mięso mielone - 22854 przepisów (strona:870/1524)

Serowe nuggetsy z kurczaka 180

pojedyncze filety z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 10dkg żółtego sera typu gouda przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek w proszku, zioła prowansalskie olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Do miski wbijamy jajka

Blog z Apetytem
GULYÁSLEVES – węgierska zupa gulaszowa 73

proszku   2 ząbki czosnku   pół łyżeczki kminku   1 pomidor malinowy   1 zielona papryka   1 czerwona papryka 1/2 ostrej mielonej papryki Przygotowanie: POSIEKAŁEM CEBULĘ, USMAŻYŁEM NA OLEJU, POSYPAŁEM SŁODKĄ PAPRYKĄ, WYMIESZAŁEM. MIĘSO POKROIŁEM W KOSTKĘ, DODAŁEM DO CEBULI, ZWIĘKSZYŁEM PŁOMIEŃ. PRZYPRAWIŁEM SOLĄ I PIEPRZEM, DUSIŁEM POD PRZYKRYCIEM WE WŁASNYM SOSIE ( JEŚLI BĘDZIE KONIECZNE, NALEŻY WLAĆ

R'n'G Kitchen
Kiełbasa surowa- wędzona podsuszana 191

suszony rozdrabniany w moździerzu 1 g /kg -pieprz czarny grubo mielony 3 g/kg -cukier 1 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -jelita wieprzowe  30-32 , 32-34 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE  Mięso tniemy w kawałki 3-4 cm i każdy rodzaj peklujemy w osobnym pojemniku. Czas peklowania 3 dni w temp. 4-6 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa wieprzowa parzona 214

MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19-20 g kg -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek 7 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -majeranek 1-1,5 g /kg -woda 10% WYKONANIE Mięso tniemy na kawałki około 4 cm w celu zapeklowania. Peklujemy w osobnych pojemnikach pod względem grubości rozdrabniania . Czas peklowania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczona karkówka 163

karkówki, 2 łyżki papryki mielonej, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli morskiej, 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. W czasach, kiedy wędliny w składzie mają więcej chemii niż mięsa,  polecam pieczone samodzielnie mięsko, które można wykorzystać zarówno do obiadu na ciepło, jak i do kanapek na zimno. Karkówkę opłukać i osuszyć. Przełożyć mięso do miski

Świat Domowej Kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE PO MEKSYKAŃSKU + FILMIK 104

smaku 3 ząbki czosnku słodka, ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka kminu mielonego          PLACKI :  1 kg ziemniaków  1 cebula  2-3 łyżki mąki pszennej 2 jajka  sól do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika

Kulinarne Fantazje Marioli
Ravioli zapiekane 87

wiele. Dzisiaj szybkie danie dla zapracowanych. Lekkie i bardzo smaczne.Ravioli możemy kupić z mięsem lub szpinakiem według uznania. Składniki 400 g ravioli z mięsem 3-4 pomidory kilka łyżek oliwy 1 łyżka oregano papryka słodka mielona pieprz,sól 200 g sera gorgonzola 150 ml … Czytaj dalej Ravioli zapiekane

gotuj ze mną
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 93

jałowca 4 liście laurowe 2 marchewki 1 mały seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 2,5 litra ), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień

R'n'G Kitchen
Udka pieczone. Przepis krok po kroku 454

papryki wędzonej w proszku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku sól pieprz czarny mielony   Przygotowanie:   Udka przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami, odstaw na 2-3 godziny ale marynata jest tak intensywna, że 30 minut w zupełności wystarczy

kuron.com.pl
Fasolka po bretońsku 178

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak na sposób indyjski, pyszny obiadek czyli Balti maślany kurczak 140

miski. Dodać kminek, cynamon, garam masala, paprykę wędzoną w proszku, chili w proszku, trochę soli, pokruszone listki laurowe, zmiażdżone ząbki czosnku, mielone migdały, potarty imbir, zmiażdżone ziarenka kardamonu. Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać mięso pokrojone w paski. Ponownie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaki z grilla na patyczkach. Szaszłyki ziemniaczane. 194

odkryciem są właśnie tak przyrządzone ziemniaczki. Bardzo smaczne, wewnątrz miękkie, z zewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam :) Składniki - ziemniaki  ( polecam równej wielkości ) - sól, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek - olej - patyczki do szaszłyków Wykonanie Wyszorowane ziemniaki gotuję w skórkach ok 8 minut, studzę. Nabijam na patyczki. Przy

Kuchnia z widokiem na ogród
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 268

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek i bułki) 164

łyżeczki  soli himalajskiej  1/2 cukinii 2 łyżki bardzo zimnej wody ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy dobrej jakości Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Fileta z indyka zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić  w malakserze, osolić solą lub ewentualnie jarzynką do smaku, wlać dwie łyżki bardzo zimnej wody i wyrobić mięso. Cebulę i ząbek

Wanilia i Kardamon
Gulasz z kurczaka z makaronem soba i groszkiem cukrowym 130

garści cukrowego groszku 2 małe marchewki 2 garści pieczarek 2 połówki cukinii (haha, niech będzie na dwa ) 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego kolendra mielona, bazylia suszona i sól do smaku 2 porcje makaronu soba (2x75g) Mięso kroimy w kostkę. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. marchewki i pieczarki czyścimy. Rozgrzewamy patelnię lub woka. Dodajemy mięso i pieczarki i chwilę dusimy

Kucharzyca
Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki 180

smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa. 2.  Farsz Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia.  Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 190

mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 190

mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ziemniaki z cukrowym groszkiem 187

Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:) Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone

Smaki Na Talerzu
szybkowar-rosół z kury wiejskiej z młodą włoszczyzną,czosnkiem,kurkumą... 160

chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
aromatyczny ryż do obiadu 355

Dziś propozycja na uatrakcyjnienie obiadu na bazie ryżu. Przygotowany w ten sposób jest aromatyczny i bardzo smaczny. Jako dodatek do mięsa idealny! składniki: 3 woreczki ryżu 3goździki liść laurowy po szczypcie słodkiej mielonej papryki, chili, cynamonu i kurkumy łyżka oliwy łyżeczka masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 czerwonej papryki sól do smaku Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu

6niebo
Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką 218

delikatnie osusz i wrzuć na patelnię grillową na kilka minut. Ugotuj ryż jaśminowy według instrukcji na opakowaniu. Rukolę umyj i rozłóż na talerzach. Mięso z królika podawaj prosto z patelni, polane sosem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wcinaj na zdrowie Składniki dwie porcje królika (comber lub udziec) 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki

Eat me! Fit me!
Filipiński deser z mango 222

serka mascarpone lub jogurtu greckiego łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji   Jak przygotować deser z mango?   Ciastka kruszymy tłuczkiem do mięsa nie wyjmując ich z foliowego opakowania, żeby się nie rozsypały lub mielimy blenderem. Serek lub jogurt mieszamy z łyżką miodu. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Pestkę wyrzucamy. Układamy warstwowo połowę mango, połowę okruchów z ciastek

Ugotowane pozamiatane
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM Z GORGONZOLI, GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 158

będą miękkie a woda wyparuję.  Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę.  Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić. Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami , dodać dużą ilość świeżo mielonego pieprzu.  Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami

pieprzny smaczek
Hamburgery wołowe z frytkami 156

Początek weekendu trzeba uczcić. Proponuję hamburgery wołowe. Hamburgery bez jajka z prima wołowiny, mielonej przez grubo sito. Przyrządzam je z wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być

codojedzenia
KARTACZE-Cepeliny 156

jajka w zaleznosci czy male czy duze  6 ząbków czosnku łyżka suszonego majeranku pieprz sól SPOSOB: *mieso mieszamy dodajemy na moczona bulke, czosnek , starkowana cebule sol pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg ziemniakow gotujemy i po.wystygnieciu mielimy zwykla maszynka.do miesa albo reczna wyciskarka  *obrane ziemniaki 10kg tarkujemy na tarce ja mam szczescie i z polski przywiozlam elektryczna

Viola cooks with passion
Bób z serkiem wiejskim 181

bardziej żółty, wymaga dłuższego gotowania i w smaku jest bardziej mączysty. Podczas gotowania dodać kminek, który pozbawi bób właściwości gazotwórczych. Doskonale pasuje do mięsa zamiast ziemniaków lub ryżu, ja lubię z serkiem wiejskim i świeżo mielonym kminkiem.  Bób doskonale syci i daje dużo energii.  Składniki: 500 g młodego bobu 200 g serka wiejskiego 1 łyżka cukru

Kuchcik gotuje
Wiosenny gulasz z kurczaka i młodej marchewki 437

uznać, że się najadła. Ten wcinała, aż jej się uszy trzęsły. Składniki na 3-4 porcje: 500 g fileta z kurczaka przyprawy do mięsa: 0,5 łyżeczki soli ziołowej, 0,5 łyżeczki lub więcej pieprzu mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 pęczek młodej marchewki 1 pęczek rzodkiewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 2 łyżki

Anioszek w kuchni
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 181

zadowoleniem na twarzy:) Moja babcia mogła godzinami stać w kuchni i pichcić. Chyba mam to po niej:) Zapraszam na nieco inne kotlety mielone niż mojej babci, ale równie pyszne jak jej. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 większa cebula pęczek natki pietruszki masło klarowane - 1 raczej czubata łyżka (na początku lepiej dać więcej, tak by potem

Zasmakuj Kuchni
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 169

duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała bo się rozpadnie w duszeniu ( poza tym taka duża jest fajniejsza " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem i kaszą jaglaną 167

dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól (lub przyprawę warzywną) i świeżo mielony pieprz do smaku. Podudzia wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Pieczony boczek 165

przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju, 1 łyżka mielonej papryki Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę

Czerwień i błękit
Gulasz z fasolką 234

Łatwe danie na obiad Gulasz Składniki 50 dkg mięsa gulaszowego 2 cebule 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej sól, pieprz jałowiec mielony słodka papryka 2 papryczki kajeńskie 1 łyżka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Gulasz z fasolką

czarrna od kuchni
Schab dojrzewający czosnkowo - paprykowy 150

kości - cukier - sól morska - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej - 1 do 2 łyżeczek ostrej papryki wędzonej - pieprz czarny mielony Przyprawy dobrej jakości znajdziecie na stronie  www.Skworcu.pl . Dodatkowo: - gaza - sznurek 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy je dokładnie cukrem, ok 2-3 mm warstwą, odkładamy do zamykanego woreczka lub pojemnika i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Roladki z kurczaka i fasoli. 118

Składniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy

Moje-pitraszenie
Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym 279

ostrej mielonej papryki olej do smażenia Na ciasto: jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 szkl.mąki + mąka do obtoczenia 1/3 szkl. mleka PRZYGOTOWANIE: mięso kroimy na kawałki,troszkę większe niż na gulasz  wkładamy do miski mieszamy z przyprawami przykrywamy i dajemy do lodówki

Swojskie jedzonko
Burgery po tajsku 190

ząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie

Gotuj z Rumcajsem
Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa 158

czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki , tymianek, mielony kminek, słodką paprykę , sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Swojska kiełbasa 129

słoniny 20 g czosnku pół szkl wody 1 łyżka soli 1 łyżka soli peklowej pieprz pieprz ziołowy 3 łyżeczki cukru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka suszonego kopru gałka muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso, podgardle i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas

Gotowanie jest łatwe
Surówka z włoskiej kapusty i czerwonej papryki do obiadu. 250

pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Ps. Jeśli ktoś nie lubi śmietany, ani majonezu może zamiast tego dać oleju lub oliwy

Przepisy i porady kulinarne
Turecki szaszłyk - sis tavuk 222

sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka(...)soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej

Codzienne Gotowanie
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 218

miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną patelnię skórą do dołu. Smażyć kilka

Pełny talerz
Biała kiełbasa 116

minut.Przykryć i ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na 48 h. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać.Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość ( porcja na jeden kotlet mielony) formuję i podsmażam, wtedy mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić

Gosia gotuje
Karkówka gotowana i zapiekana z warzywami 115

wody 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego 3 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Karkówkę gotować w  garnku z przyprawami do miękkości. Gotowe mięso wyjąć ,odsączyc i pokroić na plastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone

w mojej kuchni
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 434

Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).Pieczarki myjemy , drobno kroimy.Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.CIASTO:Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.Przesmażamy na maśle z dodatkiem

Ostra na Słodko
Pasztet z królika Babci Anieli 205

talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy. 3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie

Apetyczna babeczka
Klops z papryką 179

dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę

Aga w kuchni
Gulasz drobiowy 430

duża marchew 25 dag pieczarek 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego  4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w kostkę, marchew i cebulę podobnie Mięso  oprószamy paprykami, przekładamy na patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm Smażymy na złoty kolor

Proste Potrawy
Gulasz po góralsku 206

cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2.   Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać 3.Przełożyć do rondla

Proste Potrawy
Kotlety z kurczaka i warzyw zupy w pomidorach 334

Jeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi

Buniabaje w kuchni
Barszcz z uszkami 219

Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki

Smaki Edyty
Lekkie gołąbki z młodej kapusty 235

dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać na pół ugotowany ryż, przyprawić. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość dobrze wymieszać. Na liściach kapusty układać po 2-3 łyżki farszu, zwijać

Magiczne Życie Marty
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 226

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory(...)mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście

My Culinary Art
Shawarma 167

łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/4 łyżeczki mielonej kolendry; 7 łyżek jogurtu greckiego; 2 łyżki soku z cytryny; 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę; Mięso umyć i drobno pokroić. Przygotować marynatę: do miski wsypać przyprawy, dodać jogurt, sok z cytryny i czosnek. Dokładnie wymieszać. Mięso włożyć

In my kitchen
Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce 111

minut Liczba porcji : 2 Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań. Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa, jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley . Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu(...)pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej papryki i granulowanego czosnku) do woreczka foliowego, albo, najlepiej, do zamykanego pojemnika

Niedzielny kucharz
Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce 139

minut Liczba porcji : 2 Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań. Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa, jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley . Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu(...)pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej papryki i granulowanego czosnku) do woreczka foliowego, albo, najlepiej, do zamykanego pojemnika

Niedzielny kucharz
Sycący kociołek myśliwego 142

ziarna jałowca 3 duże czerwone papryki 1 kg ziemniaków 600 g pieczarek mąka pszenna typ 500 np. Wrocławska sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, majeranek WYKONANIE Grzyby zalać wodą dzień wcześniej i zostawić na noc do napęcznienia. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w większą kostkę i dodać do mięsa. Papryczkę

Passions hobbies life
Królik w sosie paprykowym 229

nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna ok 1/4 szklanki śmietanki 30 % olej rzepakowy do smażenia Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju

https:KKuchniaMniam
Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy 101

mięsa, ale za to kaszą, włoszczyzną, fasolą i cebulą jest pyszny, zdrowy i wegański. Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Najczęściej powstaje wtedy jakiś pyszny pasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet bez mięsa(...)zalewy. Pomidory kroimy w kostkę. Płatki owsiane mielimy na mączkę. Kaszę przekładamy do miski, wlewamy do niej olej i mielimy za pomocą blendera. Do zmielonej kaszy dodajemy warzywa pokrojone na kawałki, cebulę i fasolę. Całość mielimy blenderem na gładki mus (kaszę i warzywa można również zmielić w maszynce do mięsa). Następnie dodajemy suszone pomidory, zmielone płatki owsiane i przyprawy. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Smoliste żeberka w mielonej kawie 198

bowiem jest mielona, świeża kawa i to ona wraz z pozostałymi składnikami nadaje mięsu ten kolor, a w środku mięso nadal pozostaje soczyste, a skorka chrupiąca a nie zwęglona. Inspiracja z bloga Mummy, I can cook . Smoliste żeberka w mielonej kawie 1,2 kg żeberek wieprzowych marynata: 1,5 łyżki  mielonej kawy(...)łyżki  pikantnego keczupu  1  łyżka  miodu 2  łyżki  sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2  ząbki   przeciśniętego  czosnku Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce, dodaj żeberka wymieszaj tak żeby marynata dokładnie oblepiła mięso. Przykryj miskę folią i odstaw na noc do lodówki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pörkölt 114

czerwone papryki 5 ząbków czosnku 500 ml rosołu 1,5 łyżki ostrej papryki mielonej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej sól pieprz 3 łyżki masła Warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodajemy warzywa

peggiwkuchni
Gulasz wołowy z ogórkami małosolnymi 99

czosnku 4 ogórki małosolne 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 700 ml bulionu warzywnego mielony cynamon mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w dużą kostkę mięso, obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Chwilę smażymy, oprószamy mąką, dokładnie łączymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dusimy

R'n'G Kitchen
Kiełbasa krucha 209

mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm oraz 1 kg mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku... ... mięso przyprawiamy: 1 łyżka soli kamiennej, 1 płaska łyżka soli peklowej, 1 łyżka cukru, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka wody. Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną(...)kiełbasę chowamy do lodówki pod przykryciem na minimum 12 h. ...potem płuczemy jelita i nadziewamy kiełbasę. -- Po napełnieniu osłonek mięsem wszystko wieszamy na kiju na minimum 2 h.  Jak kiełbasa się osadzi, to wkładamy  ją do  wrzącej wody, wyłączamy palnik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia  na minimum 6 h.     Następnie odsączamy ją na kratce

chleba naszego
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 234

jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite(...)plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką

Weekendy w domu i ogrodzie