mięso duszone - 8529 przepisów (strona:134/569)

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 223

drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka , które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany(...)imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo: tażin, brytfanna lub duża patelnia o wysokich ściankach Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki marynaty w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie

Chilli Czosnek i Oliwa
zapiekana wieprzowina z makaronem i sosem czosnkowo serowym 166

pokrojonego w cienkie krążki . Następnie na patelnię, do zeszklonej cebuli dokładamy  mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez siedem, dziesięć minut. Teraz do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy na niewielkim ogniu ( pod przykryciem) jeszcze przez dwadzieścia pięć, trzydzieści minut. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo i odcedzamy. Do miski, na tarce o dużych oczkach(...)czosnku i dwa rozbite jajka. Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony) i mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na jego dnie połowę makaronu, następnie na makaron układamy mięso wieprzowe a na nie kładziemy plastry sera. Całość przykrywamy warstwą z pozostałego makaronu i polewamy masą śmietanowo serową.  Zapiekankę  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Miód i pieprz
Zapiekanka makaronowa z cukinią 133

patelni\u0119 wrzucamy pokrojone w kostk\u0119 warzywa i suszone pomidory. Sma\u017cymy, a\u017c warzywa lekko zmi\u0119kn\u0105, dodajemy mi\u0119so i dolewamy wod\u0119. Wszystko razem dusimy kilka minut, nast\u0119pnie dolewamy przecier i doprawiamy pozosta\u0142ymi zio\u0142ami prowansalskimi sol\u0105 i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zg\u0119stnienia sosu.\r","Do wysmarowanej mas\u0142em formy(...)minut, a gdy mięso będzie gotowe przekładamy wszystko do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i suszone pomidory. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso i dolewamy wodę. Wszystko razem dusimy kilka minut, następnie dolewamy przecier i doprawiamy pozostałymi ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu. Do wysmarowanej masłem formy wkładamy połowę makaronu, zalewamy

Mostek w kuchni
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 329

zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż

królestwo garów
Schab ze śliwką na kapuście 164

drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu.  W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym 372

Dzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 300g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 100ml wody 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1/2 słoika sosu słodko- kwaśnego JAMAR sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi(...)kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.  2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 133

obiad. Tym bardziej można je przygotować jeśli zostanie Wam sporo kapusty z Wigilii. Przecież nic nie może się zmarnować a zawsze to będzie coś innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice .    5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej(...)spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące a następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem 128

temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło(...)wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z pieczonego kurczaka 147

samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki i boczniaki. Solę, pieprzę, dodaję pokrojoną dynię w kostkę, zalewam przecierem, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory obrane ze skóry i całość duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję mięso, doprawiam, papryką wędzoną, czubricą, bazylią

wesoła kuchnia
Rosolnik wg Nelya 117

kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy

R'n'G Kitchen
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 199

Rituale delle Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania (np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza)   Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet(...)przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia  (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane

Brzuszki Łakomczuszki
Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym 145

też w tym przypadku. W garnku już się dusi pyszny wieprzowy gulasz, lecę do spiżarki po przecier pomidorowy, ale on niestety był wziął i wyszedł :D. Wtedy z pomocą przychodzą mi zawsze mrożonki. Tym razem zupa krem z pomidorów posłużyła mi za składnik sosu. Po prostu wrzuciłam zamrożone kostki zupy do mięsa i już. Na marginesie ta zupa  krem(...)samej patelni szklimy cebulę i delikatnie przesmażamy paprykę, następnie również przekładamy do rondla. Dorzucamy do niego zamrożone kostki zupy, dodajemy śmietanę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Gdy mięso jest gotowe, sos przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane natka pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 287

ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki(...)ręczniku papierowym szpinak kroimy w paseczki, czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojony szpinak i chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, szpinakiem, doprawiamy do smaku przyprawami, zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy pulpety ciut większe od orzechów włoskich. Do garnka wlewamy bulion

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie 120

czosnek obieramy. Kroimy na plasterki. Na tłuszczu podsmażamy plastry mięsa oprószone przyprawą do wieprzowiny z każdej strony, razem z czosnkiem i cebulą. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas podlewamy wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos. Do kubeczka wsypujemy mąkę i wlewamy niewiele sosu z mięsa. Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Przelewamy do sosu

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem 318

szklanki słodkiej śmietanki 18% olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić

Czerwień i błękit
Polędwiczki w sosie gulaszowym 130

olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka

Czerwień i błękit
Schab w jałowcu. 136

tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa.  Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec).  Przykryć i dusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn.  Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze

Tagebuch po polsku
Zapiekanka ziemniaczana 191

obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zainspirowana w kuchni