mięso duszone - 8529 przepisów (strona:129/569)

Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 130

Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą i pieprzem. • Rozgrzać olej, podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok. 20 minut. • Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego

To co kocham
Ragoût z jelenia z grzybami 125

chwilę przesmażyć. Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem. Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Gdy mięso będzie gotowe, dodać trawę żubrowa i zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie miodem. *Trawy żubrowej nie dajemy dużo, ona ma jedynie złamać smak

królestwo garów
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 136

wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić na ok 2 godziny. W głębokiej patelni najpierw przysmażyć plastry mięsa, dodać resztę marynaty i podlać szklanką wody. Przykryć i dusić ok 40 min. W razie potrzeby uzupełnić by nie przypalić mięsa. Na koniec delikatnie sypiąc przez małe siteczko dodać mąkę i szybko wymieszać by powstał

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym 118

Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu

Milion Smaków
zupa ze smardzami i wieprzowiną 159

gdyż zostały zebrane w ogródku, a prawo pozwala na ich zbiór na terenach przydomowych, działkach. Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda(...)dnem rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy. Kiedy z grzybów odparuje woda, przekładamy do miseczki. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso na złoto, dodajemy pastę paprykową, chwilkę wszystko razem dusimy, wlewamy wodę w której moczyły się smardze i gotujemy aż woda odparuje, a mięso zmięknie. Wlewamy do garnka z mięsem rosół lub bulion, doprowadzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewajace Chilli con Carne 157

woka o grubym dnie. Podgrzewamy delikatnie, aby wytopić tłuszcz.  Cebulę kroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz z mięsem.  Podkręcamy płomień i obsmażamy mięso przez 1 - 2 min. Przykrywamy i dusimy przez ok.5 min.  Paprykę kroimy w kostkę. U nas były to papryki czerwone, ale jeśli chcemy mieć bardziej kolorowe danie bez problemu możemy dodać różne kolory(...)szklanki zalewy. Paprykę, fasolę i kukurydzę - bez zalewy dodajemy na patelnię, solimy i pieprzymy, mieszamy i dusimy przez 10 minut. W tym momencie można dokroić więcej ostrej papryczki lub dosypać suszonej.  Po tym czasie nasze warzywa oraz mięso powinny puścić soki. Dolewamy do tego zalewę z kukurydzy, pomidory z puszki oraz bulion, mieszamy i rozkręcamy płomień, aby zredukować całość

Kuchnia od dwojga
Placek po węgiersku 202

kostkę. Wszystko dodajemy od mięsa i chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy chleb podzielony na małe kawałki.  Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski

Taste Therapy
Soczysty schab z sosem chrzanowym 384

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest

Ogrodnik w podróży
Kurczak w grejpfrucie 156

tłuszczu do zrumienienia skórki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka i czosnek w talarki. Przełożyć do głębokiego naczynia posypać papryką, cebulą, czosnkiem, zalać miąższem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Mięso przełożyć na talerz, do sosu dolać śmietankę, zredukować, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, mięso ponownie przełożyć do sosu, i podgrzewać jeszcze 5 minut

Garnkowe fanaberie
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 136

pieprzem Smażyć dosłownie chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z szynki wieprzowej 154

wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje

Słodkie Przyjemności
Lasagne bożonarodzeniowa 652

poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne.  Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.  Robimy

Chilli Czosnek i Oliwa
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 182

wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Krok 3. Pozostałą(...)kiełbaski kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zrazy schabowe w serowym sosie 180

Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka(...)cheddar, mieszamy na gładką pastę. Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa,  zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej.  Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki z każdej strony, zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy

Wanilia i Kardamon
Pałki kurczaka w coli 187

pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje

Pyry na Gaz
Mięso wekowane 248

przyprawą do mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki [ u mnie mięsko było w misce Tupperware].Następnie mięsko podsmażyć, dodać przyprawy , bulionetkę i dusić  pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak mięso  już miękkie przełożyć gorące do słoików[ z żeberek usunęłam kości],dolać sosu do każdego słoiczka. Zakręcić i pasteryzować metodą tyndalizacji

Moje domowe kucharzenie
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 361

maki pszennej  1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.  2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa

Apetyczna babeczka
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 195

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem i majerankiem

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania