Rosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam i dodaję(...)ciemny kolor 2 listki laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony świeża zielona pietruszka 2 l 500 ml wody makaron domowy Przygotowanie przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką
Szybko Szybkowarziarnach 2 bułki kajzerki 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy Dobry Smak Sekretna 2/3 gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz sól woda Serca, żołądki i podgardle płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą - powinno jej być 2 - 3 cm nad powierzchnię mięsa. Gotujemy - gdy zacznie wrzeć zbieramy to wszystko co zebrało się na powierzchni wody, a następnie dodajemy obrane warzywa(...)spokojnie nasiąkały wywarem; jeśli zostało go bardzo dużo możecie dołożyć jeszcze jedną bułkę). Zostawiamy aż całość wystygnie, następnie wyjmujemy listki, a resztę trzykrotnie mielimy. Dodajemy jajka, przyprawę, doprawiamy solą, pieprzem (świeżo mielonym) i startą gałką (raczej nie używajcie takiej, którą można kupić od razu mieloną - jest mniej aromatyczna). Wyrabiamy jednolitą masę, a następnie przekładamy ją do słoików
Czary - gary w kuchnikiszonej kapusty 6 duże pomidorów malinowych 1 mała cebula sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody
Czerwień i błękitMięso wołowe kroimy w drobną kostkę. W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz i delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso(...)puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką papryką mieloną. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenyMięso wołowe kroimy w drobną kostkę. W wysokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy krótko, tylko do momentu ścięcia się białka mięsa. Przenosimy na talerz i delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelnię po wołowinie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy podsmażone mięso(...)puszki. Sok pomidorowy mieszamy z wodą i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne oraz słodką papryką mieloną. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenyoleju 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra, majeranek *** Do miseczki przekładamy musztardę, jogurt, miód oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z kurczaka i odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Kapustę kroimy w kostkę i wykładamy na dnie szerokiego naczynia
Blog z Apetytemmoimi pomocnikami kuchennymi. Prodiż jest jednym z moich ulubionych. Wystarczy przyprawić mięso i włożyć do środka, włączyć ............ zająć się pozostałymi czynnościami domowymi, a po godzinie do półtorej smaczne i soczyste mięsko może powędrować na talerz. SKŁADNIKI: 12-14 udek z kurczaka czosnek granulowany papryka mielona słodka sól pieprz A jak to zrobić: Nic prostszego :) Udka umyć i odciąć(...)nich zbędny tłuszcz. Dokładnie obtoczyć w przyprawach i ułożyć w prodiżu. Urządzenie podłączyć do prądu i piec w nim mięso około półtorej godziny. Można też po godzinie dorzucić trochę warzyw np. papryka, marchewka brokuł ..., które razem z mięsem ładnie się zapieką
Kuchnia w opałachłyżki posiekanego koperku 1,5-2 litry wody 2 łyżki oliwy Przepis na zupę jarzynową bez mięsa. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego pora, chwilę podduszamy i dodajemy ziemniaki, marchew, fasolkę, kalafiora, pieprz ziołowy, sól, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną i lubczyk - podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Do garnka z warzywami wlewamy wodę, zagotowujemy - gotujemy(...)minut. Następnie do zupy dodajemy groszek konserwowy, kukurydzę, pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekany koperek - gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Zupa jarzynowa bez mięsa - z czym podać? Oto kilka pomysłów na dodatki do zupy jarzynowej bez mięsa: zupa jarzynowa z groszkiem ptysiowym zupa jarzynowa z ryżem ugotowanym na sypko zupa jarzynowa z sałatą pokrojoną
Moja Książka Kucharskawieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony ziołowy 1 łyżeczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, smalec 1/2 kostki, woda 2 szklanki Porcję szynki wieprzowej rozciąć na połowę uważając, aby nie przeciąć całkiem, potem nożem nacinać co kawałek, nakryć folią spożywczą i tłuczkiem porozbijać. Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni Lubiępieczarek - pół pęczka koperku - 120 ml śmietanki 30% - czosnek mielony - papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Filety z kurczaka kroję w szerokie paski, pieczarki w plasterki, koperek siekam. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, na rozgrzany wrzucam mięso, dodaję przyprawy i chwilkę smażę, aż się lekko zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję pieczarki
Kuchnia z widokiem na ogródwarto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki: 500 g piersi indyka 4 marchewki 1 szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii 1 mały(...)soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować składniki na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie: Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać równomiernie solą, a następnie curry, papryką i pieprzem. Przyprawy powinny pokrywać całą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso
Codziennik Kuchennypęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę(...)garnek nakryć pokrywką i odstawić na bok, aby pęczak wchłonął wodę. 2. Na patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. 3. W dużym rondlu przesmażamy pokrojone w kostkę mięso, gdy się przyrumieni łączymy z cebulą i zalewamy ok. 3 litrami wody. Gotujemy razem przez 10-15 minut. Następnie dodajemy kaszę pęczak oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę
Apetyczna babeczkarzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania(...)Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki. 4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka minut dusić całość. 5. Ugotować makaron i wymieszać z kapustą. Gotowe! Smacznego
Mama z miastakawałków, przekrojone na pół golonki wieprzowe (ok. 1 ½ kg) 1 kg kiszonej kapusty 4 ziarna ziela angielskiego 2-3 świeże listki laurowe kilka kulek czarnego pieprzu sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, trochę słodkiej papryki Przygotowanie golonki gotowanej w kapuście: Dzień przed gotowaniem można golonkę natrzeć solą peklową, zostawić na noc do lodówki i potem przepłukać, będzie miała lekko(...)powtarzamy. Kapustę przekładamy do garnka z golonką, dodajemy trochę czerwonej papryki, oraz mielonego pieprzu, można dodać dodatkowo startą na grubej tarce marchewkę. Jak ktoś chce to może dodać dodatkowo przecier pomidorowy czy przyprawę do bigosu, ale to nie jest konieczne. Całość gotujemy do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a skóra golonki będzie mięciutka. U mnie trwało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię