Składniki : 6 porcji z kurczaka bez antybiotyków 3-4 łyżki musztardy np. sarepskiej płaska łyżka pieprzu mielonego czarnego płaska łyżka chili 2 łyżki suszonego lubczyku łyżka gałki muszkatołowej 2 łyżki kurkumy olej Przygotowanie : Składniki ziołowe połączyć z musztardą Uzyskaną mieszanką posmarować mięso, pozostawić w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju
Proste Potrawyłyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu, 125ml zimnej wody. Przygotowanie: Z boczku odciąć grubą skórę. Boczek i mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i zmielić przez maszynkę. Najlepiej zmielić przez średniej wielkości oczka lub przez większe oczka. Ja mieliłam przez małe i było ciężko, ale niestety inne sitka gdzieś mi się zapodziały i wyjścia nie miałam. Po zmieleniu dodać
W kuchni u Monikitradycyjna, ale równie pyszna interpretacja przepisu – istotna zmiana, że zamiast kawałku mięsa mamy zgrabne klopsiki. Pyszny w każdej wersji. Składniki (na 4-5 dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki kiszone około 500ml bulionu wołowego 2 łyżeczki słodkiej czerwonej(...)brudu – przecieramy ręcznikiem papierowym lub ściereczką, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki. Następnie przygotowujemy klopsiki – mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie do połączenia i formujemy w rękach klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Na patelnie wlewamy
Smaczna Stronadomowe parówki z piersi kurczaka (około 10 sztuk): * 3 większe pojedyncze piersi z kurczaka * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Piersi z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa, wsypać sól, pieprz czarny i czosnek granulowany. Mięso dobrze wymieszać. Na folię spożywczą nakładać około 2 łyżki mięsa, owinąć w folię
Zrób to smaczniepeklosól 18 g/kg -pieprz syczuański świeżo mielony 2 g/kg -papryka kolorowa płatek 5 g/kg -chilli płatki suszone 2 g /kg -gorczyca ziarno biała 5 g/kg -suszony szczypiorek 2g/kg -czosnek zgnieciony w prasce 6g/kg -kminek mielony 1g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -woda 10% WYKONANIE Każdy rodzaj mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach zalecaną dawką peklosoli, czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki cukru 1,5 cm korzenia imbiru (obrany i posiekany) 2 goździki Przygotowanie: Filety karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy
Niezły MłynekPierś w panierce z płatków kukurydzianych. Składniki: -pierś z kurczaka -płatki kukurydziane -jajko -mąką -sól -pieprz -majeranek -papryka słodka mielona Sposób przygotowania Piersi myjemy, odcinamy brzydkie części i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Obtaczamy w mące, jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane piersi można usmażyć na dowolym tłuszczu lub upiec w piekarniku
Magia jedzenia.Prosty, szybki i wyjątkowo smaczny przepis na surówkę obiadową z białej kapusty z dodatkiem świeżego kopru. Surówka doprawiona świeżo mielonym pieprzem, oliwą i odrobiną cukru. Surówka z kapusty doskonale współgra z pieczonym mięsem lub rybą, a w dodatku przygotujesz ją z niewielu składników. Surówka z białej kapusty to pyszny dodatek do letniego obiadu. Jest naprawdę prosta
Moja Książka KucharskaSmaczna i prosta surówka do obiadów z mięs wszelakich i potraw z ziemniaków. Dla mnie najlepsza do potraw z kurczaka, mielonych czy mięsnych szaszłyków. Polecam także obiad wege – pieczone, ziołowe ziemniaki z dodatkiem warzyw podane z surówką z kapusty pekińskiej. Jogurt naturalny możecie zastąpić śmietaną. Świetnym dodatkiem, który sprawdzi się będzie także tarta pietruszka lub seler, będzie pysznie
Zasmakuj KuchniBardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku
Polska ZupaBardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku
Polska Zupałyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, imbir w proszku, papryka słodka mielona, chilli Dodatkowo: olej do smażenia sezam do posypania 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, papryki myjemy i kroimy w paseczki *** *** Cebulę (u mnie czerwona
Blog z Apetytemkakao. Składniki: 2 1/2 kg śliwek wegierek 1/2 kg cukru ( nawet mniej ) cukier waniliowy 20 dag orzechów włoskich mielonych 15- 20 dag kakao Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła
Niespełnione zdolności kulinarnełodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką. Po kilku minutach zalewamy
R'n'G Kitchenmielona papryka, ostra mielona papryka Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką, dodać łyżkę oleju i odstawić na pół godziny. Po tym czasie mięso usmażyć. 2. Selera pokroić w plasterki, ananasa i ser żółty w kostkę, a pora w półplasterki. Pora sparzyć wrzątkiem. 3. Usmażone i ostudzone
Kuchnia domowa Ani