mięso duszone - 8529 przepisów (strona:128/569)

Pulpeciki w młodej kapuście 575

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól(...)odrobiną wody i chwilę poddusić. Dodać masło, następnie koperek i przyprawy. Do kapusty przełożyć obsmażone pulpeciki i wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka, a większość płynów odparuje. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: kapusta , koperek , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
WIEPRZOWINA Z JAJKIEM SADZONYM 148

smażymy jajka - jednak pilnujemy żeby żółtko  nie ścięło nam się  zbyt mocno.  Na trzeciej patelni ląduje masło w płynie (do smażenia warzyw i mięs) a w nim zielona fasolka. Dusimy do miękkości - nie potrzebuje ona soli ani pieprzu, masło w 100% wystarcza - mój ulubiony sposób na fasolkę.  Gdy wszystko mamy gotowe - układamy ślicznie na talerzu

BezglutenowaIzabela
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 168

kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to podane z aromatycznym bulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy zjeść na zimno jako dodatek do kanapek(...)cydr, wodę, ocet jabłkowy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, jabłko przekrojone na pół, liście laurowe, tymianek, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. 2. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut na bok. W tym czasie wywar przecedzamy do miski

My Culinary Art
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 150

minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 154

minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej po ok. 2 łyżki nadzienia na liść - ilość łyżek zależy od wielkości liścia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z kluseczkami 162

ziołowego (użyłam Provence Jamar ),  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,   szczypta kminku,  olej do smażenia.  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem(...)małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut. Kluseczki: 500g mąki pszennej,  jajko,  sól,  zimna woda.  Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać

Z miłości do słodkości
Gołąbki z sosem warzywnym 220

sól pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować(...)łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Chwilkę podsmażyć, podlać szklanką bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać gołąbki. Smacznego

kuchnia doski
Placuszki drobiowo-cukiniowe z duszoną kalarepką 432

Zapraszam na pyszne placuszki z mięska drobiowego i cukinii. Placuszki podałam z duszoną kalarepką i mizerią.  składniki: placuszki 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej) 1 jajko 4 łyżki mąki sól ziołowa Kamis do smaku pieprz Kamis do smaku olej do smażenia duszona kalarepka 3 kalarepki masło klarowane do smażenia(...)dokładnie wymieszać. Cukinię odcisnąć z soku. Do mięsa mielonego dodać odcisniętą cukinię, jajko oraz makę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Placuszki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z duszoną kalarepką

Monia miesza i gotuje
Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie 249

przez to barwę ciemno-różową, dość wysoką zawartość białka 26g, a 100 g polędwiczki to tylko 143 kcal. Możemy ją smażyć, piec, dusić, gotować, wędzić. Po przez swoją drobno włóknistą budowę jest mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej i wysokiej temp 145 -160°, według najnowszych zaleceń najlepszą temperaturą wewnętrzną przy której mięso jest soczyste i miękkie, a zarazem gotowe(...)oraz dip z mocno czosnkowego zielonego ogórka, dlatego idealnie pasującą techniką obróbki będzie grillowanie. Zazwyczaj polędwiczki obsmażam i duszę w białym winie tworząc różne sosy serowe, śmietanowe, koperkowe, grzybowe lub pieprzowe, ale dzisiaj trochę brakuję mi czasu. Wszystko możemy przygotować wcześniej, mięso marynujemy w przyprawach i odstawiamy do lodówki, ziemniaki obieramy nacinamy i zalewamy w naczyniu zimną wodą by niepoczerniały

lysygotuje.pl
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 120

Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli wolicie możecie go podsmażyć, np. na oleju aromatyzowanym czosnkiem lub ziołami). Do mięknącego ryżu dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.  Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy

Czary - gary w kuchni
Łopatka w sosie. 121

spróbować na smak wodę i ocenić czy jeszcze dosolić, dodać pieprzu czy też  kostkę bulionu wołowego. Dodać paprykę czerwoną słodką i ostrą (z ostrą uważać). Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie rozrobić wodę z mąką i zaciągnąć (na pół kubka wody 4 czubate widelce mąki - u mnie dziś nie było konieczności dodania całości, ale to zależy

W kuchni u Moniki
Szynka w sosie. 124

grubszą kostkę. Podczas smażenia dodać przyprawy. Przełożyć do garnka, zalać wodą, a gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba dodać przypraw. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Zrobić zawiesinę (woda + mąka). Zaciągnąć (podczas wlewania zawiesiny cały czas mieszać), zagotować i zdjąć z ognia

W kuchni u Moniki
Duszona szynka wieprzowa 139

rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać resztę ziół (ja szałwię dodałam w połowie duszenia), dodać trochę wody i dusić od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso będzie miękkie

Mama Gotuje
Kurczak zapiekany z warzywami i podwójnym serem 143

Ostatnio bardzo trudno mi wygospodarować trochę czasu na pisanie, ale dziś się udało:) Na dodatek nie będę Wam słodzić tylko polecę coś konkretnego! Delikatny kurczak zapiekany z duszonymi warzywami i pokryty podwójną porcją sera... Pychota! Możecie sobie wszystko przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem.    Składniki:    600g filetu z piersi kurczaka,  zielona(...)pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki. Podsmażyć wraz z grzybami na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać odsączone, posiekane kapary oraz puszkę pomidorów wraz zalewą. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz oregano. Farsz rozłożyć na każdym kawałku mięsa i przykryć plasterkiem mozarelli i posypać odrobiną

Z miłości do słodkości
Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem 147

rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać 3 szklankami wody, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. (około 45 min)W razie potrzeby uzupełnić wodę. Smietanę wymieszać z paroma łyżkami sosu i wlać do rondla. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem