mięso mielone - 22854 przepisów (strona:873/1524)

GOTOWANA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM 221

Bardzo lubię gotowane mięso ❤  Już od dzieciństwa uwielbiam wyjadać mięso z rosołu czy innej zupy. Zdecydowanie bardziej lubię wszelakie gotowane pulpety niż smażone mielone. Tak już mam 😊 Dlatego kiedy mąż ma na obiad soczysty kawał karkówki, ja gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni(...)laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym odniu ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa. Gotujemy całość na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest

Walijskie Pichcenie
Pyszne kotleciki z piersi indyka 115

Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski. Dobrze wyrobić. Formować kotleciki i obtaczać(...)garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę

Przepisy Babci
Zacna zupa wiejska 234

księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy(...)wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy wodą (ok. 1 litr ) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy. Dodajemy przygotowaną zasmażkę i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy ziołami według upodobania

Trzeci talerz
Kiełbasa krakowska domowa, parzona 727

domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka, łopatka 250 g boczku 50 g słoniny 150 g chudego mięsa z golonki ( wycięłam z całej, małej golonki) przyprawy 15 g peklosoli 10 g soli 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 łyżeczka kolendry 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody schłodzonej w lodówce lub zamrażalniku. dodatkowo osłonki np białkowe(...)średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia. 2 x ok 45 cm  przygotowanie Mięsa umyć i osuszyć. Szynkę i  łopatkę oczyścić z ewentualnych błon i tłuszczu, pokroić w kawałki 3 - 4 cm. Boczek zmielić używając sitka  5 mm. Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę 5 x 5 mm. Z golonki wyciąć chude mięso

Stare Gary
Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 232

rzymskiego cząber świeży sól morska świeżo mielony pieprz Karmelizowane warzywa: 4 marchewki 2 pietruszki kilka-kilkanaście ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy(...)godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa i nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa. Wkładamy do piekarnika

OstryKęs
Indyk Tikka Masala 137

Składniki: 750 g mięsa z indyka- pokroić na kawałki około 2 cm Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Pozostałe składniki: 1 łyżka masła 1 owoc kaki- pokroić w kostkę 350 g sosu tikka masala - więcej info tutaj KLIK KLIK produkt dostępny w Tesco 1 cebula(...)posiekana 4 ząbki czosnku- drobno posiekane 3 liście laurowe 10 orzechów włoskich 8 goździków 6 papryczek chilli- suszonych 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki świeżo zmielony pieprz sól himalajska 800 ml wody Przygotowanie: Mięso zamarynować w przyprawach i oliwie. Odstawić do lodówki na godzinę. W misie multicookera podsmażyć na maśle cebulę, czosnek, liście laurowe, goździki

ClauditteMissCooking
Stripsy z kurczaka 255

Tego mięsa nie trzeba specjalnie przedstawiać. U Edytki znalazłam pomysł na fajne stripsy z kurczaka (ponoć a'la KFC, nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne szczypta soli mąka do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodać przyprawy, włożyć do lodówki na 45 minut. 2. W tym czasie składniki na ciasto

Kuchnia domowa Ani
Wołowe burgery z guacamole w brioszce 222

frytkami. Przyrządziłam je z ziemniaków podobnie jak frytki z batatów . Wołowe burgery Składniki: na 4 burgery. 500 g wołowego mięsa, antrykot lub karczek 1 łyżka startej cebuli 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżka oleju Guacamole 3 awokado 3 łyżki szczypiorku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków suszonej chili sól do smaku(...)Dodatkowo 4 sezamowe brioszki, tutaj przepis sałata lodowa czerwona cebula pomidor frytki Przepuść mięso przez maszynkę. Dodaj sól, cebulę, przyprawy i wymieszaj wszystko na jednolity farsz. Podziel mięso na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Rozgrzej olej i usmaż mięso po obu stronach, około 2 minut po każdej. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obierz awokado i zgnieć widelcem. Dodaj szczypiorek, sól

codojedzenia
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 233

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy(...)Przygotowanie: Kroję mięso w kostkę i podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest

Kuchnia co dnia
WOŁOWINA W SOSIE POMIDOROWYM 58

Wołowina w sosie pomidorowym to pyszne danie na bazie mięsa wołowego i sosu pomidorowego . Idealna propozycja na szybki obiad , smaczny dodatek do ryżu, makaronu czy ziemniaków. Do przygotowania tego dania wcale nie potrzeba dużo czasu, wystarczy chwila krojenia, chwila mieszania i reszta robi się niemal sama. Lubicie takie połączenia? Jeśli tak to polecam Wam ten przepis na pyszny obiad . Składniki(...)sosie pomidorowym : * 500 g świeżej wołowiny * 1 cebula * około 300 ml passaty pomidorowej * 3-4 łyżki oleju * sól, pieprz czarny mielony do smaku * pół łyżeczki czosnku granulowanego * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w większą kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, lekko zeszklić na nim cebulę. Następnie do cebuli

Zrób to smacznie
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 152

imbiru ani cytryny). Zupa gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce zacznie pękać. Następnie wyjąć paprykę z piekarnika i owinąć ją folią aluminiową. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem, obtoczyć w mące i zostawić w lodówce na ok. godzinę. Następnie usmażyć mięso na patelni i przełożyć do garnka. Cebulę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 159

dania w oryginalnej wersji jest nieco trudne i może odstraszać, dlatego przygotowałyśmy dla Was uproszczoną wersję tego dania. Mimo, że łatwiejsze w przygotowaniu to nic nie traci z kruchości mięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko(...)zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Patelnie stawiamy na ogniu

Kolizje Smaków
Burgery jak z Jamajki | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 268

pieprz ja dodatkowo do marynaty dodałam sok z 1/4 cytryny i skórkę z cytryny Ananasa lekko oprószyłam chilli Przygotowanie. Mięso myjemy. Przecinamy na pół i odrobinę tłuczemy pięścią. Maziamy w marynacie (cytryna tzn sok i skórka, papryka mielona, przyprawa do kurczaka i oliwa), odstawiamy an 30 minut. W tym czasie robimy sobie sos (jogurt grecki i papryka mielona

ClauditteMissCooking
Pieczony , butelkowy kurczak po pekińsku 90

chrupiąca skórka , bez cienia tłuszczu , jak u kaczki po pekińsku . Aromatyczne i soczyste mięso… Cóż ideał , sami zobaczcie , a potem koniecznie przygotujcie Składniki : 1 szt kurczaka o wadze około 1,2 – 1,5 kg 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka(...)mielonego chilli lub ostrej papryki jeśli lubicie łagodniej 2 łyżki miodu 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżeczki mielonego , suszonego imbiru 3 łyżki ketchupu dobrej jakości , bez posmaku octu 2 łyżki oleju 1 łyżka soli dodatkowo : duży garnek do sparzenia mięsa butelka po piwie Kurczaka oczyszczam z wszelakich nadprogramowych rzeczy , takich jak piórka, tłuszcz itp . Osuszamy papierowym ręcznikiem

Ogrodnik w podróży
kapusta kiszona na indyku z grzybami suszonymi... 156

ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg, grzyby suszone 3 łyżki/zmielone, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 1 litr na gorącym smalcu zrumienić pokrojone na kostki mięso gulaszowe z indyka dodać pokrojone w kostkę cebule, kostki rosołowe i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając

W Mojej Kuchni Lubię