mięso mielone - 22854 przepisów (strona:871/1524)

Kiełbasa krucha 209

mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm oraz 1 kg mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku... ... mięso przyprawiamy: 1 łyżka soli kamiennej, 1 płaska łyżka soli peklowej, 1 łyżka cukru, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka wody. Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną(...)kiełbasę chowamy do lodówki pod przykryciem na minimum 12 h. ...potem płuczemy jelita i nadziewamy kiełbasę. -- Po napełnieniu osłonek mięsem wszystko wieszamy na kiju na minimum 2 h.  Jak kiełbasa się osadzi, to wkładamy  ją do  wrzącej wody, wyłączamy palnik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia  na minimum 6 h.     Następnie odsączamy ją na kratce

chleba naszego
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 234

jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite(...)plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone, chrupiące udka 143

oliwek 3 łyżki Sól Czarny pieprz Słodka papryka Majeranek Miód 2 łyżki Sposób przygotowania: Kawałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wymieszać z oliwą z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na całą noc. Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut

Pyry na Gaz
Pasztet drobiowy słoikowy 178

mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody) do miękkości, aż mięso będzie ugotowane. W drugim garnku przez 5 minut gotujemy wątróbkę (w dowolnej ilości wody, potem ją wylewamy).  Ćwiartki oddzielamy od kości i mielimy razem w wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych. Do wywaru po kurczaku wsypujemy kaszę

Marder&Marder Manufacture
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 170

Pasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki.  Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony

Korniszonki
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 135

Pasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki.  Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony

Gotujemy i jemy
Schab pieczony w mleku 126

mleka z pieczenia. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu - 2-3 szklanki mleka  Marynata - czosnek mielony - papryka mielona ( ostra i słodka w/g gustu ) - kminek mielony - majeranek - sól - olej   Wykonanie Schab myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnych błonek i skórek, odcinam warkocz. Mięso nacieram z każdej strony olejem i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej

Kuchnia z widokiem na ogród
Bogracz z jelenia 263

przygotowani na specyficzny zapach zapach mięsa – ja myślałam że kupiłam nieświeże, a to jednak tak ma być. Składniki: 400 g mięsa na gulasz z jelenia 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki mąki olej ostra papryka mielona 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 2 ogórki kiszone(...)głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem nie dodam bo już z wina i pomidorów jest odpowiedni smak) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu ostrego sól, pieprz Wykonanie: Mięso z jelenia zalewamy winem i wstawiamy na noc do lodówki (ja dałam na balkon ze względu na zapach). Następnego dnia odsączmy z zalewy i oprószamy mąką. W garnku rozgrzewamy olej

Mama z miasta
Domowy Salceson- pychotka! 2669

będzie miękkie -ok 2-3 godz. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru) Mięso obieramy z kości i chrząstek,i kroimy na kawałki mniej więcej takie jak na gulasz,tłuszczyk i inne twardsze włókna kroimy drobniutko lub mielimy na maszynce(ja kroiłam),wszystko razem mieszamy i doprawiamy porządnie solą,pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,kolendrą

Swojskie jedzonko
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 306

Charles G. Reavis. składniki 500 g filet  z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można ze skórą) 2 łyżeczki soli kuchennej 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki(...)ostrej musztardy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny.  Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem -  Ø 5 lub  6. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , musztardę i jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką.  Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce

Stare Gary
Kawowo - miodowa piers z pikantna salatka z chilli 137

Mięso: Dziś pora ma eksperyment . Znalazłam gdzieś przepis na mięso nadziewane ziarnami kawy, a z racji tego iż kawy w ziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem(...)Sałatka :  Mimo udziwnionego mięsa sałatka jest banalna, ale uwielbiam ten smak... Połączenie świeżej natki pietruszki, chili oraz czosnku... do tego oliwa z oliwek i ocet z białego wina...Aromat cudowny... Wszystkie wymienione wyżej składniki drobno kroję, mieszam - dodaję pieprz i sól dla smaku . Połączyłam te dodatki z ryżem oraz z papryką surową.  Smak dzięki połączeniu pietruszki, chilli

dlaSmaQ
Gołąbki z mięsem i grzybami 149

wprost przeciwnie, nie stronię o klasycznych przepisów i dlatego dziś na obiad przygotowałam właśnie klasyczne gołąbki z wołowiną i grzybami. Gołąbki z mięsem i grzybami - przepis na 10-12 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: 400g mielonej wołowiny, szklankę ryżu, główkę kapusty, 250g pieczarek, cebulę, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki papryki, sól i pieprz(...)odetnij zgrubienia z każdego liścia. 3. Cebulę i pieczarki posiekaj. 4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę i pieczarki, po czym dodaj je do ryżu. 5. Ryż wymieszaj z mięsem i przyprawami. 6. Gdy farsz przestygnie zawiń go w liście. 7. Dno garnka wyłóż wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, które zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem, na nie wyłóż gotowe gołąbki, zalej dwiema

Z notatnika dietetyka
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 195

wieprzowe: 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy na mniejsze porcje. 2. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkami rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem. 3. Przekładamy polędwiczki do miseczki z marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny. 4. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor(...)gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie

W kuchni Katie
Placki ziemniaczane z gulaszem 199

wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża  cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę przecieru pomidorowego mąka do zagęszczenia Mięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę

Praktyczna pl
Kaczka w czosnkowej marynacie 123

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niezwykle aromatyczne mięso w chrupiącej skórce. Składniki:  4 udka kaczki 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 150 ml śmietany kwaszonej sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Czosnek siekamy, mieszamy ze śmietaną, majonezem, paprykami, solą i pieprzem do smaku. Mięso obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Przekładamy

R'n'G Kitchen
SOCZYSTA ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA W WORECZKU DO PIECZENIA 151

łyżek oleju * 1 płaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki tymianku * pół łyżeczki estragonu * szczypta ostrej mielonej papryki * woreczek do pieczenia Wykonanie:  Olej wymieszać z przyprawami i ziołami. Nasmarować tym mięso i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Następnie mięso przełożyć do woreczka do pieczenia, woreczek lekko nakłuwać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso

Zrób to smacznie