Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna(...)tartej bułki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki igiełki z 2 gałązek rozmarynu 1 listek szałwii 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy
Stare Garykawałek mięsa lub pieczeń, wtedy wiem, co w niej się znajduje. Mam nadzieję, że również lubicie i sami przygotowujecie domowe mięsa. Składniki: (na 2 foremki o wymiarach 8 cm x 28 cm x 6 cm) 1500 g mielonego indyka ze skórą 1 papryka czerwona 1 bułeczka pszenna 2 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki kolendry mielonej(...)zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą z mleka bułeczkę, sól, pieprz, kolendrę i wystudzoną cebulę. Mięso wymieszać dłonią na gładką masę, na koniec dodać paprykę. Masę mięsną przełożyć do foremek wyłożonych papierem
Kuchcik gotujeobiad. Składniki: polędwiczki wieprzowe- ok 50 dag jedna sól, pieprz słodka papryka mielona, ostra papryka mielona olej do obsmażenia Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem oraz paprykami. Odstawiamy do lodówki na kilka godz aby przeszła przyprawami. *Następnie tak przygotowane mięso obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. * Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem. Pieczemy 15 minut
Z Majeczką w kuchniszklanki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 3 łyżki oleju 1⁄2 łyżeczki mielonego pieprzu 1–2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy składniki zalewy z wodą, zagotowujemy i studzimy. Mięso wkładamy do zalewy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut
Trzeci talerzPikantne, odchodzące od kości mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek
Pasje Jolkikostkę, oliwki odcedzić, miętę i dymkę posiekać Do przestudzonego makaronu dodać warzywa i zioła, 2 łyżki oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą ewentualnie pieprzem mielonym - wymieszać dokładnie Na talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone mięso, obok wyłożyć doprawiony makaron. Smacznego ! Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie :D Do zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis
Proste Potrawyłyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki (lub innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń(...)Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej więcej 0,5 - 1,0 cm) i przełóż do miski. Cebule obierz z łupinek, drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Jajka sparz i wbij do miski z karkówką i cebulą. Do mięsa dodaj mąką ziemniaczaną, olej oraz wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę i przyprawę uniwersalną). Całość dokładnie wymieszaj i wstaw
blog.moje-pasje.infożółte 1 puszka krojonych pomidorów zioła prowansalskie mielona papryka sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w piórka. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę. Pozbawione kości udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy mięso i obsmażamy z obu stron do lekkiego
Smaki Na Talerzurobiło się samo, a ja miałam czas na inne sprawy. Spróbujcie:) 1-1,2 kg schabu bez kości mielona papryka słodka majeranek czosnek granulowany 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Nacieramy mieszanką przypraw (papryka, majeranek, czosnek, sól, pieprz), umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia, szczelnie
Smaki Na TalerzuSznycle z indyka w sosie koperkowym to pomysł na szybki, ale smaczny obiad . Tak podane mięso doskonale zasmakuje z dodatkiem ziemniaków (młode ziemniaki... mniam), klusek śląskich lub kopytek a także ulubioną surówką. Sos jest idealnie aksamitny, delikatny, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem koperku. Kto się skusi? Składniki na sznycle z indyka w sosie koperkowym : * około 700g piersi z indyka(...)pęczek koperku * około 4 łyżki mąki pszennej+ około 3 łyżek do zagęszczenia sosu * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony * około 400 ml wody * 200 ml śmietany 18% * 2 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Mięso z indyka (jeśli w całości to pokroić w plasterki) przyprawić z obu stron solą i pieprzem czarnym. Do miski wsypać mąkę
Zrób to smacznieoznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam! Składniki(...)olej słonecznikowy do smażenia Przygotowanie : W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin. W woku
Codzienne Gotowaniepyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)cebule 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej) sól i pieprz olej do smażenia Żeberka umyj i osusz. Z obu stron obficie obsyp mięso przyprawą, wetrzyj ją dłońmi i porozcinaj na mniejsze kawałki (z jedną lub dwiema kostkami) . Obsmaż je, a następnie przełóż żeberka do rondelka
Kulinarny S.O.S.lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy(...)odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia
Kuchnia domowa Anikoperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki kminku mielonego; 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku; 200 g kwaśnej, gęstej(...)dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu. Źródło
Gospodyni Miejska