Dziś proponuję Wam kotlety mielone z serem w środku. Chrupiący z wierzchu, soczysty a w środku rozpływający się ser. Pyszna propozycja na obiad, do
Ewa w kuchniDziś przepis archiwalny. Zwykłe mielone ale w innym wydaniu i pieczone w piekarniku. Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniPycha! Składniki: 2 kg schabu bez kości 1/2 szklanki soli peklowej 1/2 szklanki cukru 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe wody- tyle by przykryła mięso Sposób przygotowania: Wodę połączyć wraz z przyprawami i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć schab i gotować 15 minut. Pod garnkiem gasimy i pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieDziś na obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście
Ewa w kuchniokoło 300 ml wody 2 większe liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 mała cebula 4-5 większych ząbków czosnku Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi
Codzienna kuchnia niecodziennakilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso
Radość kipiąca uśmiechem.Kurczak po chłopsku Dziś filet z kurczaka w nowej odsłonie. Mięso duszone z warzywami i pieczarkami w aromatycznym sosie czyli pomysł pyszne i sycące danie obiadowe. Do takiej potrawy polecam podać gotowane ziemniaczki lub kluski i ulubioną surówkę. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka(...)łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona olej do smażenia *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie mięso podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, ciągle mieszając
Blog z Apetytemmoim schabie znalazła się cebula i papryka. Składniki : - około 1,5 kg schabu bez kości, - cebula, - papryka świeża, - sól, pieprz, - papryka słodka mielona, - świeży i suszony rozmaryn, - świeży i suszony tymianek, - majeranek, - czosnek granulowany. Wykonanie : Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Wszystkie przyprawy ( oprócz świeżych) w równych ilościach wymieszać i natrzeć nimi mięso. W nacięcia wkładać krążki
Przepisy Mikołajamięsa wieprzowego (np. łopatka) ulubione przyprawy (u mnie: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, goźdźiki, rozmaryn, kolędra, jałowiec) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, następnie wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić solą, pieprzem i wbić 1 jajko. Dokładnie wyrobić. Z farszu formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez
Malinowo w kuchnimałe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka + sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut
kawawszklancekurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić w paski, dodać pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, szczyptę soli i łyżkę oleju. Odstawić na pół godziny do lodówki
dom-agi.plmała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone do smaku, pęczek koperku. Przygotowanie: Przygotowujemy dużą patelnię. Grzyby odcinamy(...)ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy. Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy curry i mięso podzielone na małe części. Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji. W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy
Moniki SmakołykiKiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle(...)zdrowych" łączy jedno - wcale (albo bardzo rzadko) nie jedzą mięsa. Dlaczego tak jest?! Mnie do niejedzenia mięsa przekonuje kilka rzeczy: sposób hodowli zwierząt - minęły czasy, gdy tucz świń trwał 2 a czasem nawet 3 lata, w tej chwili świnie ubija się w wieku 6 miesięcy, kiedy mają jeszcze mleczne zęby. Oznacza to tyle, że chów zwierząt stał się tak intensywny
pyszne zdrowościlaurowych 3 cebule 1 czubata, łyżka mielonej, białej gorczycy 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego pęczek świeżego majeranku 1 płaska łyżka mielonego kminku 2 łyżki żelatyny 1 łyżka cukru sól do smaku Mięso i podroby, włóż do mocno osolonej wody z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, cebuli, czosnku i gotuj do miękkości . Wystudź, serca pokrój w kostkę
Ogrodnik w podróżykarkówki pokrojonej w plastryMarynata:kilka łyżek olejugorczyca w ziarenkachsuszony lub świeży rozmaryn3 zmiażdżone ząbki czosnku1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 płaska łyżeczka ostrej mielonej paprykisól, pieprzSposób wykonania:1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem.3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni
Kuchnia domowa Ani