jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest to, że po ugotowaniu jest bardzo delikatne i nie bywa twarde. Używana przeze mnie kasza to kasza jęczmienna łamana średniej wielkości (w sklepach możecie tę kaszę znaleźć(...)pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki
W SMAKzupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże(...)listek laurowy- 2 szt. * ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt. * słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki * ostra papryka czerwona- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym maśle do lekkiego zrumienienia. W międzyczasie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, chwilę razem podsmażyć, a następnie przełożyć
Kraina Miodem PłynącaZupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki(...)ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 l bulionu 2 łyżki śmietanki 30 % do podania: posiekany koperek lub natka PRZYGOTOWANIE: Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam i kroję w niewielką kostkę. Włoszczyznę obieram i kroję
Zasmakuj Kuchnijest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki(...)sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy
Ostra na Słodkodeskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj składniki: ok. ½ kg łopatki wieprzowej lub mięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu na patelnię. Cebulę obierz z łupinek i pokrój(...)piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki. Cukinię umyj, obierz (młodej cukinii nie trzeba obierać), usuń nasionka i pokrój w półplasterki. Mięso umyj, usuń z niego błony, ewentualne pozostałości krwi i nadmiar tłuszczu. Następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę. (W sprzedaży jest mięso gulaszowe pokrojone w różnej wielkości kawałki – nie zawsze będzie trzeba je dodatkowo kroić). Pokrojone mięso
blog.moje-pasje.infougotowanych ziemniaków ½ szklanki mleka 1 jajko Odrobina soli Szczypta gałki muszkatołowej 600g gotowanego drobiowego mięsa 100g wędzonego boczku 1 duża cebula ½ pęczka pietruszki Sól, pieprz do smaku 150g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy
Kuchnia w czekoladzieczemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli(...)marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego
Codzienne GotowaniePora na kurczaka w kolejnej smacznej odsłonie. Choć kiedyś pisałam, że kurczak zawsze pozostanie tylko kurczakiem to muszę przyznać, że jego mięso ma jedną ogromną zaletę. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a przy tym doskonale komponuje się z bardzo różnorodnymi przyprawami i dodatkami. No i tak z jednej zalety zrobiło się kilka. Nie będę więc wspominać(...)ważna ;) Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki (na jeden obiad): 2 ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy
Kuchnia po mojemuŚwiąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia. składniki na 4 litry bigosu(...)łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą i moczymy przez godzinę, po czym odcedzamy. Wędzony boczek kroimy w kostkę. Mięso kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy
Smakowite Daniadobry obiad! Składniki 6 udek z kurczaka 15 dag salami 10 dag twardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami(...)kostkę,mieszamy z serem. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia
Wanilia i Kardamonaromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ jej mięso jest jaśniejsze niż w przypadku innych mięs Danie idealne także dla osób na redukcji jeśli użyją mniejszej ilości tłuszczu, ale i dla tych na adaptacji gdy dodadzą go trochę więcej by uzyskać odpowiednie makro Składniki: 500 g wątróbki(...)ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać 50 ml przecieru pomidorowego 100% sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka ostra papryka słodka Wątróbkę wypłukać, osuszyć i wyczyścić z żyłek i błon a następnie pokroić w większą kostkę. Mięso włożyć do miski, wymieszać z musztardą i mlekiem kokosowym lub śmietaną (jeśli nie unikacie laktozy). Odstawić na 30 minut
Ola la LCHFdomowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam dodawać do świątecznego bigosu są jabłka. Nadają one niezwykłego, winnego aromatu. To jest naprawdę(...)kroku. Uwielbiam przepisy, w których dodaję składniki do jednego garnka i pozwalam im na długie, powolne gotowanie, aż będą gotowe. Zaczynamy od ugotowania esencjonalnego rosołu na różnych mięsach i włoszczyźnie. Na końcu mięso powinno być miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika
Moja Książka Kucharskakurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin
Kuchnia domowa Aniteż grube rękawice , ale nie pomyślałam o tym zawczasu. Gorące kamienie przetarłam szmatką nasączoną oliwą, posypałam gruboziarnistą solą oraz świeżo mielonym pieprzem i powędrowały na stół. Na pierwszy raz wybrałam klasykę, czyli steki wołowe. Wybrałam niezbyt grube plastry mięsa, bo bałam się, że się nie usmażą – ale okazało się, że zupełnie bezpodstawnie. Na kamienie powędrował też pokrojony(...)krewetki. Wróćmy jednak do wołowiny i obiecanego przepisu. Składniki na 2 porcje : 4 cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory z zalewy 1 niewielka gruszka konferencja
Dietolog