mięso duszone - 8529 przepisów (strona:144/569)

Pieczarki duszone i sałatka warzywna 242

Jeśli brakuje nam pomysłu, a mamy dość mięsa zawsze można zastąpić je np. duszonymi pieczarkami. Dzięki temu obiad lub kolacja będzie lżejsza, łatwiej trawiona. Wszystko zgodne z dietą rozdzielną, a dodatkowo dobra opcja również dla wegetarian. Pieczarki duszone Składniki: pieczarki dowolna ilość 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane pieczarki w całości wkładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 474

plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa (z obu stron, na złoty kolor). Do podsmażonego mięsa wlać wodę i sos sojowy. Dusić około 35 minut pod przykryciem. Polędwiczki muszą zmięknąć! Na sam koniec śmietanę wymieszać z mąką i lekko zahartować ją gorącym sosem. Przygotowaną mieszankę wlać do sosu i gotować

Ugotować
Dietetyczne risotto koperkowe z kurczakiem dla WZJG 127

dużo koperku, u mnie mrożony Najpierw ugotuj ryż według instrukcji. Ważne- powinien być sypki. Cebulkę pokrój w piórka, pierś z kurczaka w większe paski lub kawałki. Mięso dopraw solą, curry i pieprzem. Duś w niewielkiej ilości wody z łyżeczką oleju kokosowego i marchewki. Rozgrzej patelnie o grubym dnie lub duży rondel. Dodaj trochę oleju kokosowego i podsmaż delikatnie cebulkę, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Empanadas z wołowiną. 143

praskę czosnek i przyprawy. Do cebuli stopniowo dodawać mięso i smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać

zadanie-gotowanie
Piersi indycze duszone w porach, suszonej śliwce i leczo paprykowym podane z kaszą jaglaną 126

Piersi pokrój na kawałki, posól, dosmacz oliwą z oliwek i pieprzem bałkańskim ,wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ,rozgrzej dużą patelnię, wrzuć mięso, pokrojone pory i śliwki suszone, duś pod przykryciem do miękkości pora.Wlej leczo,dołóż bazylii. Ugotowaną kaszę jaglaną wsyp na talerz. Przykryj leczo z indykiem i śliwkami. Podawaj z listkami bazylii. Moje dzieci dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 137

przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego dania, na którą natrafiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti bolognese 110

łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.  Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Następnie pomidory kroimy na mniejsze części. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju(...)dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy  do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
KREMOWE OBIADLOVE! 166

kości i pokrój na mniejsze kawałki.  Dodaj na patelnię, smaż mięso z każdej strony, dzięki temu zamkniemy w mięsie cały smak i aromat, a mięso będzie soczyste. Przykryj pokrywką i duś przez kwadrans. W tym czasie nastaw wodę na makaron, pamiętaj osolić wodę ;-) Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na drugiej patelni przesmaż na oliwie z oliwek boczniaki

SMYKWKUCHNI
Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta 160

Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa, wlewamy około szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Woda powinna całkowicie odparować z nadzienie, następnie zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy dwie łyżki sera ricotta i mieszamy wszystko. Gdy farsz ostygnie

Delusional Trine
Duszone pałki z kurczaka z warzywami i ryżem - dietetyczne i zdrowe :) 163

obróbką. I ułóż na wierzch warzyw.  W szklance wody wymieszaj bulion i rozlej go po całej powierzchni patelni, omijając kurczaka, aby przyprawy nadal trzymały się mięsa. Zagotuj. A od momentu zagotowania duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Soczyste cytrynowo-ziołowe kawałki kurczaka 157

naczyniu, polej olejem, sokiem z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, przypraw dobrze, wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze obtoczyły mięso; przykryj folią aluminiową / talerzem / przykrywką i odstaw mięso do lodówki, na następny dzień duś kilka minut na rozgrzanym klarowanym maśle, podawaj z ulubionymi dodatkami

Zasmakuj Kuchni
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 202

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)mniejsze kawałki), następnie ułożyć kawałki zrumienionych żeberek, podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z warzywami, pesto i ryżem 171

możliwości czasowych – odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa i całość dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa się rozmrożą, dodajemy pesto, całość porządnie mieszamy. Do kurczaka z warzywami dodajemy ryż, mieszamy i… …danie jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem

Proste-przepisy.pl
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 168

patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki

Zasmakuj Kuchni
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 125

papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego

Podróż w kulinaria
Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami 194

mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę.   Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 166

Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem

Taste Therapy
Ciecierzyca po bretońsku 132

Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości. W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew. Wszystko podlewamy wodą i dusimy. Gdy ciecierzyca jest jędrna, ale po zmiażdżeniu miękka, dodajemy ją do mięsa. Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kaczka z malinami i figami 92

zrumienią wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino i zagotować. Wrzucić maliny, dodać goździki, tymianek i zagotować. Nogi kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Figi pokroić

królestwo garów
duszony w warzywach kurczak z przyprawą do ziemniaków i musztardą... 155

godzinę na gorącym oleju zrumienić porcje kurczaka, wsypać cebulę pokrojoną i podsmażać wsypać pokrojone papryki, cukinie, pomidory, czosnek wsypać pokrojoną marchew, dodać musztardę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa kurczak jest soczysty, kruchy, aromatyczny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 158

chili. Podsmażamy ok 3 minut by zmiękły ale nie zrumieniły się. Dodajemy wino, chwilę odparowujemy a następnie dolewamy sos, pomidory z puszki i wsypujemy wędzona paprykę. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Mięso mielone mieszamy ze zmielonymi nasionami kopru i kuminu. Formujemy niewielkie klopsiki i albo obsmażamy je albo nie. W obu przypadkach klopsiki wędrują do garnka z ugotowanym sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
FASZEROWANE MUSZLE 139

łyżki majonezu,  ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE   Makaron gotujemy w osolonej wodzie.  Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera

słodki bratek
saltimbocca z polędwicy 158

pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć. Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary. Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos oraz saltimboccę

6niebo
Chili con carne 233

łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę przyprawić kuminem, oregano,chili, paprykę słodką i ostrą,zagotować. Przykryć

Delicious Titbits
Kurczęta z pomidorami 118

kawałki. Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie, w garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple. Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul

królestwo garów
Chilli con carne a'la Heston 204

dosmażamy. Wlewamy pół butelki czerwonego wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h.   Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół

Ukojenie Podniebienia
Shoarma z łopatki wieprzowej 134

godzinka też wystarczy.  Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.  Podawać z sałatą, frytkami i sosem

Cakes By Kejt
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 126

kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Mięso posypujemy solą i pieprzem (jeśli pieczarki doprawiliście bardziej pikantnie, to teraz mięso doprawcie mniej, żeby całość nie była zbyt ostra). Na każdy kawałek nakładamy pieczarki

Czary - gary w kuchni
Łopatka duszona z winem 176

kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso do garnka, wlać wodę i dusić około 2 godzin na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku lub dolać wody. Miękką łopatkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i grillować kilka minut

Gaździnka warzy
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 187

dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gulasz jest aromatyczny, syty i można podać z czym sie lubi.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z kurczakiem i papryką z nutką curry 133

wkła damy masło i rozgrzewamy.Wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, delikatnie po dsmażamy. Kurczaka obieramy ze skórki i drobimy, paprykę myjemy i kroimy w paski. Warzywa oraz mięso dokła damy do cebuli i dusimy przez kilka minut. Ryż wsypujemy na patelnię i po dlewamy winem. Po o dparowaniu alkoholu, małymi porcjami wlewamy bulion, aby ryż napęczniał. Po d koniec doprawiamy curry

ChilliJemy
kotlet ze schabu z duszoną pieczarką i porem 165

schab z duszonym porem Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami  to przepis  na danie proste i niezwykle smaczne. składniki  dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze  ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju(...)dodać koncentrat  pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dokładamy przesmażone kotlety, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut. Uduszone mięso, razem z porami nakładamy   na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 137

słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab w sosie z suszonych pomidorów 106

Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić  około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut

Kubki smaku
Gołąbki 163

chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem

Kuchenne Wariacje
Gulasz z ciecierzycą 173

rozgrzany olej, smażymy około 5 minut. Przekładamy do osobnego naczynia. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Do tego samego rondla dolewamy oleju, wrzucamy kawałki mięsa, obsmażamy na rumiano. Dolewamy bulion, dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy obsmażoną paprykę i krojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy dodatkowe 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem

Gotowanie moimi oczami
Polędwiczki grzybowe z polentą 90

Dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake. Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek

Pyry na Gaz
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 183

GRZYBÓW TO NAMACZAMY JE I GOTUJEMY RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY

Swojskie jedzonko
Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie 109

Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie

Pasja Smaku
Pizza z mięsem mielonym. 134

Mięso z cebulą pokrojoną na półksiężyce podsmażyć (posolić i popieprzyć) z łyżką oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w mniejszą kostkę i dodać do mięsa. Podlać lekko wodą i chwilę dusić. Na blaszkę dać łyżkę oleju, rozprowadzić. Położyć ciasto na blaszkę i ręką je równomiernie rozprowadzić.    Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy

W kuchni u Moniki
PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA 1355

cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami 116

świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko  4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir(...)sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki chili   O bsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor. U gotuj ryż na sypko. P rzygotuj sałatę, zrób do niej sos: 3 łyżki - olej arachidowy ( nie koniecznie), łyżka sosu

AZgotuj!
Szekelygulyas 155

cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu. Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości. Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały

R'n'G Kitchen
Kotlety ziołowe z indyka z duszoną marchewką i ziemniaczkami 142

lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane. Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie. Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie Marchewkę skrobie, myję

ChilliJemy
Zupa węgierska 138

łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą

Kuchenne aromaty
Pierś z kurczaka z papryką i mascarpone 210

mascarpone Sposób przygotowania: 1. Pierś myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. 2. Paprykę i cebulę kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Następnie dodajemy cebulę i paprykę, dusimy. 4. Na koniec dodajemy mascarpone, suszoną bazylię i szczyptę chilli. Chwilkę dusimy. 5. Podałam z ryżem na sypko i sałatką szwedzką z ogórków . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Botwinka 195

ćwiartka kurczaka Sposób wykonania: Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić pod przykryciem 1 godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę

Na słodko lub wytrawnie
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 138

tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz pieprzem. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę. Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Żeberka marynowane w chilli 100

spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.  Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Polędwiczki wieprzowe w śmietanie 135

minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 177

specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i  SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj. Cebulkę podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki

Z Kuchni Do Kuchni
153. Bakłażanowy rarytas 158

boloński) i również podsmażyć na oleju, następnie należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite duże kawałki. Gotowe mięso dodajemy do wcześniej usmażonych składników, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki

Jadło i czytadło
Jarmuż 173

naszych posiłków. Oprócz witamin jest źródłem kwasu foliowego i wapnia. Można jeść na surowo lub na ciepło.   Jarmuż jako urozmaicenie dań mięsnych: Na oleju podsmażamy mięso z cebulą, dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.   Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu

prawdziwe jedzenie
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 187

drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny i obtoczyć w kuminie. Na patelni rozgrzać oliwę/ olej obsmażamy kurczaka. Następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy aż do odparowania wody. Studzimy mięso i "rwiemy w strzępy".  Jarzyny mieszamy z kurczakiem i dodajemy 2 łyżki majonezu.  Gotowa

Smaki Brazylii
Żeberka w sosie własnym 106

kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, smażyć jeszcze około 10 min. następnie zalać wodą, włożyć liście laurowe i ziarna pieprzu,, ziela angielskiego i dusić na wolnym ogniu około 45 min. ( do miękkości mięsa) i kostkę pieczeniową jeśli chcemy, mięso podlewamy wodą, kiedy  będzie miękkie odparowujemy jej nadmiar . Zostanie fajny sosik. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Bakłażan czerwienią faszerowany 124

ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Bakłażan: Warzywo dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na pół. Za pomocą łyżki wycinamy środek. Żeby bakłażan

Mój Smak na Życie
Wytrawny makaron z polędwiczkami 180

bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który należy odlać, mięso ma się podsmażyć, a nie dusić). Gdy polędwiczki będą miękkie dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę i całość podsmażymy. Na drugą dużą patelnię (jeśli nie macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć

Moniki Smakołyki
Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro 132

Uwielbiam żeberka! Pieczone , duszone , grillowane … – każde! Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy

Ostra na Słodko
Kurczak w estragonie 232

minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy mięso.   Wyjmujemy kurczaka z patelni

Smakowity Blog Kulinarny
marynowane kacze udka w jabłkach... 125

udka kacze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć je marynatą i do lodówki na 2-3 godziny na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony i dusić je pod przykryciem do miękkości mięsa jabłka bez skórki pokroić na większe kawałki i dodać je do kaczki bez przykrycia je podsmażać z 15 minut, do smaku można dodać przyprawę w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z zielonym nadzieniem 153

rulon i spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do chwili aż się przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy przez około 20 minut aż mięso będzie gotowe. Sos możemy zagęścić odrobiną maki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przysmaki Karolki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 174

się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy  układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego wywaru  i dorzuciłam do mięsa. Podlałam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem  około 5-7 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Serki topione dokładnie roztapiam  w śmietance, stale mieszając, by zlikwidować grudki. Przyprawiam do smaku solą

W kuchni Karmel-itki
C - Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym 124

czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Fit spaghetti - bardzo proste, szybkie i zdrowe :) 261

patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie wlej ok. 100 ml wody, zmniejsz ogień, przykry patelnię przykrywką i duś ok. 5-7 minut.  Kolejno dodaj mięso mielone i na pełnej mocy podsmażaj przez 5 minut.  Dodaj pozostałe składniki i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  Na talerz wyłóż

Zdrowie na języku :P
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 165

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : farsz : 1 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego listki ze środka kapusty , te za małe do nadziewania ( brzegowe się nie nadają , zbyt twarde ) sól , pieprz do smaku(...)zamykająca , była w tą samą stronę , ułatwi to ich wyjęcie bez rozwalania . Lekko solimy , posypujemy cukrem , pieprzem, zalewamy krojonymi pomidorami z puszki , zakrywamy pozostałymi liśćmi i kawałkami kapusty i dusimy około 10 minut . Po tym czasie zalewamy koncentratem pomidorowym , rozrobionym w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i pieprzu . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy , na średnim ogniu ,do czasu

Ogrodnik w podróży
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry 152

garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy na krem, dodajemy do kurczaka. Doprawiamy garam masala i solą, dusimy przez 5-10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i gotowaną fasolką. Ja fasolkę polałam olejem z pestek dyni i posypałam solą

Kucharzyca
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 261

zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony

Z Kuchni Do Kuchni
Polędwica w sosie z owocami 157

garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko   i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ). Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć lub zmiksować blenderem . Doprawić maggi . Podałam z małymi kluseczkami śląskimi i sałatą

Buniabaje w kuchni
Szynka duszona w warzywach 127

Taki sposób przygotowania mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni. Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania