taki oto obiad. Nie mam pojęcia czy jest on do końca wege, ale najważniejsze, że bez mięsa. Polecam!!! Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 kolby kukurydzy Ok. 100g masła 82% 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, kurkuma, natka pietruszki, papryka czerwona mielona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki wcześniej ugotować. Gotować ok. 10-15 minut. Przeciąć na połowę(...)solą, pieprzem cytrynowym, suszoną natką pietruszki i czerwoną papryką mieloną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki i kukurydzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 – 40 minut, do zrumienienia. Podawać według uznania. Smacznego!!! Zapiekane-ziemniaki-z-kukurydzą Pobierz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej przepisy bez mięsa: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/pyszny-pasztet-z-soczewicy/ Papryka faszerowana kaszą jaglaną i szpinakiem www.przepisybabci.com.pl/recipe/placuszki-na-zsiadlym-mleku-z-twarogiem-i-jablkiem/
Przepisy Babciłyżeczka soli peklowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego 3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 50 ml zimnej wody Wykonanie: 500 g łopatki pokroić w małą, 1 cm kostkę. Pozostałe mięso zmielić. Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć całośc do szynkowara (wersja singiel
Sto kolorów kuchniłyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia 50-70 g startego drobno żółtego sera 5 ugotowanych klusek śląskich (można pominąć) Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż na talerz lub do miseczki. Posyp curry i wymieszaj(...)grube plastry. Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki. W szklance wymieszaj zimną wodę ze śmietaną, pieprzem ziołowym, solą ziołową i papryką mieloną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na dnie i brzegach. Wyłóż połową kaszy jaglanej i wyrównaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut, do zbrązowienia. Obracaj
Anioszek w kuchniJutro niedziela wielkanocna, więc nie może rano zabraknąć tradycyjnego żurku. Moim zdaniem żurek powinien być treściwy - gęsty od zawartości mięsa i mieć zdecydowany kwaśnawy smak. Taki właśnie żurek lubię i taki polecam. Jego przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani trudne, a efekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram(...)następnie przełożyłem do garnka. Do tego samego garnka dodałem 2 litry bulionu wołowego, zalewając kiełbasę, mięso i warzywa. Dodałem również dwie łyżki tartego chrzanu. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie doprawiłem danie solą i mielonym białym pieprzem, a następnie dodałem do niego pół litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu
Wyprawy kulinarneśredniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy palcami. Mięso obtaczamy olejem rzepakowym z niewielką ilością soli (będziemy dosalać po grillowaniu) i pieprzem. Szparagi płuczemy
Moniki Smakołykibrukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa. Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone
KardamonovyWykonanie Roztrzep jedno jajko – dodaj do niego 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj. Posiekaj bardzo drobno małą cebulkę i ząbki czosnku. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju cebulę i czosnek na złoty kolor. Mięso wołowe zmiel. Dodaj do niego jajko oraz przesmażoną i przestudzona cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj używając(...)skończy mięso. Wrzuć do rozgrzanego oleju kilka kulek. Smaż około 4-5 minut, aż mięso nabierze ładnego, ciemnego koloru. Na jeszcze gorące/ciepłe usmażone kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego. Możesz zrobić to też gdy już wystygną – wystarczy wtedy wstawić kulki z serem na 30 sekund do mikrofalówki, żeby ser się stopił. Nadziewaj na wykałaczki kulkę mięsa
Eat me! Fit me!pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam(...)przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem
Tradycyjna kuchnia Kasibrukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa. Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone
KardamonovyPRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 3 g/kg -woda 200 ml -jelita wieprzowe 24/26 WYKONANIE Po klasyfikacji mięso peklujemy w osobnych pojemnikach względem wielkości i rodzaju rozdrabniania, peklujemy zalecaną dawką peklosoli i wkładamy do lodówki w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia. Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy
cool and mintypropozycja z myślą o świętach :-) Wędliny parzone w szynkowarze już zamieszczałam na blogu, ale zwykle robiłam je z mięsa krojonego na mniejsze kawałki. Dzisiejsza propozycja dotyczy całego dużego kawałka mięsa i choć trochę się obawiałam o efekt końcowy, to wyszło bez zarzutu :-) Mięsko ma przepiękny różowy kolor, jest soczyste i delikatne... a ponadto dodatek żelatyny powoduje, że na powierzchni mięska(...)idealna :-) Mój mąż nie mógł się nachwalić smaku... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu (bez kości) 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyża soli peklowej 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 1 - 2 łyżki żelatyny Wszystkie przyprawy mieszamy razem. Mięso myjemy, osuszamy, a następnie bardzo dokładnie obtaczamy w przyprawach. Wkładamy mięso do foliowego woreczka, szczelnie zamykamy i umieszczamy
Czary - gary w kuchnikilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy(...)szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić
Kuchnia z widokiem na ogródpestek z soku lub dżem z całymi wiśniami 2 łyżki Przyprawy do schabowych Skworcu 1 łyżka papryki mielonej czerwonej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Mięso dokładnie myję. Nakłówam widelcem. W miseczce łącze składniki marynaty. Dokladnie mieszam. Mięso nacieram marynatą. Przekładam do lodówki
Gotowanie Patkiok.200g jogurtu (u mnie grecki) - 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba) - 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu - świeżo mielony pieprz + wiórki sera Grano Padano lub Parmezanu (nie trzeba) - pomidorki koktajlowe (u mnie duży, pokrojony na ósemki) Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na grillowej patelni (lub zwykłej), doprawić odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Przygotować sobie(...)celu wymieszać w miseczce: jogurt z majonezem, dodać starty ser i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sałatę rozdrobnić do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Na talerze nakładać porcje sałaty, wyłożyć na nie po kilka kawałków mięsa i dodać pomidorki. Można również posypać startymi wiórkami sera. Wersja mini. Smacznego
Smaczne Zdrowe