mięso mielone - 22854 przepisów (strona:887/1524)

Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem według przepisu Gordona Ramsaya 1135

minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy

Kolizje Smaków
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 238

obiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim ogniu, do zredukowania 1/3 objętości. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku(...)ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki kuminu, startego w moździerzu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu, świeżo mielonego SKŁADNIKI DO SOSU MOJO 2 łyżki świeżego soku z limonek 2-3 łyżki soków spod mięsa 1/3 szklanki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cukru sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 151

burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf

Right Behind The Kitchen
Pieczeń domowa alla mielonka 201

sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta mielonego kminku Sposób przygotowania 1. Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę

Wanilia i Kardamon
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 143

przygotowane na w jednej patelni.  Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć(...)pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić jak na kotlety, delikatnie rozbić i prószyć solą i mąką z każdej strony. Następnie rozgrzać patelnię, skropić olejem i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Odłożyć na bok. Krok 2. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i pieczarki. Na powrót włożyć mięso, dołożyć kiszoną kapustę

Moja Książka Kucharska
Wigilijny barszcz czerwony. 681

ząbki czosnku kwas buraczanu lub kwasek cytrynowy 2 listki laurowe majeranek sól pieprz czarny mielony cukier Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj w wodzie do miękkości. Opłukane kości i namoczone wcześniej grzyby zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie do podgotowanego trochę mięsa i grzybów dodaj włoszczyznę i listki laurowe. Obierz ugotowane buraki, pokrój na kawałki i dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Rolada schabowa ze szpinakiem 175

łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia majeranek 5 łyżek tartego żółtego sera sos sojowy ciemny Sposób wykonania: 1. Mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić na płat o grubości 1 cm. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwinąć i włożyć do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulkę i chwilkę dusić. Dodać szpinak, chwilkę(...)czym dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusić, aż woda odparuje. Zdjąć z gazu, chwilkę odstawić po czym dodać żółty ser i wymieszać. 3. Wyjąć mięso z lodówki, rozłożyć. Nałożyć farsz. Mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nicią kuchenną. Wierzch lekko natrzeć sosem sojowym i majerankiem. 4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą. Piec

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową 176

curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej papryki Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około

Smaki Na Talerzu
Kurczak kung pao 86

łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu hoisin 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) Szczypta mielonego imbiru 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w misie składniki marynaty. Pokrój mięso w kostkę, nie za dużą. Przełóż do marynaty, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Krok 2 W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy, przelej zimną wodą

Niedzielny kucharz
Grillowane ślimaczki z polędwiczki wieprzowej 127

wieprzowa 4-5 plastrów boczku wędzonego 1 młoda cukinia kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego patyczki do szaszłyków     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm, najlepiej zrobić to przez folie spożywczą *** *** Mięso oprószamy solą

Blog z Apetytem
Proste dania z kilku składników 93

naszego bloga – dodaj je do listy zakupów. Pamiętaj, ta funkcjonalność istnieje tylko dla Twojej wygody. Nie doliczamy do zakupów żadnej prowizji. Mięso/owoce morza Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g 500 g wołowiny mielonej 8 skrzydełek z kurczaka 250 g surowych krewetek 4 plastry bekonu Warzywa Mała sałata karbowana lub masłowa 0,5 kg różnych pomidorów

Niedzielny kucharz
Pomidory faszerowane kaszą 94

bulgur w tym przepisie powoduje, że pomidory stają się elegancką przystawką, którą można je jeść solo lub są np. dodatkiem do grillowanego mięsa Składniki: pomidorki ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki pasta paprykowa- 2 łyżki Przygotowanie kaszy do faszerowania: Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tuszonka w/g JackaW 383

suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości  4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE  Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm następnie solimy .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy smalec i na małym ogniu dusimy mięso około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kruchy filet z kurczaka duszony z warzywami 156

szklanki wody, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Do garnka wlewam oliwę i wrzucam cebulę. Układam mięso i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wodę mieszam razem z mąką. Wlewam do mięsa. Gotuję na małym ogniu około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cukinia Grillowana z kurczakiem 127

Składniki:  1 Duża Cukinią  1,5 łyżki Oleju 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka czosnku mielonego  Sól i pieprz do smaku  1 ząbek czosnku  2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku   Mięso:  1 filet podwójny z kurczaka  1 mozzarella 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab Sól i pieprz do smaku

Gotowanie Patki
FILETY Z KURCZAKA A'LA KFC 434

paski. P osypujemy solą,  czosnkiem,  słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszamy dokładnie, aby przyprawy w całości pokryły mięso. Składniki na ciasto: 2 jajka, ½ łyżeczki soli 1/2 łyżeczkI pieprzu cayenne  ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szklanka mąki pszennej ½ szklanki mleka. Do wysokiego naczynia  wbi jamy jajko, dodajemy sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę

Walijskie Pichcenie
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 185

robić steka poivor Trzy są rzeczy, o których trzeba pamiętać robią steki poivre: pieprz do panierki powinien być tłuczony, nie mielony w młynku na grubo – to muszą być duże rozłupane ziarenka pieprzu. Po drugie, mięso na steki – najlepsze byłyby fillet mignon, ale sprawdzi się każdy rodzaj wołowiny: rostbef, antrykot. Jeśli nie używacie delikatnych kawałków polędwicy, raczej sięgnijcie

Niedzielny kucharz
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ 148

czasu na jego przygotowanie :) Składniki: * 10 pałek z kurczaka * 1/3 szklanki oleju * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki mielonej papryki ostrej (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Dodać do marynaty mięso

Zrób to smacznie
Wieprzowina po Bałkańsku 116

ryżu 2 papryki świeże 4 pomidory 1 papryczka chili 3 białe cebule 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz do smaku świeże zioła 4 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w plastry, a cebulę obrać i zeszklić na oleju. Włożyć mięso i rumienić na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie wlać bulin

Tradycyjna Kuchnia
Kotleciki z bazylią i zielonym groszkiem 136

oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2.  Mięso drobiowe, cebulę, czosnek i chleb tostowy wcześniej namoczony  w mleku, zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, bazylię , bułkę tartą  i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą  i pieprzem. Formować kotleciki

Szalona Kuchnia Eweliny
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 173

rodem Extra Hot WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Włączyć palnik i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać mieszankę warzywną (nie odmrażać jej) i dusić pod pokrywką kilka minut. Z warzyw powinny wyciec soki. Następnie

Passions hobbies life
TOSTOWE ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM 124

kurczakiem i serem cheddar oraz rukolą i czerwoną papryką.  Szkoda czasu :) Zaczynamy ... SKŁADNIKI NA 8 PORCJI : Mięso 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka majeranku Olej do smażenia np rzepakowy Dodatkowo Papryka czerwona 10 dag sera żółtego tartego np cheddar Musztarda(...)kromek chleba tostowego Świeża rukola lub szpinak  PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję. Kroję w plastry. Przyprawiam.  Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, mięso smażę na rumiano. Chleb tostowy smaruję musztardą, posypuję tartym serem. Wkładam do piekarnika i piekę ok 3 min w 200 stopniach aż ser się roztopi. Na chlebek kładę mięso. Następnie kładę plaster papryki oraz cebulę

Gotowanie Patki
Bigos z wołowiną i boczkiem 175

łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber 1 łyżeczka, kminek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g,  mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać  suszone grzyby, liście laurowe

kulinarne odsłony pati
Młode ziemniaki duszone z warzywami 160

Danie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach 123

kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Kilka paluszków w sezamie Fanex Sposób przygotowania: Paluszki solone mielimy w młynku. Pierś z kurczaka mielimy, doprawimy do smaku przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki, panierujemy w rozkłóconym jajku i zmielonych paluszkach. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kurczaka, obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kurczak po marokańsku. 134

suszonej cebuli Skworcu 1 garść rodzynków Skworcu kilka listków kwiatu muszkatołowego Skworcu 2 liście laurowe Skworcu 1 nitka szafranu Skworcu pół łyżeczki mielonego imbiru Skworcu sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu słonecznikowego Skworcu Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy w ręczniku papierowym. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wlewamy oliwę a następnie układamy pałki. Smażymy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak w maślance 134

podudzi z kurczaka 1 szkl maślanki 60 ml oleju 1 łyżka soli morskiej w kryształkach 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka syropu klonowego 2 ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plastry Mięso umieszczamy w mocnej foliowej torbie (worku), dodajemy wszystkie składniki. Worek zawiązujemy dokładnie mieszamy by przyprawy dostały się do każdego z kawałków mięsa

MojaQchnia.pl
Gulasz wołowy z wolnowaru 153

polecam! Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: 1200-1500g wołowiny bez kości 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki 1/2 mielonego imbiru 2  szklanki bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego czosnek granulowany do posypania mięsa 2 łyżki mąki kukurydzianej Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać tłuszcz

kuchnia doski
Szynka kozacka , wędlina parzona 874

Składniki : 1,5 kg kawałek , świeżej szynki 3 łyżki soli peklowej 1 duża główka czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka suszonego , otartego ,cząbru siatka wędliniarska lub sznurek do związania Mięso z szynki , oczyszczamy ze wszystkich błonek i nadmiarów tłuszczu . Docinamy tak ,żeby otrzymać zgrabny kawałek mięsa . Do garnka 5 l , wlewamy

Ogrodnik w podróży
Kotlety z kaszy gryczanej i koziego sera 114

Kotlety bez mięsa, bo z kaszy gryczanej, a uwierzcie mi, że smakiem nie odstają od tradycyjnych mielonych kotletów. Smakują na prawdę bardzo dobrze. Kotlety z kaszy są z reguły dość suche, nie są tak soczyste jak kotlety mielone i z doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej podawać je z sosem, wtedy smakują wręcz wybornie Składniki na kotlety: szklanka

NiePieprz.pl
Drobiowa zupa gulaszowa 158

pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa w płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około

talerz przyjemności
Pulpety w sosie koperkowym 175

bulionu warzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie:  Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej

Aga w kuchni
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 154

czosnkowo- paprykowy.  Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli  Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać.  Placki posmarować sosem,  nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego

Maślane ciasteczko
Cevapcici 192

ulubione danie kuchni chorwackiej i moja obowiązkowa pozycja w menu zawsze kiedy jestem w tym kraju. Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę

Milion Smaków
Ciasteczka po Janczewsku 118

łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto

kgwjanczewo
Kotlety mielone inaczej 81

Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania

Milion Smaków
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 360

łyżek oleju, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa szczawiowa 156

pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 3 szt ziela angielskie listek laurowy pęczek szczawiu (zbierany na łące) sól,  pieprz świeżo mielony 1 mała śmietana 30% 1 pęczek kopru 3 jajka (ugotowane na twardo) Wykonanie: Mięso myjemy wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele,  listek laurowy oraz umytą i pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około

kgwjanczewo
Kolorowa zupa warzywno - koperkowa z nieczego. Znowu szybko i smacznie 143

strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy szczypta vegety pieprz czarny mielony Przygotowanie: Na szyi indyczej gotujemy wywar doprawiony solą, pieprzem, listkiem oraz vegetą. Kiedy mięso jest miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 493

Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę

Kuchnia z widokiem na ogród
Sposób podania obiadu 2 150

kształt listka.( Tak jak na zdjęciu ) Teraz łyżkę zanurzamy w tłuszczu i robimy czubkiem fale na ziemniakach ( nerwy listków ). Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką i pokrojoną natką pietruszki.Następnie po jednej stronie nakładamy przygotowane wcześniej mięso a z drugiej sałatkę. Prawda że wygląda smakowicie

Przepisy i porady kulinarne
Domowy pasztet. 138

Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę

Symfonia smakowa
Bulgur 117

łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz    liść laurowy, majeranek(...)Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino

w mojej kuchni
Szynka drobiowa 138

pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek suszony - pieprz czarny i biały mielony - kawałek siatki wedliniarskiej   Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy

mojewypiekiinietylko
Pasztet świąteczny 269

Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został po namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać

Kto ugości moich gości?
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 177

Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości.  Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę  oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji. Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio

głodny alergik
Pljeskavica, czyli serbskie mielone 245

doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat. Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 272

ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut.  Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w  wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie

Kulinarne przygody Gatity