mięso mielone - 22854 przepisów (strona:904/1524)

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE MARYNOWANE W MIODZIE I SOSIE SOJOWYM 58

miodu * 3 łyżki sosu sojowego (użyłam  Skworcu ) * pół płaskiej łyżeczki soli * odrobina czarnego mielonego pieprzu * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Polędwiczkę pokroić na plasterki o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.  Do miski wlać olej, sos sojowy, miód, wsypać sól, pieprz i czosnek granulowany. Marynatę dobrze

Zrób to smacznie
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 173

kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam  kg)1-2 główki czosnkuPasta do natarcia mięsa:1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej1 łyżeczka suszonego oregano3 łyżeczki suszonego majeranku1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego cząbru3 dodatkowe ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu2 łyżeczki(...)łyżeczka soku z cytryny1-2 łyżki oliwy do polania mięsarękaw do pieczenia lub folia aluminiowaprzygotowanieSchab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku.Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię

Stare Gary
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 182

jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.   W patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu – wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze(...)łaty wołowej (bavette), rostbefu lub antrykotu 1,2l bulionu wołowego (1,5l jeśli macie 400g mięsa) 3-4 średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne 150g marchwi 150g pietruszki 350g ziemniaków 1 duży mięsisty pomidor – malinowy lub bawole serce ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki kolendry w ziarnach ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach 1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej

Karo in the Kitchen
BUTTER CHICKEN – kurczak maślany 221

masło klarowane – 40 g * cebula – 1 szt * kardamone mielony – 1 płaska łyżeczka * cynamon – 1 płaska łyżecka * liść laurowy – 1 szt * slodka papryka – 1 pełna lyżeczka * bulionn warzywy – ok. 100 ml * śmietana 18% – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Mięso kroimy na kawałki, zalewamy jogurtem, dodajemy przyprawy ( garam masala, kurkumę, chili, kumin

Ostra na Słodko
Kurczak w warzywach 140

talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie. Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 285

warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony majeranek- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa) * sól, pieprz- do smaku * świeża bazylia- do ozdoby * makaron- dodatkowo Pierś z indyka zmielić w maszynce wraz z 1 małą

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety mielone z boczniaków, wegetariańskie pyszne danie 124

votes ) Kotlety mielone z boczniaków, wegetariańskie pyszne danie Kotlety mielone z boczniaków, to najnowsze odkrycie naszej kuchni. Wymyśliłam je z myślą o mojej „wypożyczanej” co jakiś czas córce, która jest wegetarianką Uwielbiam dla niej grotować jak przyjeżdża i cieszy mnie jeśli uda mi się wymyślić coś, co jej smakuje, bo kuchnia wegetariańska do łatwych(...)pyszny i wcale nie marudzili, że nie ma mięsa Polecam, lekkie zdrowe i pyszne ! Składniki na 3-4 osoby: 1 kg boczniaków (najlepiej z własnej uprawy ) 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 duży korzeń pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka maggi

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z pestkami dyni 191

Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon

Bajeczna Kuchnia
Kurczak Jalfrezi 150

kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju lub klarowanego masła sól morska opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania do podania: ryż basmati lub chlebki pita / naan listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka

Poezja smaku
Kotlety z mięsa gotowanego 152

Kotlety z mięsa gotowanego to mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane(...)wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia

O kuchni z uczuciem
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 178

cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce(...)gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem

Salonik smaków
Zupa gulaszowa węgierska 327

2 łyżeczki papryki czerownej ostrej 1-1,5 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 papryczka chili sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę szatkujemy drobno. Mięso kroimy w kostkę, tak „na gryza”. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę

Pociąg Do Kuchni
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 245

którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy(...)niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące się szumowiny. Gotujemy jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną gotowego "rosołku". Wywar w smaku powinien przypominać rosół. Gotowy wywar przecedzamy, kurczaka zostawiamy do przestygnięcia, resztę wyrzucamy. Mięso obieramy i rwiemy na małe kawałki, odstawiamy. Wywar stawiamy na minimalnym ogniu, żeby nie tracił temperatury. Pasta/baza

Kuchnia Prezydentowej
DUSZONE UDKO W PAPRYCE 200

PAPRYKI 1 CEBULA 3 ŁYŻKI NATKI PIETRUSZKI  3 ŁYŻKI PAPRYKI MIELONEJ SŁODKIEJ 2 ŁYŻKI PAPRYKI MIELONEJ OSTREJ  PIEPRZ SÓL 2 ŁYŻKI WEGETY  1/2 SZKLANKI WODY PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy.  Dokładnie nacieramy przyprawami.  Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso .  Paprykę kroimy w słupki.  Cebulę kroimy w piórka.  Czosnek przeciskamy przez praskę .  Dodajemy

Gotowanie Patki
Kiełbasa domowa parzona 292

łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17 g/kg do boczku -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to miesznka przypraw, w skład mieszanki wchodzi :gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka. -czosnek świeżo wyciśnięty przez praskę(...)potrzeby na koniec przed napełnianiem jelit można dodać jeszcze odrobinę wody. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.