mięso duszone - 8529 przepisów (strona:111/569)

Bitki schabowe z sosem grzybowym 483

oleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.  Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką.   Smacznego

paapilotkaa
Curry z wieprzowiną i tamaryndowcem 124

szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu  bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy

W kuchennej krainie
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 199

niewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso. Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie

SzczyptaSmaQ
Młoda kapusta z mielonym mięsem 117

Młodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz nie zagęściłam jej mąką. Zmieniłam też proporcje mięsa i kapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem(...)półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać mięso mielone i podduszać 7 minut mieszając. Wlać bulion, dodać kapustę i dusić kolejne 8 - 9 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek

Posadzone i zjedzone
gulasz z maślakami ... 149

zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsa soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności śmietanę wymieszać z mąką

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z pieczarkami 1396

patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, do ładnego zarumienienia. Gotowe klopsiki przekładamy do większego garnka/rondelka (w nim na końcowym etapie będziemy dusić całe danie). Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy piórka cebuli i smażymy, aż ładnie się zeszklą. Gdy to nastąpi cebulę przekładamy do garnka z mięsem. Do pozostałego po smażeniu(...)łyżki masła i wrzucamy oczyszczone pieczarki (jeśli są duże można je pokroić na mniejsze części). Smażymy do lekkiego zrumienienia, po czym dodajemy do mięsa i cebuli. Garnek z wszystkimi składnikami stawiamy na palniku, podlewamy całość winem, dusimy chwilę, po czym dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy kremówkę oraz resztę natki pietruszki. Na samym końcu

Smaki Na Talerzu
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 163

przez około 10 minut na dużym ogniu, a następnie wlałem do mięsa wszystkie składniki w których się marynowało, dodałem 1/2 litra wody i zmniejszyłem ogień. Całość dusiłem bez przykrycia przez 2 godziny, aby mięso stało się całkowicie miękkie. W razie nadmiernego ubytku płynu należy do gulaszu dodać więcej wody, na tym etapie powinien on mieć raczej płynną konsystencję

Wyprawy kulinarne
Majowa zupa z pokrzywą 121

czosnek wraz z drobno posiekaną cebulką, chwilkę podsmażyć. Dodać na patelnię pokrojoną pokrzywę lekko posolić i dusić razem kilka minut. Odstawić. Z około 1,5 litra wody, mięsa i warzyw łącznie z przyprawami ugotować wywar. Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać

W garach u Gosi
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 143

wylądowały w garnku. Do patelni delikatnie wlałam piwo, wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie i goździki, doprowadziłam do wrzenia i całą zawartość wlałam do garnka z mięsem i warzywami. Garnek przykryłam i wszystko dusiłam na małym płomieniu około 2 godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku

Blondynka Gotuje
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 118

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski (3-4 [długości] cm x1 cm). W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 140

patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut(...)płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj

Corner With Recipes
Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie 142

chwilę podsmażamy na oleju doprawiając bazylią, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy mrożone warzywa i całość zalewamy bulionem warzywnym (mieszamy wodę z koncentratem bulionu warzywnego). Wszystko dusimy pod przykryciem aż nasze mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec próbując i opcjonalnie doprawiając. Sos lekko zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości wody czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy

Słodkie okruszki
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 197

myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.   W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,  po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut, po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów

Wanilia i Kardamon
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 706

kostkę (nie za dużą), dodaję oliwy oraz przypraw i odstawiam na jakiś czas żeby złapało smak. Kroję warzywa (również w kosteczkę), wrzucam je na rozgrzaną patelnię i duszę. Po paru minutach dodaję mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie :-)        Wyrośnięte ciasto na pierogi wyrabiam w dłoni

Życie na widelcu
Bitki wieprzowe 152

przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5.        Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie. 6.        Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.        Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku

Fabryka pomysłów