mięso duszone - 8529 przepisów (strona:140/569)

Kurczak z warzywami 149

Witam po wakacjach, przez dwa miesiące troszkę Was zaniedbałam, więc zaczynam to nadrabiać :)  Na początek proponuję soczystą pierś z kurczaka, duszoną z warzywami.  Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno.  Szczerze polecam mrożonkę z tego marketu KLIK jest tania i bardzo dobrej jakości.  Przypominam też(...)dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską , mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku. Duszę całość do miękkości warzyw.                                 Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie. Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami  Kurczak z warzywami

Takie tam pichcenie
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym 136

Najpierw na rozgrzany tłuszcz na patelni na której smażyliśmy mięso wkładamy cebulę i delikatnie ją szklimy, a później wrzucamy pieczarki. Po 5 minutach przekładamy je do mięsa. Wlewamy wino i śmietanę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Jeśli lubicie gęste sosy możecie go zagęścić mąką pszenną

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane z kurczakiem w ziołowym sosie 136

Całość doprawiamy przyprawą kurczak ziołowy i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mielone liście laurowe, suszoną bazylię, doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Podajemy

Słodkie okruszki
Spaghetti bolognese po Polsku 139

gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy przez ok. 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu układamy sos pomidorowy. Pamiętajcie, że nie chodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawka z kurczaka i warzyw 93

stronę, chwilę przesmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z piersi z indyka - przepis podstawowy 160

zalać wodą tak, aby zakryła ona mięso. Ustawić obroty: 2 temperatura: 100C czas 30 minut. Włączyć. Przygotowanie tradycyjne: Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto mięso. Dodać cebulę i marchewkę. Doprawić, dusić pod przykryciem aż cebulka się zarumieni i zmięknie. Zalać wodą, tak aby ona zakryła mieso. Dusić pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Smacznego

CookYourself
Bitki wołowe 247

mięsem. Dorzucamy pieprz oraz ewentualnie pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i grzybki. Całość zagotowujemy. Gdy sos zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i przykrywamy rondel pokrywką. Dusimy co najmniej 1,5 godziny do miękkości mięsa. W trakcie przygotowywania bitek dobrze jest co jakiś czas zamieszać w garnku, by nic nie przywarło nam do dna. Bitki wołowe doskonale smakują z kaszą jęczmienną, zasmażanymi

Dieta bez mleka
Delikatny gulasz wieprzowy 139

zagotować około litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się wieprzowiny. Dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej

Zielona Kuchnia
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 127

momentu aż szpinak zmięknie. W nacięcie piersi nakładamy farsz, tyle ile wejdzie. Tak przygotowane piersi przekładamy na patelnię na której przygotowywaliśmy szpinak. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na malutkim ogniu. Nie należy mięsa niczym podlewać ponieważ patelnia tytanowa firmy Woll idealnie rozkłada ciepło, oraz wytwarzają się naturalne soki. Piersi przekładamy na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z gotowanymi warzywami

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą 121

kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion nam wyparuje ponownie podlewamy. Na końcu dodajemy ciecierzycę

VioletoweKucharzenie
Pieczarki duszone i sałatka warzywna 239

Jeśli brakuje nam pomysłu, a mamy dość mięsa zawsze można zastąpić je np. duszonymi pieczarkami. Dzięki temu obiad lub kolacja będzie lżejsza, łatwiej trawiona. Wszystko zgodne z dietą rozdzielną, a dodatkowo dobra opcja również dla wegetarian. Pieczarki duszone Składniki: pieczarki dowolna ilość 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane pieczarki w całości wkładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 467

plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa (z obu stron, na złoty kolor). Do podsmażonego mięsa wlać wodę i sos sojowy. Dusić około 35 minut pod przykryciem. Polędwiczki muszą zmięknąć! Na sam koniec śmietanę wymieszać z mąką i lekko zahartować ją gorącym sosem. Przygotowaną mieszankę wlać do sosu i gotować

Ugotować
Dietetyczne risotto koperkowe z kurczakiem dla WZJG 122

dużo koperku, u mnie mrożony Najpierw ugotuj ryż według instrukcji. Ważne- powinien być sypki. Cebulkę pokrój w piórka, pierś z kurczaka w większe paski lub kawałki. Mięso dopraw solą, curry i pieprzem. Duś w niewielkiej ilości wody z łyżeczką oleju kokosowego i marchewki. Rozgrzej patelnie o grubym dnie lub duży rondel. Dodaj trochę oleju kokosowego i podsmaż delikatnie cebulkę, dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Empanadas z wołowiną. 140

praskę czosnek i przyprawy. Do cebuli stopniowo dodawać mięso i smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać

zadanie-gotowanie
Piersi indycze duszone w porach, suszonej śliwce i leczo paprykowym podane z kaszą jaglaną 120

Piersi pokrój na kawałki, posól, dosmacz oliwą z oliwek i pieprzem bałkańskim ,wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ,rozgrzej dużą patelnię, wrzuć mięso, pokrojone pory i śliwki suszone, duś pod przykryciem do miękkości pora.Wlej leczo,dołóż bazylii. Ugotowaną kaszę jaglaną wsyp na talerz. Przykryj leczo z indykiem i śliwkami. Podawaj z listkami bazylii. Moje dzieci dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 130

przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego dania, na którą natrafiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti bolognese 107

łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.  Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Następnie pomidory kroimy na mniejsze części. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju(...)dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy  do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku.  Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
KREMOWE OBIADLOVE! 161

kości i pokrój na mniejsze kawałki.  Dodaj na patelnię, smaż mięso z każdej strony, dzięki temu zamkniemy w mięsie cały smak i aromat, a mięso będzie soczyste. Przykryj pokrywką i duś przez kwadrans. W tym czasie nastaw wodę na makaron, pamiętaj osolić wodę ;-) Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na drugiej patelni przesmaż na oliwie z oliwek boczniaki

SMYKWKUCHNI
Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta 158

Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni przyprawiając majerankiem, ostrą i słodką papryką. Pory myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa, wlewamy około szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Woda powinna całkowicie odparować z nadzienie, następnie zdejmujemy patelnię z gazu, dodajemy dwie łyżki sera ricotta i mieszamy wszystko. Gdy farsz ostygnie

Delusional Trine
Duszone pałki z kurczaka z warzywami i ryżem - dietetyczne i zdrowe :) 158

obróbką. I ułóż na wierzch warzyw.  W szklance wody wymieszaj bulion i rozlej go po całej powierzchni patelni, omijając kurczaka, aby przyprawy nadal trzymały się mięsa. Zagotuj. A od momentu zagotowania duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Soczyste cytrynowo-ziołowe kawałki kurczaka 150

naczyniu, polej olejem, sokiem z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, przypraw dobrze, wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze obtoczyły mięso; przykryj folią aluminiową / talerzem / przykrywką i odstaw mięso do lodówki, na następny dzień duś kilka minut na rozgrzanym klarowanym maśle, podawaj z ulubionymi dodatkami

Zasmakuj Kuchni
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 197

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora(...)mniejsze kawałki), następnie ułożyć kawałki zrumienionych żeberek, podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z warzywami, pesto i ryżem 163

możliwości czasowych – odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy mrożone warzywa i całość dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa się rozmrożą, dodajemy pesto, całość porządnie mieszamy. Do kurczaka z warzywami dodajemy ryż, mieszamy i… …danie jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem

Proste-przepisy.pl
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 158

patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki

Zasmakuj Kuchni
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 123

papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego

Podróż w kulinaria
Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami 187

mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę.   Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 164

Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem

Taste Therapy
Ciecierzyca po bretońsku 128

Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości. W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew. Wszystko podlewamy wodą i dusimy. Gdy ciecierzyca jest jędrna, ale po zmiażdżeniu miękka, dodajemy ją do mięsa. Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kaczka z malinami i figami 89

zrumienią wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino i zagotować. Wrzucić maliny, dodać goździki, tymianek i zagotować. Nogi kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Figi pokroić

królestwo garów
duszony w warzywach kurczak z przyprawą do ziemniaków i musztardą... 148

godzinę na gorącym oleju zrumienić porcje kurczaka, wsypać cebulę pokrojoną i podsmażać wsypać pokrojone papryki, cukinie, pomidory, czosnek wsypać pokrojoną marchew, dodać musztardę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa kurczak jest soczysty, kruchy, aromatyczny..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasolą 153

chili. Podsmażamy ok 3 minut by zmiękły ale nie zrumieniły się. Dodajemy wino, chwilę odparowujemy a następnie dolewamy sos, pomidory z puszki i wsypujemy wędzona paprykę. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Mięso mielone mieszamy ze zmielonymi nasionami kopru i kuminu. Formujemy niewielkie klopsiki i albo obsmażamy je albo nie. W obu przypadkach klopsiki wędrują do garnka z ugotowanym sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
FASZEROWANE MUSZLE 133

łyżki majonezu,  ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE   Makaron gotujemy w osolonej wodzie.  Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera

słodki bratek
saltimbocca z polędwicy 143

pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć. Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary. Kaszę wyłożyć na talerz, dodać sos oraz saltimboccę

6niebo
Chili con carne 227

łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę przyprawić kuminem, oregano,chili, paprykę słodką i ostrą,zagotować. Przykryć

Delicious Titbits
Kurczęta z pomidorami 115

kawałki. Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie, w garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple. Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul

królestwo garów
Chilli con carne a'la Heston 199

dosmażamy. Wlewamy pół butelki czerwonego wina. Ja użyłam półsłodkiej Kadarki ;) Gotować wszystko na sporym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropowej. Przygotowane wcześniej dobrze wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h.   Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół

Ukojenie Podniebienia
Shoarma z łopatki wieprzowej 127

godzinka też wystarczy.  Olej rozgrzać na sporej patelni, mięso usmażyć najpierw na dużym ogniu na mocno rumiano, następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Mięso ma być miękkie, ale sprężyste, nie może się rozpadać.  Podawać z sałatą, frytkami i sosem

Cakes By Kejt
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 123

kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Mięso posypujemy solą i pieprzem (jeśli pieczarki doprawiliście bardziej pikantnie, to teraz mięso doprawcie mniej, żeby całość nie była zbyt ostra). Na każdy kawałek nakładamy pieczarki

Czary - gary w kuchni
Łopatka duszona z winem 172

kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso do garnka, wlać wodę i dusić około 2 godzin na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku lub dolać wody. Miękką łopatkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i grillować kilka minut

Gaździnka warzy
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 182

dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gulasz jest aromatyczny, syty i można podać z czym sie lubi.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z kurczakiem i papryką z nutką curry 130

wkła damy masło i rozgrzewamy.Wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, delikatnie po dsmażamy. Kurczaka obieramy ze skórki i drobimy, paprykę myjemy i kroimy w paski. Warzywa oraz mięso dokła damy do cebuli i dusimy przez kilka minut. Ryż wsypujemy na patelnię i po dlewamy winem. Po o dparowaniu alkoholu, małymi porcjami wlewamy bulion, aby ryż napęczniał. Po d koniec doprawiamy curry

ChilliJemy
kotlet ze schabu z duszoną pieczarką i porem 160

schab z duszonym porem Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami  to przepis  na danie proste i niezwykle smaczne. składniki  dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze  ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju(...)dodać koncentrat  pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dokładamy przesmażone kotlety, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut. Uduszone mięso, razem z porami nakładamy   na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 129

słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab w sosie z suszonych pomidorów 105

Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić  około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut

Kubki smaku
Gołąbki 158

chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem

Kuchenne Wariacje
Gulasz z ciecierzycą 166

rozgrzany olej, smażymy około 5 minut. Przekładamy do osobnego naczynia. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Do tego samego rondla dolewamy oleju, wrzucamy kawałki mięsa, obsmażamy na rumiano. Dolewamy bulion, dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy obsmażoną paprykę i krojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy dodatkowe 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem

Gotowanie moimi oczami
Polędwiczki grzybowe z polentą 86

Dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake. Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek

Pyry na Gaz
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 180

GRZYBÓW TO NAMACZAMY JE I GOTUJEMY RAZEM Z KAPUSTĄ),CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY

Swojskie jedzonko
Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie 99

Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie

Pasja Smaku