cebulę pokrojoną w talarki i podroby, dotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy, mielimy trzykrotnie, dodajemy przyprawy i żółtka, mieszamy do połączenia składników. Wodę dolewamy stopniowo, u mnie nie zredukowała się za bardzo więc dodałam tylko połowę. Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem. Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową
Wypieki RenePieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand(...)skład: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, esencja pomarańczowa, esencja cytrynowa) ziemniaki: - ziemniaki - sól - tymianek dodatki: - świeża sałata lodowa Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Mięso myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym. Wkładam do miski, do której dodaję wszystkie składniki marynaty. Mieszam dokładnie ręką i przekładam do naczynia żaroodpornego, u mnie owalne. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Posypuję solą oraz tymiankiem
Kuchnia co dniapikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki rękaw do pieczenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. W miseczce wymieszać musztardę, keczup, sos sojowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę. Przygotowane wcześniej mięso włożyć do miski, dokładnie obtoczyć w wymieszanych przyprawach i wstawić na minimum godzinę
Simply Foodkilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej 1 duża sucha bułka ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu 3 duże jajka Masło i bułka tarta do formy Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie
Czerwień i błękitostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego sól do smaku olej do smażenia Mięso drobno siekamy , wkładamy do miski dodajemy , jedną łyżkę sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól
Ogrodnik w podróżyMarchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana(...)dużego 5 l garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika na min. Liście laurowe i ziarna mielimy dokładnie (ja zmieliłam w młynku do kawy). Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do gotującego się mięsa. Bulion zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Dużą cebulę kroimy w krążki i przypiekamy na suchej patelni. Dodajemy do gotujących
Naturalna Kuchniapodstawy kuchni :-) Takie też są potrzebne :-) Każda szanująca się pani domu powinna umieć przygotować dobre kotlety mielone. Ja dziś podzielę się z Wami moim przepisem. Ja dodatkowo nadziałam je pieczarkami, nie jest to jednak konieczne :-) SKŁADNIKI -0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka) -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -mleko -sól, pieprz(...)masę. Pieczarki dusimy z cebulką na maśle. Bierzemy trochę masy nadziewamy pieczarkami, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor I gotowe :-) Pyszne, pulchne, wilgotne mielone :) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę
Kolizje SmakówChili to rodzaj meksykańskiej potrawy z mielonej wołowiny, długo gotowanej w pomidorowym sosie. Tym razem przygotowałam zdrowszą wersję dania - CHILI SIN CARNE - czyli chili bez mięsa ;). Za to z dużą ilością warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Będzie ie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo zapewnia uczucie sytości. Jest aromatyczne, przyjemnie rozgrzewające i co najważniejsze szybko się robi(...)oddzielnie) 2 łyżki oleju, np. kokosowego 3 kawałki marynowanej papryczki jalapeno 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka czerwonej soczewicy (połówki) PRZYPRAWY: 2 łyżeczki ziaren kolendry, po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego (mielonego lub w nasionach), słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
cool and mintyziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą
Kardamonovyziarna słonecznika, które nadają chrupkości. Jest najlepsza na świeżo, tuż po przygotowaniu. Polecam podać ją z dużą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz chrupiącym pieczywem z masłem. Dobrym pomysłem będzie zrobienie tej sałatki także w wersji z mięsem czyli z usmażoną lub pieczoną piersią kurczaka, wtedy będzie bardziej sycąca. Zobacz też: Sałatka z indykiem i ziemniaczkami Sałatka z zupek chińskich
Kuchnia Bazyliiłyżka koncentratu pomidorowego, świeża bazylia, przyprawy: sól, pieprz, sos sałatkowy włoski z suszonymi pomidorami Knorr (lub mieszanka mielonej gorczycy, cebuli, natki pietruszki, mielonych suszonych pomidorów, bazylii, granulowanego czosnku i tymianku) Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w średniej wielkości kawałki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić cukinię, paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając
Lekcje w kuchniziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej razem z kiełbasą
Kardamonovyłyżka miodu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) pęczek zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy *** *** Do miski przekładamy przekładamy ketchup, miód i jogurt *** *** Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy
Blog z Apetytemłyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka startego parmezanu 200 ml śmietanki 30 lub 36% sól, oregano świeżo mielony pieprz natka pietruszki Przygotowanie : - Polędwiczki opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć do sucha i oczyścić z błonek - Mięso pokroić na 2 cm plastry - każdy z nich docisnąć dłonią (rozpłaszczyć) - Każdy kawałek doprawić pieprzem i oregano - Na patelni rozgrzać masło
Alutka-Gotujeścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, przez około 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. Mięso i warzywa z rosołu kroimy na mniejsze kawałki i razem z namoczoną bułką, cebulką oraz czosnkiem mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, próbujemy
cool and mintykoncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte
R'n'G Kitchenkurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Oczywiście można użyć innych przypraw, które lubicie. Smażymy na oleju kokosowym do momentu aż mięso ładnie zarumieni się z każdej strony. Usmażoną pierś z kurczaka układamy w pojemniku na sałacie. Wartości odżywcze Energia: 667 kcal Białko
Programista w kuchnitrójki i tak gotujemy przez 15 minut. 5. W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej. 6. Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy. Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut. 7. Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy
Kawa z mlekiemrazem zapraszam na leczo w innej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D Składniki
Simply FoodWYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar wody
Passions hobbies lifePOMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 -14 g/kg -czosnek świeży 3-5 g/kg -cebula prażona 5 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -woda 10% -słoiki/puszki -zamykarka do puszek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy krótko tylko
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się nie marnowało, a domownicy mieli na po niedzieli coś do chleba
Dieta moja pasjazalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku z mielonego . Sprawdźcie czy ma dobry termin przydatności, stary będzie zjełczały :( Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać
Proste Potrawypuszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka wędzonej papryki pieprz sól 1 łyżka oleju natka pietruszki lub kolendra Mięso marynujemy w przeciśniętym czosnku, kuminie, papryce wędzonej,pieprzu, soli i oleju. Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Odstawiamy
Kuchnia od dwojgalistki mięty 4 listki szałwii 7-8 listków bazylii 2 listki mielisy 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół sałatkowych sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Mięso polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu
Passions hobbies lifekurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Oczywiście można użyć innych przypraw, które lubicie. Smażymy na oleju kokosowym do momentu aż mięso ładnie zarumieni się z każdej strony. Usmażoną pierś z kurczaka układamy w pojemniku na sałacie. Wartości odżywcze Energia: 667 kcal Białko
Programista w kuchniglutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz, to mięso, warzywa, sos, przyprawy i czosnek ... Mięso smażymy, kaszę gotujemy, pozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną paprykę na drugiej patelni :) zalewamy sosem i dolewamy po usmażeniu do gulaszu. Jak już mamy kaszę i gulasz
chleba naszegooliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach
ChilliJemykurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 400 ml mleczka kokosowego 1 brokuł 350 g makaronu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, ząbki czosnku obrać z łupin. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, po czym przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć mięso i smażyć
Passions hobbies lifeSkładniki: 60 dkg świeżej wołowiny 1 duża biała cebula 8 ogórków konserwowych pieprz mielony 4 żółtka jaj sól Sposób przygotowania: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić w maszynce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje mięsa nałożyć na talerze, w każdej zrobić wgłębienie. Dookoła mięsa ułożyć cebulę i ogórki. Rozbić jaja, oddzielić żółtka
Przepisy kulinarne babci Antoninyfasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą oraz bazylią. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz oraz pokrojoną
Moje-pitraszenie500g. schabu b/k 3-4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 szczypta płatków czili 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Przecisnąć czosnek przez praskę, połączyć w miseczce wszystkie składniki. Nałożyć marynatę na mięso, a następnie wielokrotnie, szczelnie owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki
Lubię to gotujęRAFEX , 1 brokuł, 1/2 kg ziemniaków, 100g sera żółtego, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam papryką mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasiczosnku granulowanego Wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę, mieszamy z peklosolą i wkładamy do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso przekładamy do melaksera lub blendera i rozdrabniamy ze słoniną na gładką masę. W międzyczasie dodajemy do mielonej masy pokruszony lód, roztarte w moździerzu wszystkie przyprawy i żelatynę. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej, kleistej i gładkiej masy. Następnie przekładany całość
Marder&Marder ManufactureUwielbiam połączenie pomidorów i mielonej wieprzowiny z cebulą. Smak jest bardzo wyraźny, lekko słodki dzięki pomidorom, ale nie przyćmiewa smaku samego mięsa. Wystarczy dodatek sera i makaronu i mamy gotowy obiad czy kolację
Milion Smaków