żółte 1 puszka krojonych pomidorów zioła prowansalskie mielona papryka sól, pieprz olej do smażenia Cebulę kroimy w piórka. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę. Pozbawione kości udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy mięso i obsmażamy z obu stron do lekkiego
Smaki Na Talerzurobiło się samo, a ja miałam czas na inne sprawy. Spróbujcie:) 1-1,2 kg schabu bez kości mielona papryka słodka majeranek czosnek granulowany 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Nacieramy mieszanką przypraw (papryka, majeranek, czosnek, sól, pieprz), umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia, szczelnie
Smaki Na TalerzuSznycle z indyka w sosie koperkowym to pomysł na szybki, ale smaczny obiad . Tak podane mięso doskonale zasmakuje z dodatkiem ziemniaków (młode ziemniaki... mniam), klusek śląskich lub kopytek a także ulubioną surówką. Sos jest idealnie aksamitny, delikatny, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem koperku. Kto się skusi? Składniki na sznycle z indyka w sosie koperkowym : * około 700g piersi z indyka(...)pęczek koperku * około 4 łyżki mąki pszennej+ około 3 łyżek do zagęszczenia sosu * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony * około 400 ml wody * 200 ml śmietany 18% * 2 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Mięso z indyka (jeśli w całości to pokroić w plasterki) przyprawić z obu stron solą i pieprzem czarnym. Do miski wsypać mąkę
Zrób to smacznieoznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam! Składniki(...)olej słonecznikowy do smażenia Przygotowanie : W misce wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin. W woku
Codzienne Gotowaniepyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)cebule 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej) sól i pieprz olej do smażenia Żeberka umyj i osusz. Z obu stron obficie obsyp mięso przyprawą, wetrzyj ją dłońmi i porozcinaj na mniejsze kawałki (z jedną lub dwiema kostkami) . Obsmaż je, a następnie przełóż żeberka do rondelka
Kulinarny S.O.S.lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy(...)odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia
Kuchnia domowa Anikoperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki kminku mielonego; 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku; 200 g kwaśnej, gęstej(...)dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką. Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki. Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem. Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu. Źródło
Gospodyni Miejskapieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut(...)całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili. Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. Smacznego
Wanilia i Kardamonokoło 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku
JejKuchniamakaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza
Kuchnia co dniaGulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy
Kuchcik gotujezmniejszy swoją objętość). W miseczce wymieszać wodę, koncentrat, śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki cukru, tą mieszanką dokładnie zalać kapustę. Na kapuście poukładać przyprawione wcześniej mięso, a na każdym kawałku kurczaka położyć plasterek boczku. Całość obsypać igiełkami rozmarynu. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni
Simply Foodniezwykle popularne danie. Kebab wywodzi się z Bliskiego Wschodu i może być zrobiony praktycznie z każdego rodzaju mięsa. Sis kebab to mięso grillowane na szpadce/szaszłyku. Mięso może być pokrojone na kawałki lub zmielone i następnie nadziane lub oblepione na szpadkę. Tradycyjnie mięso jest grillowane nad rozżarzonymi węglami. Sis kebab wywodzi się czasów, gdy Turcy byli ludem wędrownym i migrowali(...)500g jagnięciny (ewentualnie wołowiny) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 50ml oliwy z oliwek chlebek arabski lub pita do podania sól cebula, papryka, sałata, rzodkiewka do podania Jak zrobić sis kebab? Mięso czyścić i pokroić w kostkę około
Codzienne Gotowaniewieprzowa Jogurt naturalny Pieprz w zalewie Cytryna Oliwa Ocet balsamiczny Natka pietruszki Szczypiorek Czosnek Suszone pomidory Sól Pieprz Mięso myjemy, suszymy, oczyszczamy z przerostów tłuszczu i kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, przekładamy do miski, do której dodajemy kilka łyżek jogurtu, sporo zielonego pieprzu z zalewą, dwie łyżki octu balsamicznego(...)skórkę otartą z połowy cytryny, dużo posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, przetarte dwa ząbki czosnku, łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawa, lub drobno posiekane). Możemy dodać nieco gotowej przyprawy do mięs, jednak nie jest to konieczne. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso się dobrze zamarynowało. Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy
MarcinChefpęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać(...)ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię