mięso duszone - 8529 przepisów (strona:137/569)

gulasz z indyczych żołądków 132

całość dusimy przez godzinę. Teraz do garnka  dodajemy koncentrat z pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne piętnaście dwadzieścia minut ( lub dłużej sprawdzając czy mięso jest dostatecznie miękkie). Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Gulasz wołowy z makaronem. 160

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kostka mięsna do duszonych mięs papryka ostra mielona, pieprz 100 g masła Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz

Moje-pitraszenie
Sałatka gyros 378

półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki. Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody. Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę. Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać

Mix smaku
Beouf strogonow 123

pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uwaga – sprawdzona rada 1)       mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym

Świat Smaku
Schab w sosie z porem i marchewką 150

sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka i dusić kolejne 30-45 minut, aż mięso będzie kruche. Przesiać obie mąki do garnka, dodać śmietanę, jeżeli używamy. Wymieszać i zagotować. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1783

młoda kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki(...)wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu

Gotowanie...to proste !
Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej ( pieczone ) 129

Takie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka  Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki(...)wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu

Gotowanie...to proste !
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 393

jest punkt wyjścia do eksperymentów z czasem, temperaturą, termoobiegami, naczyniami, przykryciami, rękawami itd.. W końcu można dojść do swojego własnego idealnego sposobu. Jeżeli chcemy mieć pewność, że mięso jest już upieczone, to świetnym sposobem jest zmierzenie jego wewnętrznej temperatury - dla wieprzowiny powinno być to 63 stopnie. Tak, dobry termometr - o to poproszę dla odmiany Św. Mikołaja ;) Składniki(...)grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso, a po bokach poukładać ciasno jabłka pokrojone w ósemki. Pomiędzy jabłka a mięso włożyć listki lauru i ząbki czosnku (nieobrane i lekko zmiażdżone). Wierzch mięsa posypać 2 łyżkami majeranku. W rondelku zagotować cydr z dodatkiem esencji do duszonych mięs (rodzaj bulionetki) i 1 łyżeczki brązowego cukru. Gotować

zadanie-gotowanie
Gulasz mięsny z czarną fasolą. 139

rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia. Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie  dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Produkty ze sklepu

Radość kipiąca uśmiechem.
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 178

patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie

Kuchnia Bon Appetit
Schab duszony w młodej kapuście 126

Sezon na młodą kapustę trwa krótko i warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka  - 1 pęczek koperku  - 1 stołowa łyżka octu(...)rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez

Apetyczna babeczka
Gulasz z warzywami chińskimi. 157

małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody rozpuszczamy około 2 /3 łyżeczek mąki ziemniaczanej, wszystko zależy ile odparowało Wam wywar jeśli dużo to dolejcie więcej bulionu lub wody

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym 113

Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem, dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Prosta zapiekanka ziemniaczana 129

podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 203

pozostałe pokrojone w plasterki 1 marchewkę, 1 cebulę, pomidory z zalewą oraz trochę ziół. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać gałązkę rozmarynu. Po doprowadzeniu do wrzenia dusić pod przykryciem ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie co jakiś czas mieszając. Gulasz można podawać sam lub np z keto kluskami leniwymi – kopytkami Smacznego! — BTW całości: 1440g, 2164 kcal

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania