sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka i dusić kolejne 30-45 minut, aż mięso będzie kruche. Przesiać obie mąki do garnka, dodać śmietanę, jeżeli używamy. Wymieszać i zagotować. Gotowe
Moja Galeria Smakumłoda kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki(...)wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu
Gotowanie...to proste !Takie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki(...)wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu
Gotowanie...to proste !jest punkt wyjścia do eksperymentów z czasem, temperaturą, termoobiegami, naczyniami, przykryciami, rękawami itd.. W końcu można dojść do swojego własnego idealnego sposobu. Jeżeli chcemy mieć pewność, że mięso jest już upieczone, to świetnym sposobem jest zmierzenie jego wewnętrznej temperatury - dla wieprzowiny powinno być to 63 stopnie. Tak, dobry termometr - o to poproszę dla odmiany Św. Mikołaja ;) Składniki(...)grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso, a po bokach poukładać ciasno jabłka pokrojone w ósemki. Pomiędzy jabłka a mięso włożyć listki lauru i ząbki czosnku (nieobrane i lekko zmiażdżone). Wierzch mięsa posypać 2 łyżkami majeranku. W rondelku zagotować cydr z dodatkiem esencji do duszonych mięs (rodzaj bulionetki) i 1 łyżeczki brązowego cukru. Gotować
zadanie-gotowanierozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia. Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Produkty ze sklepu
Radość kipiąca uśmiechem.patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą. Gdy mięso będzie
Kuchnia Bon AppetitSezon na młodą kapustę trwa krótko i warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka - 1 pęczek koperku - 1 stołowa łyżka octu(...)rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez
Apetyczna babeczkamałym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody rozpuszczamy około 2 /3 łyżeczek mąki ziemniaczanej, wszystko zależy ile odparowało Wam wywar jeśli dużo to dolejcie więcej bulionu lub wody
Sama słodycz i szczypta chiliSmażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem, dodajemy mleczko kokosowe, zagotowujemy i dorzucamy różyczki brokuła oraz posiekaną bazylię. Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamipodgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki
Kuchenna Kontrrewolucyapozostałe pokrojone w plasterki 1 marchewkę, 1 cebulę, pomidory z zalewą oraz trochę ziół. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać gałązkę rozmarynu. Po doprowadzeniu do wrzenia dusić pod przykryciem ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie co jakiś czas mieszając. Gulasz można podawać sam lub np z keto kluskami leniwymi – kopytkami Smacznego! — BTW całości: 1440g, 2164 kcal
Ola la LCHFsmażyć jeszcze przez chwilę. Dodać oliwki, szafran,kiszone cytryny. Wszystko zalać bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie to ok 1 i 1/2 godziny. W połowie gotowania wymieszać, w razie konieczności uzupełnić płyn. Gotowe danie doprawić solą
Stare Garyzmiękła, może to być nawet krótszy czas). Pieczarki i cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę
W kuchni u Monikiłyżkami w dłoniach czekaliśmy na rozgrzewający posiłek. Potrawy slow-cooked nie są najlepszym pomysłem na późną kolację! Ale warto było czekać, bo gulasz wyszedł cudowny. Ciemne piwo spowodowało, że mięso skruszało i stało się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem podzielić się z Wami przepisem już teraz(...)angielskie, listki laurowe, owoc jałowca, kumin i paprykę). Wymieszaj, zalej piwem i gotuj kilka minut. Następnie wlej bulion, garnek przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień. Duś przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Gotuj aż zmięknie. Przypraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z dobrym pieczywem oraz schłodzonym piwem obok
Food SquarePlastry karkówki zawinięte razem z kapustą o smaku pomidorowym, duszone w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Smaczne i proste danie, idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jest szybki do przygotowania dzięki uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy(...)czym wlać gotowy sos, przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria
https:KKuchniaMniam