tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor z oby dwóch stron. Wlać cydr trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso
Gaździnka warzywrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam
Wanilia i Kardamonstrony. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do garnka, dodajemy pieczarki zalewamy śmietaną i 100 ml wody. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 40 minut. 4. Mięso wykładamy na talerz. Sos doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy (ale tylko przez chwilę, śmietana bardzo szybko gęstnieje). Jeśli przesadzicie, dodajcie odrobinę wody. Mięso wkładamy z powrotem
My Culinary Artlimonki (cytryny) sól Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieOstatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek(...)gorącą przegotowaną wodą, tak aby w połowie było przykryte. Zmniejszam gaz, do zawartości patelni dodaję posiekaną w półplasterki cebulę. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową
Kuchnia z widokiem na ogródalternatywa, w przepisie był też bulion z kostek do czego się nie zastosowałam) łyżka ziaren pieprzu łyżka soli łyżka tymianku łyżka miodu spadziowego łyżka masła gruszka Mięso i borowiki przełożyć do garnka i dusić aż grzyby odtają. Cebule pokroić w dużą kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucić do mięsa. Zalać wodą (ja dałam ok. 1.7 l), dodać miód, sól
Karola gotujewielkości na grubsze plastry lub połówki. Solimy i chwilę podsmażamy. Mięso i pieczarki łączymy ze sobą i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy 2 szczypty tymianku i dusimy wszystko około 30-40 min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zalewany odrobiną śmietanki 30% i zagęszczamy sos najlepiej mąką krupczatką. Artykuł Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym pochodzi
Rusty Forkpiersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była bardzo zadowolona. Mam nadzieję(...)jeszcze podsmażamy. Następnie dodajemy opakowanie pomidorów krojonych, doprawiamy całość do smaku pieprzem, solą ziołową, słodką papryką. Mieszamy, dolewamy 1/3 szklanki wody i dorzucamy 2 duże liście laurowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie można, jeśli zajdzie taka potrzeba dolewamy resztę wody. Przed końcem próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Porcję sosu z mięsem podajemy z makaronem – u mnie
Słodkie okruszkibitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą(...)rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Do garnka dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy, można dodać czerwoną paprykę. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. (musimy sprawdzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana cebulę l pora, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażamy razem, wlewamy szklankę wody i dusimy do momentu aż warzywa i mięso zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem
Bajeczna Kuchniawody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min. Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie. Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek, obieram i również drobno siekam. Kukurydzę odcedzam. Ananasa, szalotkę, czosnek(...)kukurydzę dodaję do mięsa. Następnie dodaję 2 łyżki curry oraz wlewam mleczko kokosowe. Mieszam całość. Mozna dodac jeszcze ok pół szklanki wody w zależności czy płyn podczas duszenia nie wyparował. Na koniec dodaję makaron. Mieszam i duszę jeszcze aż makaron będzie miękki. Podaję odrazu
Gotowanie Patkidodać liść laurowy, ziele angielskie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Gdy mięso będzie miękkie, mąkę rozrobić z wodą i zagęścić sos. Dusić jeszcze z 5 minut od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem
magiczna kuchnia Kasigarnku o szerokim dnie rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Mięso przesmażyć na złoto ze wszystkich stron. Cebule pokroić na ćwiartki, paprykę w ósemki. Dodać do mięsa i podlać 2 szklankami wody. Dusić na bardzo małej mocy kuchenki przez około 2h. Powstały z gotowania sos można zagęścić rozrobiona w odrobinie wody łyżka mąki. Ciepła szynka świetnie nadaje się jako mięso
Pyry na Gazjuż niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki. Papier ryżowy
Zasmakuj Kuchnidodajemy goździki, zmniejszamy gaz na minimalny i wlewamy 1/2 szklanki wody; dusimy pod przykryciem do aż do niemal całkowitego wyparowania wody. Ponownie podlewamy wodą i dalej dusimy. Powtarzamy czynności do czasu aż mięso będzie bardzo, bardzo miękkie, a płyn zredukuje się do takiej samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny
Kuchnia Prezydentowejobsmażyć ze wszystkich stron. Zalać zalewą z ananasa, dodać pieprz kajeński, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę konserwową. Doprawić solą. Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietanę i już nie gotować
O kuchni z uczuciem