mięso duszone - 8529 przepisów (strona:120/569)

Gulasz i kuchnia węgierka 128

niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy jeszcze około 2 godziny, tak aby mięso było miękkie. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia Bon Appetit
Gęsie udka w sosie z warzywami 148

kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze, że nie znając celu tej operacji zawsze ten etap pomijałam(...)cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu 250 ml bulionu Wykonanie: uda gęsie dokładnie wypłukać, pozbawić resztek piórek i namoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie mięso dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i obranym, rozdrobnionym czosnkiem. Ułożyć nogi w naczyniu, przykryć folią spożywczą i umieścić na całą noc w lodówce. Uda mogą  leżakować do 48 godzin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 138

mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty. Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą. Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem

Codziennik Kuchenny
beef stroganoff- Wolowina Stroganoff 188

dzisiejszy obiad zabieram Was do rozkoszowania sie smakiem kuchni rosyjskiej. Wolowina Stroganoff.   Skladniki:2 cebuleok 1 kg wolowiny- im delikatniejsze mieso- tym krotszy czas gotowania.400 gr pieczarek1 lyzka musztardysol, pieprz, paprikaok 200 ml bulionu wolowegook 200 ml smietanymakaKroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej  2-3 lyzki, do garnka do smazenia- ok3-4 min. Dodajemy(...)wolowine 2-3 min.Wolowine z patelni dajemy do garnka z pieczarkami I cebula. Zalewamy bulionem, solimy , pieprzymy I dodajemy ok 0.5 lyzeczki papryki I 1 lyzke musztardy. Dusimy do miekkosci ( im delikatniejsze mieso- tym process krotszy- od 10-45 min ). W miedzyczasie usmazylam na patelni pozostale 200 gr pieczarek. Na koniec dodajemy smietane I pieczarki, pozostawiamy na ogniu

Smaki Edyty
Pasztet wieprzowy 184

Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny!  Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka 40 dag wątróbki drobiowej 20 dag słoniny 3 jajka liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kminek pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz, imbir do smaku 3 łyżki suszonej natki pietruszki(...)patelni rozgrzać odrobinę ol eju. Zrumienić ce bulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut. 4. Do pa telni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut. 5. Mięso wi e przowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem , dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać

Kuchnia domowa Ani
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 171

mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, suszone grzybki i zalewamy gorącym bulionem. Gdy jest taka potrzeba, dopełniamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz.W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
BITKI WOŁOWE W NIETYPOWYM SOSIE 121

smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez  około 2 godziny.  Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę z żurawiną. W szklance

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak Knorr w sezamie 166

patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda nadal nie jestem przekonana do tego typu kostek rosołowych, jednak danie okazało się bardzo

Z miłości do słodkości
Sznycle z indyka w sosie 385

rozrabiamy w pół szklanki wody i wlewamy do rosołowego sosu, wciąż mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i dodajemy koperek i syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu.  Mięso propnuję podać z sałatką z  buraczków

prawdziwe jedzenie
Szynka duszona w sosie 161

Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy  lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki sól pieprz natka pietruszki Mięso opłukać(...)następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do rondla, kiedy mięso będzie już miękkie. Doprawić solą, pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki i wymieszać. szynka duszona w sosie

O kuchni z uczuciem
Chili con carne z suszonymi pomidorami 94

Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory(...)Oliwa z oliwek Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę

VioletoweKucharzenie
Quinoa z cukinią, grzybami pioppino i pulpecikami 127

półplasterki i dorzucamy do cebuli z grzybami.  Mięso doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, nadajemy kształt kuleczek i dodajemy do reszty składników. Dusimy, aż cukinia zmięknie, a pulpeciki się zetną, nie mieszamy za dużo, aby mięso się nie rozpadło. Podajemy z ugotowaną quinoą

Quinoa Raz!
Mielone a’la strgonow 136

dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki, ale można przygotować go samego. Dodajemy usmażone mięso, czekamy aż się zagotuje i całość dusimy około 5 minut. Odsączamy ogórki i kroimy w malutką kostkę, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą

KasiaiKrzysiu.pl
Placek po zbójnicku 149

mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni(...)wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę Wszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić. Można dodać kostkę rosołową. Teraz przygotowujemy składniki na placek ziemniaczany Ziemniaki obrać i umyć - przełożyć do malaksera Cebulę również obrać i dodać do ziemniaków Dołożyć jajko oraz mąkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 164

dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo,  jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany. Do mięsa dodajemy przestudzoną kapustę ( 3/4 ),  ryż , przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę przypraw, jajka i mannę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostałą część kapusty dzielimy na pół i jedną(...)godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka zaleta. Nie trzeba niczym zagęszczać, ani zasmażać. Zmiksowana kapusta świetnie to zrobi

Dieta moja pasja