mięso duszone - 8529 przepisów (strona:138/569)

Gulasz mięsny z czarną fasolą. 135

rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia. Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie  dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Produkty ze sklepu

Radość kipiąca uśmiechem.
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 173

patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie

Kuchnia Bon Appetit
Schab duszony w młodej kapuście 121

Sezon na młodą kapustę trwa krótko i warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka  - 1 pęczek koperku  - 1 stołowa łyżka octu(...)rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez

Apetyczna babeczka
Gulasz z warzywami chińskimi. 154

małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody rozpuszczamy około 2 /3 łyżeczek mąki ziemniaczanej, wszystko zależy ile odparowało Wam wywar jeśli dużo to dolejcie więcej bulionu lub wody

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym 108

Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem, dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Prosta zapiekanka ziemniaczana 127

podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 195

pozostałe pokrojone w plasterki 1 marchewkę, 1 cebulę, pomidory z zalewą oraz trochę ziół. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać gałązkę rozmarynu. Po doprowadzeniu do wrzenia dusić pod przykryciem ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie co jakiś czas mieszając. Gulasz można podawać sam lub np z keto kluskami leniwymi – kopytkami Smacznego! — BTW całości: 1440g, 2164 kcal

Ola la LCHF
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 149

smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać oliwki, szafran,kiszone cytryny. Wszystko zalać bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie to ok 1 i 1/2 godziny. W połowie gotowania wymieszać, w razie konieczności uzupełnić płyn. Gotowe danie doprawić solą

Stare Gary
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 206

zmiękła, może to być nawet krótszy czas). Pieczarki i cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę

W kuchni u Moniki
Gulasz wołowy z dynią na ciemnym piwie 132

łyżkami w dłoniach czekaliśmy na rozgrzewający posiłek. Potrawy slow-cooked nie są najlepszym pomysłem na późną kolację! Ale warto było czekać, bo gulasz wyszedł cudowny. Ciemne piwo spowodowało, że mięso skruszało i stało się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem podzielić się z Wami przepisem już teraz(...)angielskie, listki laurowe, owoc jałowca, kumin i paprykę). Wymieszaj, zalej piwem i gotuj kilka minut. Następnie wlej bulion, garnek przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Duś przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj aż zmięknie. Przypraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z dobrym pieczywem oraz schłodzonym piwem obok

Food Square
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym 202

Plastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)czym wlać gotowy sos, przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria

https:KKuchniaMniam
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 257

pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, na której smażyły się wcześniej pieczarki. Dodać cebulę i zeszklić, aż będzie miękka. Przełożyć do mięsa

https:KKuchniaMniam
karczek po włosku 124

Taki karczek można przygotować na kilka sposobów: 1.  Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba. 2. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. 3. Upiec na grillu lub patelni grillowej. W przygotowaniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami! 180

Super pomysł na grilla, pyszne i chrupiące szaszłyki z mięsa wieprzowego i nie tylko, podane z duszonymi ziemniakami z pieczarkami, oprószone świeżymi ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z wieprzowiny, wędzonego boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni! Polecam! Duszone(...)czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam. SZASZŁYKI: - 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki - boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie

SMYKWKUCHNI
Gęsina babci 163

kiedyś chodziły po każdym podwórku ), udało mi się kupić w dobrej cenie same piersi. I nie mogłam sobie odmówić duszenia kapusty kiszonej. Knedle sobie podarowałam, podając tradycyjne ziemniaki. Jedno musicie wiedzieć, jak najmniej stosujemy dodatków smakowych do mięsa. Gęsina sama w sobie jest bardzo smaczna. Szkoda zabijać jej naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec(...)stopni ). Pieczemy pod przykryciem 40 minut. Kiszoną kapustę obgotowujemy jakieś 20 minut, dowarzamy i podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy poszatkowaną na tarce marchewkę. Dusimy. Po wymienionym czasie pieczenia, wyciągamy piersi z garnka, do wywaru z mięsa dodajemy podduszoną kapustę. Na wierzch układamy piersi skórką do góry, lekko solimy mięso i kapustę. Przykrywamy garnek i wstawiamy  ponownie do piekarnika

Kulinarne przemyslenia
Wieprzowe medaliony i duszona cyklantera 159

rondlu rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę, podsmażamy przez 10 min, dodajemy cyklanterę, przyprawiamy do smaku solą pieprzem, oregano i hyzopem, dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 min. Mięso otaczamy lekko w mące i smażymy z obu stron po 3-4 minna złoty kolor. Danie podajemy z ziemniakami. posypujemy natką pietruszki i dekorujemy listkiem bazylii

Gotowanie jest łatwe
Zrazy z brokułem. 155

obtoczyć w mące. Mocno podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę podsmażyć (tak by cebula nabrała kolor) i zalać wodą. Dusić przez min. 20 min. - do miękkości mięsa ( tu należy samemu ocenić czy już jest gotowe). Na koniec dodać serek topiony, wyciśnięte dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.   Przepis nadesłany

W kuchni u Moniki