mięso mielone - 22854 przepisów (strona:891/1524)

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-śmietanowym 86

Masło do smażenia, Olej do smażenia, Sól, Pieprz mielony, Czosnek granulowany, Czosnek niedźwiedzi suszony, Papryka chili mielona, Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy w plasterki

Bułka z Chlebem
Sałatka z kurczakiem i rukolą 105

Oprócz wspomnianego mięsa znajdziesz w niej rukolę, pomidorki koktajlowe, ser cheddar oraz orzechy nerkowca. Dzięki takim składnikom sałatka może śmiało zastąpić lekki obiad białkowo-tłuszczowy, sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub kolacja. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści rukoli 6 pomidorków koktajlowych 50 g orzechów nerkowca 20 g sera cheddar Sól, pieprz, papryka mielona Tłuszcz(...)błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, odstawiamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 15 minut, aż mięso ładnie się zarumieni z każdej strony. Do miseczki lub na talerz dodajemy rukolę, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, orzechy nerkowca

Programista w kuchni
Sałatka z kurczakiem i rukolą 148

Oprócz wspomnianego mięsa znajdziesz w niej rukolę, pomidorki koktajlowe, ser cheddar oraz orzechy nerkowca. Dzięki takim składnikom sałatka może śmiało zastąpić lekki obiad białkowo-tłuszczowy, sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub kolacja. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści rukoli 6 pomidorków koktajlowych 50 g orzechów nerkowca 20 g sera cheddar Sól, pieprz, papryka mielona Tłuszcz(...)błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, odstawiamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 15 minut, aż mięso ładnie się zarumieni z każdej strony. Do miseczki lub na talerz dodajemy rukolę, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, orzechy nerkowca

Programista w kuchni
KURCZAK TIKKA MASALA 95

najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki Marynata do kurczaka: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki Garam Masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili lub Cayene 1 łyżeczka(...)masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 400g passaty pomidorowej sól, chili, brązowy cukier  do smaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanka bulionu (ewentualnie) świeża kolendra do posypania gotowej potrawy Kurczak tikka masla - przepis. Krok 1. Rozgrzać tłuszcz na patelni - smażyć partiami zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor. Mięso wyjmować i trzymać

Moja Książka Kucharska
Pieczone roladki z piersi kurczaka 207

słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym kawałku mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy

Pyry na Gaz
Zupa gulaszowa 162

Składniki : mięso wieprzowe (szynka, łopatka) – 0,7 kg słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka(...)którym będziemy gotować zupę. Następnie podsmażamy, na rozgrzanym oleju, pokrojone w średniej wielkości kostkę mięso (nie wszystko na raz – aby uzyskać wysoką temp.), aż zacznie się lekko rumienić. Przekładamy do garnka z cebulą, zalewamy całość (najlepiej) bulionem, lub wodą. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy – ziele angielskie (5-6 kulek), 3 listki laurowe, szczyptę kminku całego i pieprzu. Jeśli zamiast (słonego

Ugotuj to sam ...
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku. 134

przygotujesz to danie w mig   Kluczowa jest marynata   Wiadomo że w procesie przygotowania mięsa, kluczowa jest marynata. Dlatego wybrałem jako główny składnik Musztardę Kielecką Starofrancuską (LINK) . Jest to grubo mielona musztarda o dość ostrym, ziołowym smaku, przygotowana na bazie aromatycznego, białego wina. Jako baza smakowa sprawdziła się super. Dzięki niej(...)upieczeniu polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i układamy na sosie paprykowym. Dopiero wtedy danie jest kompletne. Cudowny smak musztardy łączy się sosem paprykowym, a kruche mięso pięknie komponuje się z warzywami. Dla wyjątkowo wygłodniałych osobników, można ugotować ryż.   Jeżeli tak jak ja lubisz szybkie i pyszne potrawy, to  polędwiczka marynowana

kuron.com.pl
Bryndza 143

ilości podanej przez producenta (zamiast bakterii starterowych można dodać 1 łyżkę/litr mleka kwaśnej śmietany lub maślanki) Sprzęt:: termometr, łyżka cedzakowa, gaza, durszlak, blender (może być też maszynka do mięsa lub praska do ziemniaków). Podgrzanie i zakwaszenie mleka Zaczynamy od podgrzania mleka do 32-34oC. Można to zrobić podgrzewając powoli i mieszając na kuchence lub poprzez umieszczenie garnka(...)łyżki na 1 kg sera (bryndza powinna być dosyć słona) i dokładnie mieszamy masę z solą .  Posoloną masę rozdrabniamy (mielimy). Ja użyłem do tego celu blendera, ale można również przepuścić ją przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Zmielona masę przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoiczków, mocno ją ugniatając, aby pozbyć się powietrza. Zalewamy roztopionym masłem

Przepisy na domowy ser i chleb
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 166

świeżo mielony pieprz masło klarowane (nie może być zwykłe) do smażenia i/lub olej Masło czosnkowo-koperkowe: 200 g miękkiego masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 gałązki świeżego koperku skórka otarta z cytryny szczypta soli Zaczynamy dzień wcześniej. Karpia myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Filety nacinamy poprzecznie bardzo ostrym nożem, od strony mięsa(...)lodówki. Karpia wyjmujemy z cebuli i otrzepujemy z jej resztek. Bierzemy do ręki plasterek cytryny i pocieramy karpia od strony mięsa, aby lekko nabrał cytrusowego posmaku. Na osobny talerz wysypujemy: mąkę pszenną, ziemniaczaną, bułkę tartą i dużą szczyptę grubo mielonego pieprzu. Mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z olejem (np.: pół na pół) – możemy użyć także

Poezja smaku
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 445

marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem w kawałki zawierające po 2 - 3 kostki. W misce pomieszałem 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 2 łyżeczki miodu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki

Wyprawy kulinarne
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 139

jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili) * 8 łyżek sosu sojowego * czosnek granulowany * kminek mielony * imbir mielony * oregano * papryka ostra mielona * mieszanka suszonych warzyw lub vegeta * sól * skrobia kukurydziana lub mąka pszenna * makaron typu chow mein Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka

Mix smaku
Schab w sosie cebulowym 92

cebule 1,5 szkl. bulionu 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta kurkumy mielona papryka wędzona sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Cebule kroimy w piórka. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę

Smaki Na Talerzu
z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... 139

wędzony 15 dag, cebula 5 sztuk, gęsi smalec 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć do misy robota(...)wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka z grilla 217

czosnku.  Składniki: 4 kotlety z karkówki (moje ważyły aż 800 g) Składniki marynaty do mięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu(...)czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 czubata łyżka keczupu 10 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche, soczyste i miękkie już po krótkim grillowaniu.  Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą, zamykamy w pojemniku i odstawiamy

Smak mojego domu
Gulasz wieprzowo-wołowy 102

marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 ząbki czosnku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz śmietana 18% Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. I wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory

Marder&Marder Manufacture