mięso duszone - 8529 przepisów (strona:132/569)

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 286

wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku kilkoma łyżkami wody), dołożyć masło orzechowe (jeśli nie mamy fistaszków) zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Następnie doprawić 2-3 łyżkami soku z limonki i ewentualnie solą i cukrem. 4. Przełożyć do miseczek, posypać posiekanymi fistaszkami, paseczkami chili, kolendrą

Kuchnia Prezydentowej
DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 171

mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 249

wrzucamy posiekaną cebulę. Całość zalewamy miodem pitnym, mieszamy i smażymy razem, aż płyn odparuje.  Dolewamy wodę, wystarczy ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę(...)zmięknie. W sumie może to potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie już miękkie, możemy dodać marchew i pieczarki. Całość dusimy jeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi

Ratunku obiad
Kurczak po andaluzyjsku 246

sobie jeszcze coś, co stawowi o jego swoistej unikalności. Jest nim połączenie smaków papryki, pomidorów, zielonych oliwek, kurczaka i szynki w postaci sosu, w którym wszystkie te składniki się duszą. Jego smak jest tak specyficzny, że nie występuje w żadnym innym daniu z mojego „repertuaru”, który, umówmy się, wcale taki mały nie jest. Dlatego, choć odwołuję się tu rzecz jasna(...)szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-46 {margin: auto;} #gallery-46 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Forszmak-gulaszowa 150

pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę  oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę,  oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą się wodą lub gorącym bulionem, dodać marchewkę  liście laurowe, ziele(...)przykryć gotować  20 minut na wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem,  dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie miękkie.  Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną. Gęstość zupy można regulować ilością dodanej wody lub bulionu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Chili con carne 113

warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem

Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczana 168

czegoś prostego, szybkiego, smacznego i jak się okazało taniego. A mianowicie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami. Była pyyyszna. Więc się dzielę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego z szynki opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka) puszka kukurydzy 2 opakowania sosu 4 sery z brokułami mała śmietana 18% 200 gr startego sera mozarella pół kostki rosołowej majeranek(...)łyżeczki oleju Wykonanie: 1.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ok. 15-20 min. 2. Mrożone warzywa rozmrozić na patelni i chwilkę dusić z dodatkiem kostki rosołowej. 3. Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki. 4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków. 5. Sos przygotować

Mama z miasta
Bitki wołowe w sosie własnym 224

patelni i obsmażyć mięso do zamknięcia włókien i lekkiego przyrumienienia. W żadnym wypadku nie solić! 2. Następnie podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę. Gdy woda wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty

Mama z miasta
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 252

się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku(...)skórą do dołu, smażymy kaczkę. Tłuszcz częściowo powinien się łądnie wytopić, skórka pięknie zarumienić. Kaczkę przekładamy na drugą stronę i smażymy około 4-5 minut.  Mięso podlewamy winem, sokiem i dodajemy przyprawy. Dusimy około 8 minut. Aż sos mocno się zredukuje. Powinno go ubyć co najmniej 60- 70%. Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy. Kaczkę wykładamy

SMYKWKUCHNI
Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim 197

patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając solą i pieprzem. Dusić do uzyskania gęstego sosu, a pod koniec duszenia dodać świeży tymianek. Sosem polać po mięsie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez 40 min, co jakiś czas polewać sosem po kurczaku. Po upieczeniu odstawić na około 5 min, zanim

https:KKuchniaMniam
Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 113

łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką 2 x 2 cm, to tak orientacyjnie. Mniejsza może być,  ale większą odradzam. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięsko. Jak się zrumieni dodajemy pokrojone cebule i dusimy do miękkości. Ta miękkość musi być taka bardzo mocna, nawet wręcz mięsko musi(...)każdy większy kawałek zaraz porozrywać na drobniejsze. Później unikniemy przysłowiowych kluch. Ogórki kroimy w kostkę , taką aby były wyczuwalne, ale nie były kawałami. Gdy mięso jest miękkie dodajemy przyprawy i jeszcze z pięć minut dusimy razem. Jeśli odparowała nam cała woda, radzę dolać z 1/3 szklanki aby to wszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ bułki trzeba nadziewać ciepłym

Dieta moja pasja
Beef Burger całkiem domowy 190

wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru 1 ząbek czosnku pieprz Czerwona cebulka karmelizowana: 2 duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego(...)Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią do miski. Dzielimy

Delicious Titbits
Duszony stek z udźca wołowego 171

się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzik taki o to stek wybierając duszenie - zachowa się więcej wartości odżywczych i mięso będzie kruche i delikatne. Soki z mięsa będą świetną bazą do sosu jeśli będziecie chcieli dodać go do mięsa. Ponadto nie pobrudzicie sobie naczyń bo steki

Kuchnia PROzdrowotna
Aromatyczna karkówka 124

wymieszać. Mięso musi być całe pokryte zalewą. Odstawić na około 10 minut. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać mięso wraz z zalewą , wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, bardzo często mieszając. Po odparowaniu wody mieszać aby mięso zrobiło się przyrumienione (brązowe ) Podawać posypane szczypiorkiem. aromatyczna karkówka

O kuchni z uczuciem
Pasztet drobiowy 355

kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa) doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim całość dusimy na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje. mielimy mięso i warzywa dwa razy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową dodajemy jajka i wszystko mieszamy keksówkę wykładamy folią aluminiową, a następnie nakładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość