mięso duszone - 8529 przepisów (strona:108/569)

Filet z indyka duszony z bakaliami 162

lodówki na 2 godziny.     Na patelni rozgrzałam masło z olejem i na gorący tłuszcz przełożyłam mięso. Obsmażyłam z każdej strony. Obok mięsa rozłożyłam posiekaną cebulę, dodałam goździki, listek laurowy i wlałam sok z limonki. Dusiłam na małym(...)gazie pod przykryciem około 20 minut. Rodzynki namoczyłam w soku jabłkowym, morele i śliwki pokroiłam a paseczki i wszystko razem rozłożyłam na patelni wokół mięsa, zalałam sokiem z jabłek. Przykryłam patelnię i zostawiłam do dalszego duszenia jeszcze na 10 minut.     Jeśli jest taka potrzeba, to można doprawić jeszcze do smaku. Ja już nic nie dodawałam. Cała potrawa miała

Kuchnia u Krysi
Udka z kabanosami w słodkim sosie 136

Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek(...)mięso przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wywar warzywny, dodać miód i listki laurowe. Całość przyprawić odrobiną ostrej papryki oraz tymiankiem. Dusić pod przykryciem około 30 minut (pokrywka powinna być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien wyraźnie się zredukować

Ugotować
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru) 306

jakiś czas. Następnie dolewamy do mięsa 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego i dodajemy ajvaru do smaku (u mnie 1 czubata łyżka), mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Próbujemy (na tym etapie można jeszcze dodać ajvaru lub doprawić przyprawę). Gdy mięso już będzie miękkie w celu zagęszczenia sosu dodajemy 1/4 szklanki wody, w której dokładnie mieszamy

Słodkie okruszki
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 135

zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć

kuchnia doski
Wielkanocne roladki 162

nitką, lub wkłuwamy wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 1h. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy aż cebula zmięknie. Wyciągamy mięso, zaciągamy łyżką mąki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Węgierska zupa gulaszowa 153

wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku

Moje Kuchenne Rewelacje
Duszony schab w sosie własnym 279

Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze. Składniki: schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli liść laurowy i ziele angielskie olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu woda Przygotowanie: kotlety umyj, oprósz(...)kotletów smaż wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut zalej mięso z cebula wodą, odrobinę ponad poziom mięsa dodaj liść i ziele, sól, pieprz do smaku duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli ok 40-50 minut na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gulasz z kaszą i ziemniakami 130

orkiszowej     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z pokroimy w kostkę, ziemniakami. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie wrzucamy kaszę

R'n'G Kitchen
Risotto z mięsem i kapustką 151

Składniki : 200 g ryżu 300 g schabu 3 cebule ćwiartka białej kapusty olej sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny(...)przykryciem.  Dodajemy poszatkowaną cebulę. Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli i po łyżeczce innych przypraw). Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajemy poszatkowaną lub startą na tarce kapustę. Dusimy wszystko razem nie dłużej niż kwadrans. Ważna jest konsystencja kapusty i ryżu; mają być ugotowane na chrupko więc nie zbyt długo. Podajemy z surówką

prawdziwe jedzenie
Boeuf Stroganow 135

cebuli, a na patelni smażymy mięso, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy je do wcześniej usmażonych warzyw. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, pokrojone ogórki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Placki ziemniaczane z gulaszem 192

czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką

Praktyczna pl
Perska zielona potrawka mięsna z selerem naciowym 133

dorzucamy do selera. Dosypujemy także suszoną miętę i całość delikatnie łączymy ze sobą. Dusimy jeszcze kilka chwil, po czym przekładamy wszystko do garnka z uduszonym mięsem. Mieszamy ostrożnie i na małym ogniu dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec danie doprawiamy sokiem z limonki. Potrawkę podajemy gorącą, w głębokich talerzach i sokiem z granatu do popicia

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz z dzika / Wild boar stew 241

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez

karmelowy
Gulasz z dzika / Wild boar stew 193

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez

karmelowy
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 235

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów(...)przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł. Kajzerkę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Dobrze wyrobić masę. Zagotować około 2 szklanki wody

Czerwień i błękit