Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis(...)podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion Smakówrondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą
Kulinarne przygody Gatityrozgrzanym oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu
Podróż w kulinariasolimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości. Podajemy z ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenfalse MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do rondelka ,dodajemy wino ,razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami dusimy na wolnym ogniu około 40 min. Mięso wyjmujemy ,owijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygła). Warzywa przekładamy ,dodajemy odrobinę bulionu z gotowania i razem z osączonym tuńczykiem ,sokiem z cytryny ,kaparami ,miksujemy. Następnie
R'n'G Kitchencebula keczup powidła sól, pieprz, przyprawa do mięsa 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki śmietany Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli(...)tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Dorzucamy pozostałą cebulę i paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dolewamy około szklanki (lub więcej) wody i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej
My simple kitchenkarkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca mięso sól 3 szklanki wrzątku Kotlety umyć, posypać z obu stron solą zmiękczającą i zwykłą. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym(...)cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSoczysta pierś z kurczaka z aromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają całemu daniu wyrazistości i idealnego smaku. Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki(...)roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy przeciąć, odsłonić mięso i podpiec kilka minut, aby wierzch się przyrumienił. Gotowego kurczaka kroimy na plastry. Podajemy z dowolnymi surówkami i ziemniakami. Moje posty
Słodka Stronakulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie mięso umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu na drugiej(...)szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia grzybów, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół, jogurt miksujemy i dostawiamy na około 5 minut żeby ciasto zgęstniało(...)pieczemy około 10 minut, aż ciasto się zetnie (nie powiem konkretnie ile czasu i w jakiej temp. bo mam tu piekarnik gazowy bez termometru;/) na upieczone ciasto wykładamy mięso, na które równomiernie wylewamy pozostałe ciasto (warto przed wylaniem ponownie zmiksować ciasto bo pewnie porobią wam się grudki od siemienia lnianego) wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż góra ciasta się wypiecze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodają mu niesamowitego aromatu. Wołowinę oczyszczamy i kroimy ją w drobną kostkę — wielkości mniej więcej 4 ziaren ciecierzycy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła na dużym ogniu i podsmażamy mięso, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy wołowinę z rondla, ponownie rozgrzewamy tłuszcz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula(...)ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom — uzupełniajcie go. Gdy mięso będzie już miękkie
Karo in the Kitchenchili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce). W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem. 2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso
Kuchnia Prezydentowejkulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową. Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką, smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe
R'n'G KitchenCzerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!