niewielkie pieniądze :) 19 zł Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko 0,5 zł, przecier 2 zł Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko... Kapustę myjemy oddzielamy zewnętrzne liście, wkładamy do gotującej wody... ...potem nacinamy u podstawy i wyciągamy
chleba naszegoKolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka(...)majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem. Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na niewielkie kawałki o grubości około
Smak mojego domunaturalnego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę *** *** W miseczce umieszczamy jogurt z jajkami, mąką i przyprawami *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kurczaka
Blog z Apetytemudziec z indyka bez kości, duszony z czosnkiem i cebulą w rosole. Udziec z indyka doprawiony musztardą miodową i curry w sosie własnym idealny na obiad dla całej rodziny. Mięso pozostałe z obiadu można wykorzystać do potrawki np. na bazie takiego sosu , lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Jak zrobić doskonały udziec z indyka na obiad. Oto wypróbowany przepis(...)wymieszać musztardę i curry w proszku Krok 2. udziec z indyka rozłożyć na desce, oprószyć z każdej strony solą (można także pieprzem mielonym i natrzeć mieszanką musztardy oraz curry. Na wierzchu położyć kilka kawałków schłodzonego masła, mięso zrolować i obwiązać np. bawełnianą nitką. Następnie obsmażyć udziec na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do garnka. Krok 3. Na tej samej
Moja Książka Kucharskapszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem(...)Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - w poprzek ciasta. Na szynkę ułożyłem podsmażoną polędwiczkę i farsz pieczarkowy. Mięso posmarowałem musztardą i zawinąłem
Wyprawy kulinarnegrubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz sól najlepiej morska grubo mielona 200 g baby szpinaku 3 ząbki czosnku 30 g masła oliwa z chilli Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek i tłuszczu. Osuszamy i dokładnie z dwóch stron przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem i oliwą z chilli(...)drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Solimy grubo mieloną solą. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz
Niezły Młynekgrubość 2,5 cm każdy) świeżo i grubo zmielony czarny pieprz sól najlepiej morska grubo mielona 200 g baby szpinaku 3 ząbki czosnku 30 g masła oliwa z chilli Przygotowanie : Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek i tłuszczu. Osuszamy i dokładnie z dwóch stron przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem i oliwą z chilli(...)drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Solimy grubo mieloną solą. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz
Niezły Młynekłyżeczki curry Cykoria , łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 200 g śmietanki 30%, łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Mięso obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki. Czosnek i papryczkę drobno siekam. Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem przypraw (1/3 łyżeczki curry, sól) oraz chili i czosnku. Po kilku minutach dodaję szpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko(...)zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty
JejKuchniaSkładniki: słonina wieprzowa bez skóry 70 dag, prawdziwki pokrojone 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek posiekany 1 łyżka Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi. Gdy słonina(...)smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia - domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjogurcie mięso drobiowe duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie smakuje rewelacyjne podane z keksem gęstego jogurtu naturalnego i białym ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz – po około pół łyżeczki szczypta chilli 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego(...)kokosowego lub śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1 łyżeczka garam masala Do podania: posiekana natka pietruszki, gęsty jogurt naturalny, makaron lub ryż *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w 1-2 centymetrowe plastry *** *** Mięso przekładamy do miski i posypujemy przyprawami *** *** Dodajemy
Blog z Apetytemprzygotować gulasz wieprzowy w większej ilości i zjeść następnego dnia. Gulasz z karkówki możecie również zamrozić i przygotować wtedy kiedy nie będziecie mieli czasu na gotowanie. Do każdego gulaszu, jak i każdego dnia mięsnego dobrze jest wybrać mięso z odrobiną tłuszczu, w tym wypadku będzie to karkówka. Bowiem to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Mięso wieprzowe w przeciwieństwie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posiekanej natki pietruszki 4 łyżki przyprawy do gulaszu Skworcu https://www.skworcu.com.pl/246,przyprawa-do-gulaszu-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 2 łyżki papryki mielonej wędzonej https://www.skworcu.com.pl/593,papryka-wedzona-slodka-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Skworcu https://www.skworcu.com.pl/451,majeranek-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy dokładnie nacieramy przyprawami. Smażymy na łyżeczce oleju az mięso będzie rumiane. Pieczarki myję i kroję
Gotowanie Patkiwyrzutów sumienia ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki: szklanka migdałów szklanka orzechów pekan 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki nasion sezamu 2 szklanki daktyli bez pestek rodzynki do smaku Dodatkowo: mielone migdały do obtaczania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, a następnie odsączamy. Migdały, orzechy pekan i pestki dyni umieszczamy(...)innymi suszonymi owocami (np goji). Przekładamy do malaksera i miksujemy na w miarę jednolitą masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. 2. Na talerzyk wysypujemy mielone migdały. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w migdałach. Gotowe trufelki przechowujemy w lodówce. Smacznego
My Culinary ArtCzas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka Makaron Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W miseczce umieszczamy olej oraz przyprawę do kurczaka. Do miseczki dorzucamy pokroonego kurczaka i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę(...)ugotować na parze. Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się
Kolizje Smaków