Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy(...)rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu. Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę razem podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników i smaków. Kaszę
Moniki SmakołykiPulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad. Sos nie jest zagęszczany, ale ma świetną konsystencję dzięki cukinii – mimo to smakuje jak znany sos koperkowy i cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)Składniki – pulpety: 200 g kaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie) 400 ml wody 3 łyżki koperku 2 łyżki oliwy
Via GustoSuszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy. W smaku suszony schab przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Składniki(...)ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka cukier Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy
Kulinarny karnet Christopheraminut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów Ok. 50 g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy
Kolizje Smakówprzechowywać? Biała kiełbasa jak przygotować? Przede wszystkim zadbajmy o dobre jakościowo mięso. Nie może to być mięso mrożone! Przygotowujemy kiełbasę surową, więc musimy mieć produkt jak najświeższy. Jakie mięso? Sprawdzi się łopatka, szynka oraz mięso z większą ilością tłuszczu, np. boczek (oczywiście surowy) lub podgardle. Proporcje mięs należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Część z nas woli kiełbasę tłuściejszą, inni(...)łyżka) na 1 kg surowego mięsa. To jest naszym zdaniem nieco za dużo. Według nas 15 g soli/1 kg mięsa, to ilość wystarczająca. Dosolić zawsze mięso można, w drugą stronę już nieco trudniej Po prostu wyrabiajmy i próbujmy. Poza tym kiełbasa biała bardzo lubi czosnek i majeranek (ok 6 g na 1 kg mięsa). Nie można również zapomnieć o czarnym
Kuchnia Na Wypasiemielony Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na mniejsze porcje. Oprószamy solą, pieprzem grubo mielonym oraz delikatnie papryką. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy żeberka, po obróceniu na drugą stronę dodajemy cebulę. Gdy mięso będzie podsmażone i cebula lekko się ze złoci, polać wszystko miodem. Gdy zacznie się karmelizować, wlewamy szklanką wody
magiczna kuchnia Kasizłe kupuje, albo takie faktycznie są teraz w sprzedaży. Nie chcę mówić że wszystkie wędliny są złe bo też kupuję. Moim zdaniem mają te wędliny coraz miej w sobie mięsa, a coraz więcej różnych dodatków. Pieczeń z szynki Ale przecież nie mamy na to wpływu co jest w tych wędlinach, to jest nasz wybór czy kupujemy czy nie. Dlatego zachęcam(...)niż pół małej łyżeczki, jedynie soli dałam więcej. ok 100 ml oleju, sól, pieprz, ostra papryka, odrobina świeżo tartej gałki muszkatołowej, mielony kmin rzymski, tymianek, liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wcześniej opłukane mięso (u mnie kulka szynki), odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na noc. Pieczeń z szynki Po schłodzeniu wkładamy mięso
Pomysłowa kuchniawołowego 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne 1 / 2 łyżeczki kminku w ziarenkach sól, pieprz do smaku mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błony i ewentualnie pokroić
niecodziennikparykości 1 szklanka wina czerwonego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 szklanka prażonej cebulki PRZYGOTOWANIE: Karkówkę kroję na plastry grubości ok 1 cm. Mięso dokładnie rozbijam. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Do naczynia żaroodpornego kładę warstwę karkówki a następnie posypuję prażoną
Gotowanie Patkipapryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki płaskie soli 3/4 łyżeczki płaskiej pieprzu czarnego mielonego 1 jajko 1 główka młodej kapusty 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki masła klarowanego WYKONANIE: zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, wszystkimi przyprawami, cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy
Kuchnia Beatyczubata łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć
Cakes By Kejtportobello, 1 duża biała cebula, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 250 g mięsa wołowego na tatar (lub mięsa bardzo drobno zmielonego), świeża papryczka chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka garam masala, olej rzepakowy do smażenia, ponadto: kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Pieczarki płuczemy pod bieżącą(...)cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby i całość wysmażamy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Dodajemy posiekaną chili i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso doprawiamy dużą ilością pieprzu, dodajemy wysmażone pieczarki i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dodajemy tymianek, sól do smaku i ponownie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części i wypełniamy nim kapelusze portobello
Moniki Smakołykizapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki(...)900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i mocno zrumienić. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż się zrumieni. Dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć. Zalać gorąca wodą
Smakołyki AsiKalafior- 300g Sól- półtorej łyżeczki Pieprz czarny- pół łyżeczki Papryka słodka- łyżeczka Pieprz cayene- 1 /4 łyżeczki Mielony tymianek- pół łyżeczki Oregano- łyżeczka Ocet balsamiczny- łyżeczka Pietruszka- do dekoracji Pomidorki koktajlowe (lub pomidory)- 50g Na 30g smalcu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek. Kapustę kroimy na kwadratowe kawałki, kalafior rozdrabniamy (blender lub tarka). Do mięsa dodajemy kapustę, przyprawy, resztę smalcu
serzmiesemzrobienia i niekłopotliwe: wystarczy masę włożyć do foremki i upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób(...)surówkami lub pieczonymi warzywami (można je upiec razem z pulpetem). Jeśli zostanie ci coś z obiadu możesz zjeść pieczyste z kanapką. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250-300 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie
Niedzielny kucharz