Zaprawa do mięsa 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi 2-4 ząbki czosnku 1 mała łyżeczka mielonej kolendry 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kminku 1 łyżka kopiasta cukru pudru 4 płaskie łyżeczki pektosoli 3 łyżeczki żelatyny 250 ml wody woreczek do szynkowara Wykonanie(...)godziny do lodówki Po tym czasie parzymy w wodzie o temp. ok 75 -80 stopni przez tyle minut ile waży mięsko . Wody wlewamy tyle ,aby ,sięgałą powyżej poziomu mięsa .Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 10-12 godzin
w mojej kuchniPieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona ma zawsze największą liczbę amatorów , a jeśli do tego jest kremowy , aksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą Mięsko jest delikatne a sos…po prostu(...)wieprzowej 2 cebule sól , pieprz do smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron na bardzo gorącej patelni , żeby zamknąć soki
Ogrodnik w podróżyboczek świeży bez kości 50 dag, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę
W Mojej Kuchni Lubięwodą (tak, by były przykryte) i doprowadzam do wrzenia. Zbieram sitkiem szumowiny (ścięte białko), dodaję umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku(...)kiszone ogórki (ścieram je razem ze skórą). Wlewam także część wody od ogórków, dosypuję pokrojony dość grubo koper, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, dolewam ewentualnie więcej rosołu i zagotowuję. Żeberka można oczywiście obrać i mięso dorzucić do zupy. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i dla chętnych z wodą od ogórków... mniam... pychotka... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowewarto sięgnąć po coś innego np po taką chrupiącą sałatkę. Samo przygotowanie zajmie nam tyle samo czasu co zrobienie kanapki pod warunkiem,że mamy pod ręką gotowe mięso. Do takiej sałatki doskonale pasują wafle ryżowe i razem będą stanowić naprawdę pożywny i wartościowy posiłek. Ja wybrałam wale ryżowe z czarnuszką od Kupca ale też inne z pewnością się sprawdzą(...)sezam czarny i biały,słonecznik,pestki dyni) sos: 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Do pudełka włożyć sałatę,pokrojone na ćwiartki pomidorki,pokrojonego ogórka i kawałki mięsa. Całość posypać ziarnami. Wymieszać jogurt z majonezem,dodać starty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem można polać sałatkę
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowywania mięsa wołowego, gdyż myślałam, że trudno zrobić je tak, aby było miękkie i smaczne. Zmieniłam zdanie i myślę, że zanim sami nie spróbujemy czegoś przygotować to, nie należy się negatywnie nastawiać. W sumie to można każde mięso zepsuć, jeśli nie poznamy jego właściwości i sposobu przygotowania, a przede wszystkim nie zadbamy o jego jakość. No cóż, jeśli mięso będzie(...)minut, aby zatrzymał się cały proces i mięso wchłonęło soki. Mówię na to, aby mięso zrobiło wydech i się rozluźniło, bo gdy się piecze to na wdechu i jest całe naprężone i sztywne. Ilość porcji: 7 Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie i duszenie Składniki na wołowinę duszoną w winie: 1400 g mięsa wołowego (kark, pręga) 3 szalotki lub 2 czerwone
Kuchcik gotujeGrillowane szaszłyki z polędwiczki Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki pół czerwonej cebuli 3 łyżki oleju po 1 łyżeczce: soli, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej patyczki do szaszłyków *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku
Blog z ApetytemSkładniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - papryka wędzona w proszku - skórka starta z 1 cytryny - płatki owsiane - olej kokosowy do smażenia Mięso oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli filety są duże (jak u mnie), rozkrajamy je wzdłuż na dwie połowy
mojewypiekiinietylkowyciąć. Przygotowuję zalewę : w dwóch litrach wody rozpuszczam sól peklową, cukier i resztę przypraw. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą, tak aby było całe przykryte. Odstawiam w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ) na 4-5 dni. Po tym czasie mięso wyjmuję z zalewy, płuczę pod zimną bieżącą wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam(...)schab natłuszczam delikatnie olejem, nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty, jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie
Kuchnia z widokiem na ogróddrobiowej 1 pierś z kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony sól ( wg smaku ) 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2-3 łyżki mąki Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam. Następnie
Takie tam pichcenieJeśli lubisz mięso z kurczaka to polubisz i to danie. Jest bajecznie proste do zrobienia i świetnie sprawdzi się na zbiorowych imprezach. Pieczone skrzydełka Skrzydełka z kurczaka przez długi czas były jedną z tych części kurczaka, po którą sięgałam najrzadziej. Zmieniło się to jakiś czas temu kiedy moja teściowa zrobiła na obiad pieczone skrzydełka z kurczaka właśnie. Podała(...)przygotowania pieczonych skrzydełek. 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 i 1/2 łyżeczka soli 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 duże ząbki czosnku Jak upiec skrzydełka z kurczaka . Skrzydełka opłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem
mecooksjednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół drobiowy bez mięsa (może być również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki 150-200 g tartego sera żółtego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy(...)dodajemy również do środka mięsa. Link poniżej: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy go do miseczki. Teraz czas na tarty ser, zastąpi on nam makaron. Wrzucamy go do gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić
KreatywnePinymaszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione
Kuchnia domowa Aniświeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie : 3 jajka ugotowane na twardo, 600 g ugotowanego mięsa bez kości, 1 jajko, 2 cebule, 100 – 150 ml bulionu, sól, pieprz świeżo mielony, jajko do smarowania pierogów, bułka tarta do posypania pierogów, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów(...)rozczyn i wyrabiać. Następnie dodać ubite masło i pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem, wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajko rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej. Jajka posiekać. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła
królestwo garówOstatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk bądź kurczak świetnie nadają się by je przygotować. Dodatek świeżej zieleniny nadaje aromatu jak i podkreśli ich smak. Podać je można zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniakami propozycji wiele, a całość skomponuje się(...)pietruszki 1 białko jaja kurzego 3-4 łyżki kaszy manny sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie mielimy. Marcheweczki kroimy w mniejsze kawałki, natkę płuczemy osuszamy i siekamy - dodajemy całość do mięsa, wraz z białkiem. D oprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpety które gotujemy na parze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki