mięso duszone - 8529 przepisów (strona:129/569)

SZYBKIE MIĘSKO DO KANAPEK 111

Doprawiam przyprawami . Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Smażę mięso na dużym ogniu. Kiedy mięso po obu stronach będzie rumiane zmniejszam ogień. Dolewam sos sojowy. Całość duszę aż będzie brązowe. Za pomocą drewnianej szpatułki siekam mięso które nadal się smaży. Mieszam i smażę ok jeszcze 2 minut. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Piersi kurczaka ze szparagami i suszonymi pomidorami 183

patelni podsmażyć boczek i posiekany czosnek. Gdy będą zarumienione dodać posiekane pomidory i piersi kurczaka. Następnie wlać 1 szklankę wody oraz śmietanę. Całość posypać odrobiną kurkumy. Dusić pod przykryciem. Po 15 minutach mięso powinno być gotowe. Ewentualnie zdjąć pokrywkę i zredukować ilość sosu. Całość posmakować i doprawić do smaku. Na sam koniec ze szparagów odłamać twarde końcówki. W małym garnuszku

Ugotować
BITKI W WARZYWACH 90

Cebulę pokroić w krążki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.Mięso i warzywa przełożyć do  dużego rondla,zalać przegotowaną wodą,dodać ziele angielskie,liść laurowy,dusić pod przykryciem tak długo,dopóki mięso i warzywa nie będą miękkie(ok 1-1,5h). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Eintopf warzywny z kurczakiem 140

plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie.    Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.    W tym czasie marchew i pietruszkę(...)obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy

Pyry na Gaz
Pierogi z mięsnym farszem 161

sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem i rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Comber z sarny po kapitańsku. 128

przyprawami  i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić  na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką

Kulinarny karnet Christophera
Udka duszone z warzywami 143

Dziś mięso! Kurczak jak kurczak, ale w moim jadłospisie w sumie rzadko pojawia się coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe! W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera(...)podsmażona) doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę. Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy.  Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się

Mamuśka wraca do formy
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 290

cebulę do zeszklenia i układamy na niej bitki.  Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Podlewamy całość bulionem tak aby przykryć cebulę i dusimy całość godzinę , do półtorej aby mięso zmiękło Jeśli odparuje za dużo płynu, podlewamy bulionem.  Bitki gotowe. Smacznego

Snejkusiowe Przepisy
Indyk w towarzystwie gorących pieczarek 208

wody, gotujemy na bardzo wolnym ogniu.  Kroimy na plasterki pieczarki oraz cebulę. Najpierw lekko dusimy pieczarki, a następnie dodajemy do tego cebulę. Dusimy ok 5 min. Gdy pieczarki będą gotowe, przekładamy do garnka z mięsem, gotujemy ok. 10 min, a następnie dodajemy 3 łyżki śmietany. Dodajemy do smaku przyprawy. Całość dusimy 5 min.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 118

Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą i pieprzem. • Rozgrzać olej, podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok. 20 minut. • Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego

To co kocham
Ragoût z jelenia z grzybami 109

chwilę przesmażyć. Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem. Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Gdy mięso będzie gotowe, dodać trawę żubrowa i zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie miodem. *Trawy żubrowej nie dajemy dużo, ona ma jedynie złamać smak

królestwo garów
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 125

wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić na ok 2 godziny. W głębokiej patelni najpierw przysmażyć plastry mięsa, dodać resztę marynaty i podlać szklanką wody. Przykryć i dusić ok 40 min. W razie potrzeby uzupełnić by nie przypalić mięsa. Na koniec delikatnie sypiąc przez małe siteczko dodać mąkę i szybko wymieszać by powstał

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym 105

Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu

Milion Smaków
zupa ze smardzami i wieprzowiną 146

gdyż zostały zebrane w ogródku, a prawo pozwala na ich zbiór na terenach przydomowych, działkach. Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda(...)dnem rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy. Kiedy z grzybów odparuje woda, przekładamy do miseczki. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso na złoto, dodajemy pastę paprykową, chwilkę wszystko razem dusimy, wlewamy wodę w której moczyły się smardze i gotujemy aż woda odparuje, a mięso zmięknie. Wlewamy do garnka z mięsem rosół lub bulion, doprowadzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewajace Chilli con Carne 146

woka o grubym dnie. Podgrzewamy delikatnie, aby wytopić tłuszcz.  Cebulę kroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz z mięsem.  Podkręcamy płomień i obsmażamy mięso przez 1 - 2 min. Przykrywamy i dusimy przez ok.5 min.  Paprykę kroimy w kostkę. U nas były to papryki czerwone, ale jeśli chcemy mieć bardziej kolorowe danie bez problemu możemy dodać różne kolory(...)szklanki zalewy. Paprykę, fasolę i kukurydzę - bez zalewy dodajemy na patelnię, solimy i pieprzymy, mieszamy i dusimy przez 10 minut. W tym momencie można dokroić więcej ostrej papryczki lub dosypać suszonej.  Po tym czasie nasze warzywa oraz mięso powinny puścić soki. Dolewamy do tego zalewę z kukurydzy, pomidory z puszki oraz bulion, mieszamy i rozkręcamy płomień, aby zredukować całość

Kuchnia od dwojga
Placek po węgiersku 189

kostkę. Wszystko dodajemy od mięsa i chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy chleb podzielony na małe kawałki.  Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski

Taste Therapy
Soczysty schab z sosem chrzanowym 370

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest

Ogrodnik w podróży
Kurczak w grejpfrucie 146

tłuszczu do zrumienienia skórki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka i czosnek w talarki. Przełożyć do głębokiego naczynia posypać papryką, cebulą, czosnkiem, zalać miąższem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Mięso przełożyć na talerz, do sosu dolać śmietankę, zredukować, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, mięso ponownie przełożyć do sosu, i podgrzewać jeszcze 5 minut

Garnkowe fanaberie
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 126

pieprzem Smażyć dosłownie chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z szynki wieprzowej 146

wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania