mięso duszone - 8529 przepisów (strona:131/569)

Pałki kurczaka w coli 172

pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje

Pyry na Gaz
Mięso wekowane 234

przyprawą do mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki [ u mnie mięsko było w misce Tupperware].Następnie mięsko podsmażyć, dodać przyprawy , bulionetkę i dusić  pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak mięso  już miękkie przełożyć gorące do słoików[ z żeberek usunęłam kości],dolać sosu do każdego słoiczka. Zakręcić i pasteryzować metodą tyndalizacji

Moje domowe kucharzenie
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 350

maki pszennej  1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.  2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa

Apetyczna babeczka
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 183

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem i majerankiem

Gosia gotuje
Kaczka z warzywami po azjatycku 109

Dzisiaj polecam przepis na pyszną kaczkę duszoną z warzywami w stylu azjatyckim. To doskonała propozycja na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Kaczkę podałam z dzikim ryżem.  SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 300g chińskiej mieszanki warzywnej 1/2 puszki mleczka kokosowego, 100 ml śmietany 30%, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka ostrej(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę  oraz czosnek obieram i kroję w małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażam na rumiano na oliwie. Wlewam wodę oraz wsypuję paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Mieszankę warzywną podsmażam około 10 minut na oliwie. Dodaję do mięsa. Mieszam. Następnie wlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pulpeciki w pomidorach 125

bułce tartej, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Przełożyć pulpeciki do garnka, całość zalać puszką pokrojonych pomidorów, dodać łyżeczkę cukru trzcinowego, oraz zioła do smaku. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa, koło 20 minut. Podawać ciepłe

Magiczne Życie Marty
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 144

łyżki masła WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki: Pokroić w kostkę cebulę, paprykę, cukinię i czosnek, odstawić. Pokroić w kostkę mięso, odstawić. Na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić od razu cebulkę i słodką paprykę lekko skarmelizować, przez ok. 0,5 minuty. Dodać mięso, doprawić lekko solą i pieprzem i podsmażyć dobrze z każdej strony.  Po tym czasie dorzucić(...)czosnek, lekko podsmażyć, następnie paprykę i cukinię. Wszystko smażyć jeszcze na średnim ogniu ok. 2 minut. Po tym czasie zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby zakryła mięso i warzywa. Dorzucić przyprawę do mięs duszonych, sos sojowy i przykryć pokrywą. Gotować ok. godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła

Calzonella.com
Schab w sosie cebulowym 173

stron na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i dusimy jakieś 30-45 minut, do miękkości schabu. W razie potrzeby mięso podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sos sojowy i przyprawy do smaku. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Schab w sosie cebulowym

e-PrzepisyKulinarne
Winny kurczak i uduszone warzywa 159

dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut. Przygotowana potrawka idealnie komponuje

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Udko z kaczki w nadchodzący weekend 203

kaczki i poda je z ciekawymi dodatkami. Będzie aromatycznie, będzie kolorowo ale przede wszystkim, będzie smacznie. Co zrobić, by udko z kaczki było smaczne? Mięso kaczki, które dla Was przygotujemy będzie duszone w winie, przez co nabierze przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodadzą śliwki i świeży majeranek. Całość dopełni puree z … no właśnie, niech to będzie tajemnicą… Chcemy(...)winny sos z mięsem i delikatne puree świetnie wypełniają danie, które nie tylko będzie dobrze wyglądać, ale także znakomicie smakować. Kaczkę można przyrządzać na tysiące sposobów, bo świetnie czuje się zarówno w słodkim, jak i kwaśnym oraz słonym towarzystwie. Można ją piec samodzielnie lub z jabłkami, śliwkami, pomarańczami, wiśniami, ananasem, rozmarynem, wątróbką czy czosnkiem, albo dusić. Mamy nadzieję, że nasze

Ciasna Kuchnia
tacos z mięsem mielonym i kukurydzą 203

proszku chilli sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy razem z cebulą. Dodajemy mielone mięso, rozdrabniamy i smażymy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką, chilli oraz oregano. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Tortille kroimy na cztery

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 129

bagietką. Sposób przygotowania tradycyjny: W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące, pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki(...)plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz przyprawy- delikatnie, później można doprawić. Dusimy nadal pod przykryciem przez kolejne 40 minut lub dłużej- w zależności od kruchości mięsa i naszego gustu. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną

Kuchnia w czekoladzie
Filety z kurczaka w sosie miodowym 93

czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego

Krokusowy Dom
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 630

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki

Pelusiowa Kuchnia
Bigos II 183

kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy(...)mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem. Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą. Bigos wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy. Czynność

Kulinarne przygody Gatity
Roladki wieprzowe z papryką, ogórkiem i cebulką 145

podkreślą smak mięsa. Ponieważ nie mam specjalnych zapinek do roladek, ani nie lubię używać wykałaczek, to roladki traktuję sposobem mojego taty, czyli obwiązuje je nitką, obsmażam, duszę i przed podaniem nitkę usuwam z mięsa. Dziki takim zabiegom roladki pozostają w idealnym kształcie a farsz na swoim miejscu i nic się nie rozwala. Dzięki obtoczeniu mięsa w mące, sosik nabiera odpowiedniej

Mieszam w Garnku
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 286

wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku kilkoma łyżkami wody), dołożyć masło orzechowe (jeśli nie mamy fistaszków) zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Następnie doprawić 2-3 łyżkami soku z limonki i ewentualnie solą i cukrem. 4. Przełożyć do miseczek, posypać posiekanymi fistaszkami, paseczkami chili, kolendrą

Kuchnia Prezydentowej
DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 171

mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie