pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut(...)całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili. Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamonłyżka soku z limonki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/3 łyżeczki kuminu mielonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, paprykę słodką, paprykę chili, kumin, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy(...)kroimy w grubą kostkę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Na patyczki nabijamy przygotowane składniki w kolejności: mięso - papryki w trzech kolorach - cebula - kukurydza - mięso - papryki w trzech kolorach - cebula - mięso. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony. 4) Szaszłyki z kurczakiem i warzywami Kultowa propozycja grillowa - szaszłyki
Kuchnia MagdaLenyokoło 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku
JejKuchniamakaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza
Kuchnia co dniaGulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy
Kuchcik gotujezmniejszy swoją objętość). W miseczce wymieszać wodę, koncentrat, śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki cukru, tą mieszanką dokładnie zalać kapustę. Na kapuście poukładać przyprawione wcześniej mięso, a na każdym kawałku kurczaka położyć plasterek boczku. Całość obsypać igiełkami rozmarynu. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni
Simply Foodniezwykle popularne danie. Kebab wywodzi się z Bliskiego Wschodu i może być zrobiony praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Sis kebab to mięso grillowane na szpadce/szaszłyku. Mięso może być pokrojone na kawałki lub zmielone i następnie nadziane lub oblepione na szpadkę. Tradycyjnie mięso jest grillowane nad rozżarzonymi węglami. Sis kebab wywodzi się czasów, gdy Turcy byli ludem wędrownym i migrowali(...)500g jagnięciny (ewentualnie wołowiny) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 50ml oliwy z oliwek chlebek arabski lub pita do podania sól cebula, papryka, sałata, rzodkiewka do podania Jak zrobić sis kebab? Mięso czyścić i pokroić w kostkę około
Codzienne Gotowaniewieprzowa Jogurt naturalny Pieprz w zalewie Cytryna Oliwa Ocet balsamiczny Natka pietruszki Szczypiorek Czosnek Suszone pomidory Sól Pieprz Mięso myjemy, suszymy, oczyszczamy z przerostów tłuszczu i kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, przekładamy do miski, do której dodajemy kilka łyżek jogurtu, sporo zielonego pieprzu z zalewą, dwie łyżki octu balsamicznego(...)skórkę otartą z połowy cytryny, dużo posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, przetarte dwa ząbki czosnku, łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawa, lub drobno posiekane). Możemy dodać nieco gotowej przyprawy do mięs, jednak nie jest to konieczne. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso się dobrze zamarynowało. Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy
MarcinChefpęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać(...)ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy
Kolizje Smakówobiad – kroimy ją i podajemy na ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim ogniu, do zredukowania 1/3 objętości. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku(...)ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki kuminu, startego w moździerzu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu, świeżo mielonego SKŁADNIKI DO SOSU MOJO 2 łyżki świeżego soku z limonek 2-3 łyżki soków spod mięsa 1/3 szklanki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cukru sól pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenburgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci. Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie boeuf bourguignon czy boeuf
Right Behind The Kitchensól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta mielonego kminku Sposób przygotowania 1. Łopatkę wieprzową płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy ,z boczku ściągamy spodnią skórkę,mielimy przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę
Wanilia i Kardamonprzygotowane na w jednej patelni. Pyszny, domowy gulasz segedyńki - tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć(...)pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić jak na kotlety, delikatnie rozbić i prószyć solą i mąką z każdej strony. Następnie rozgrzać patelnię, skropić olejem i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Odłożyć na bok. Krok 2. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i pieczarki. Na powrót włożyć mięso, dołożyć kiszoną kapustę
Moja Książka Kucharska