonowych i z tego(...)400g (1 puszka) mleko lub napój roślinny – 600ml olej do smażenia sól, pieprz Dodatki: Białko: chude mięso, tofu Strączki: ciecierzyca, fasola, soczewica Warzywa: dynia, brokuł, kalafior, cukinia, fasola szparagowa, bób, bataty, papryka Zielone: szpinak, jarmuż, liście botwiny Przyprawy: curry, papryka mielona, kolendra, kmin rzymski, imbir kurkuma Dzieci: potrawa dla starszych dzieci uważaj z ostrością Przygotowanie: Składniki pasty przełóż

wiecejwarzyw.pl
Szynka Pieczona na Kanapki i Nie Tylko! 612

Łatwo i prosto, czyli tak jak lubimy. Mięso nacieramy przyprawami i zostawiamy w lodówce na dzień, albo trzy. Jak długo marynujemy to wszystko zależy od nas samych i naszego planu dnia. Kolejny przykład na to, że wcale nie musimy kupować wędliny w sklepie, a potem zastanawiać się, czym było naszpikowane. Nasza szynka na pewno nie zrobi się śliska na drugi(...)łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka  papryki słodkiej mielonej  Skworcu 2 łyżki  majeranku suszonego  Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka  czosnku niedźwiedziego  Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko

Blondynka Gotuje
Potrawka z indyka i boczniaków 274

szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz ziołowy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony Cebulę pokroić w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklić na patelni. Dodać skrojone boczniaki i chwilę podsmażyć. Następnie dołożyć pokrojonego pomidora i rozdrobnione mięso. Wszystko zalać bulionem, dobrze przyprawić, a pod koniec duszenia wlać kremówkę. Można zagęścić mąką. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Królik w sosie pomidorowym 217

laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz  czarny mielony  i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna

Takie tam pichcenie
Naleśniki gyros zapiekane z serem 124

kurczaka - 1 czerwona papryka - pól małej kapusty pekińskiej - 1 pomidor - mała puszeczka kukurydzy konserwowej - 250 gram sera żółtego - 3 - 4 łyżeczki przyprawy kebab/gyros - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1/2 łyżeczki mielonej papryki ( słodkiej lub chili w/g gustu ) - olej Dodatkowo - sos czosnkowy ( opcjonalnie ) Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie(...)kurczaka kroję w kostkę posypuję czosnkiem mielonym i gyrosem, mieszam i odstawiam na chwilkę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso i smażę chwilkę aż straci różowy kolor, do podsmażonego mięsa dodaję pokrojoną w drobna kostkę czerwona paprykę, całość mieszam i smażę jeszcze chwilkę aż papryka lekko zmięknie. Odstawiam do lekkiego wystudzenia. Kapustę pekińską drobno szatkuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Grillowane udka z kurczaka 140

kości 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki kardamonu mielonego 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego sosu sojowego   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy nadmiaru tłuszczu/błonek. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę, a z połowy wyciskamy sok. Skórkę

Smaki Na Talerzu
Kartacze 193

trzy ząbki czosnku a przyprawy to jedynie sól i pieprz.    W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Solidnie wszystko mieszamy.    Ugotowane ziemniaki mielimy.   Przygotowujemy skwareczki.    Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw na patelnię(...)odcisnąć, najlepiej przez ścierkę.    Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę. Gotowa masa:    A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, aby mięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę.    W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju (woda musi być słonawa). Wkładamy

Maminek kulinarny
Zapiekanka chłopska 262

dużym ogniu. Boczek wraz z kiełbasą podsmażałem, aż kawałki mięsa zrobiły się lekko przyrumienione. Następnie całą zawartość patelni, łącznie z wytopionym z boczku tłuszczem przełożyłem do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadzając mięso po powierzchni ziemniaków.  Buraka, selera, marchewki, cebulę i czosnek przełożyłem do miski. Przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, dodałem 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego tymianku

Wyprawy kulinarne
Zupa z botwinki z cielęciną 207

zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym. Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa prosta, pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera(...)masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój

Moja Delicja