Golonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości. Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek(...)pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego MARYNATA: 400ml ciemnego piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około
Blog z Apetytempasztetu jestem pewna - nie chcę już sklepowych odpowiedników. :-) Wyszedł naprawdę przepyszny, możemy go urozmaicać dodając dowolne dodatki, np. suszone owoce lub grzyby. Kolejny plus to znany skład - wiemy co mielimy a tym samym wiemy co jemy. Każdy powinien spróbow ać go choć raz. Pasztet można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku. (składniki(...)rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy
Szefowa kuchnisosem. Składniki: SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki słodkiej papryki 10 ziaren pieprzu sól i mielony pieprz 1 łyżka mąki pszennej 200 ml wody 50 g gęstej śmietany 18 % KLUSKI ŚLĄSKIE 800 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 mniejsze jajko mąka ziemniaczana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)minut. Mięso powinno się przypiec i puścić sos – to zapewni ładny ciemny odcień i odpowiedni aromat sosu pieczeniowego. Po tym czasie kawałki mięsa przewróć na drugą stronę i także podsmażaj 5 minut. Zmniejsz płomień i odparuj nadmiar zgromadzonego płynu. Wlej połowę ilości wody podanej w przepisie, gotując doprowadź do jej odparowania. Przewróć mięso na drugą stronę i wlej pozostałą
ProstePesto.plulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany jest bardzo zdrowy i delikatny, a mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek 2-3 ząbki - papryka czerwona mielona. - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko - majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi(...)ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą, aby było soczyste i nie za bardzo zrumienione
Kuchnia z widokiem na ogródcebula występuje w formie drobno posiekanej, przesmażonej na złoto na maśle. Co jednak powiecie na surową, startą na tarce cebulę? Jeśli nie próbowaliście, spróbujcie, przy czym, to ważne, do mięsa warto dodać tylko starty miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak. Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy(...)Indyk mielony 0,5 kg 1 łyżka sosu Worcester 2 łyżki ketchupu 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do misy wyłóż mięso. Dodaj do niego 2 łyżki ketchupu, 1 łyżkę sosu Worcester, płaską łyżeczkę soli i pieprzu, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie
Niedzielny kucharzkiełbasy kupiłam możliwie najlepszą, swojską, wędzoną na ciepło. I .... schab podałam na święta. Efekt przerósł moje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :) Składniki - 1.70 kg schabu - kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu ) - czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta - olej Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynam(...)jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab ) Umyty i osuszony schab przekłuwam ostrym i długim nożem w środku na wylot. W powstałe nacięcie wkładam zmrożoną kiełbasę. Mięso nacieram bardzo dokładnie ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami i wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, przekładam do niego nadziany
Kuchnia z widokiem na ogródDuuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty(...)pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć
Piąty grzech głównyosób) 800 g mięsa gulaszowego z indyka (kupiłam TUTAJ ) lub mięso z udźca 1 średnia cukinia 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duży pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki(...)Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut. Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać cukinię i pomidory oraz mieloną paprykę
Kuchcik gotujeDzisiaj dzielę się z Wami przepisem stanowiącym idealne połączenie dla modelu LCHF tzn. tłuste mięso + kiszonki, których prozdrowotnych wartości nie trzeba chyba nikomu przypominać To jednogarnkowe danie jest jak zawsze proste i szybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i sycące, więc znakomicie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych(...)łyżeczka kminku mielonego 1,5 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 200 g tłuszczu do smażenia (smalec wieprzowy lub gęsi) Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje odpowiedniej wielkości. Osobiście preferuję ok 200-250 g. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie
Ola la LCHFsosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej do smażenia natka kolendry Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Oprószyć nasionami kopru włoskiego (fenkułu), mielonym pieprzem i solą. Wymieszać i odstawić do lodówki. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Marchew, seler i imbir obrać. Pora dobrze wypłukać. Pora pokroić na krążki. Marchew(...)seler. Gdy kurczak przestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa. Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać
Weekendy w domu i ogrodziepokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem(...)oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej tak, jak na zdjęciu, dodałem do niego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki
Wyprawy kulinarnepasek żeberek, ½ szklanki Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym WSP SPOŁEM , 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta soli, 4 łyżki oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka kroję na porcje. Ketchup mieszam z olejem, papryką wędzoną, solą oraz pierzem. Do marynaty wkładam żeberka. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia
Tradycyjna kuchnia KasiDanie to zrobiłam dzisiaj i ku mojemu zadowoleniu wyszło pyszne. Sos śmietanowo serowy, mięsko mielone, chrupiący młody groszek. Polecam. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Cebulę obrać i pokroić w pół piórka, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso, grzybki pokrojone w plasterki. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryki wędzonej, chilli, wymieszać. Smażyć tak długo
Kuchnia Pokoleń