gulaszu. Jest ona znacznie bardziej krucha, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło(...)mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu ok 2,5h od czasu do czasu mieszając, do momentu aż mięso zmięknie. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać
Ola la LCHFoleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut. Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką. Smacznego
paapilotkaaszklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu bez przykrycia, aż mięso zmięknie. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę 30%, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy
W kuchennej krainieniewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso. Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie
SzczyptaSmaQMłodą kapustę z mięsem często podaje się na Kociewiu. Moja wersja jest mniej kaloryczna i lżejsza, ponieważ nie dodałam dużo tłuszczu do duszenia kapusty oraz nie zagęściłam jej mąką. Zmieniłam też proporcje mięsa i kapusty. Po kilku próbach doszłam do idealnych proporcji dla naszej trójki. Zdecydowanie bardziej odpowiada nam to danie z przewagą kapusty, a mięso jest tylko dodatkiem(...)półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać mięso mielone i podduszać 7 minut mieszając. Wlać bulion, dodać kapustę i dusić kolejne 8 - 9 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek
Posadzone i zjedzonezrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem do miękkości mięsa soli czy kucharka dodać dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności śmietanę wymieszać z mąką
W Mojej Kuchni Lubiępatelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, do ładnego zarumienienia. Gotowe klopsiki przekładamy do większego garnka/rondelka (w nim na końcowym etapie będziemy dusić całe danie). Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy piórka cebuli i smażymy, aż ładnie się zeszklą. Gdy to nastąpi cebulę przekładamy do garnka z mięsem. Do pozostałego po smażeniu(...)łyżki masła i wrzucamy oczyszczone pieczarki (jeśli są duże można je pokroić na mniejsze części). Smażymy do lekkiego zrumienienia, po czym dodajemy do mięsa i cebuli. Garnek z wszystkimi składnikami stawiamy na palniku, podlewamy całość winem, dusimy chwilę, po czym dolewamy bulion. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy kremówkę oraz resztę natki pietruszki. Na samym końcu
Smaki Na Talerzuprzez około 10 minut na dużym ogniu, a następnie wlałem do mięsa wszystkie składniki w których się marynowało, dodałem 1/2 litra wody i zmniejszyłem ogień. Całość dusiłem bez przykrycia przez 2 godziny, aby mięso stało się całkowicie miękkie. W razie nadmiernego ubytku płynu należy do gulaszu dodać więcej wody, na tym etapie powinien on mieć raczej płynną konsystencję
Wyprawy kulinarneczosnek wraz z drobno posiekaną cebulką, chwilkę podsmażyć. Dodać na patelnię pokrojoną pokrzywę lekko posolić i dusić razem kilka minut. Odstawić. Z około 1,5 litra wody, mięsa i warzyw łącznie z przyprawami ugotować wywar. Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać
W garach u Gosiwylądowały w garnku. Do patelni delikatnie wlałam piwo, wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie i goździki, doprowadziłam do wrzenia i całą zawartość wlałam do garnka z mięsem i warzywami. Garnek przykryłam i wszystko dusiłam na małym płomieniu około 2 godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku
Blondynka Gotujefalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski (3-4 [długości] cm x1 cm). W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone
R'n'G Kitchenpatelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut(...)płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj
Corner With Recipeschwilę podsmażamy na oleju doprawiając bazylią, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy mrożone warzywa i całość zalewamy bulionem warzywnym (mieszamy wodę z koncentratem bulionu warzywnego). Wszystko dusimy pod przykryciem aż nasze mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec próbując i opcjonalnie doprawiając. Sos lekko zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości wody czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy
Słodkie okruszkimyjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut, po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów
Wanilia i Kardamonkostkę (nie za dużą), dodaję oliwy oraz przypraw i odstawiam na jakiś czas żeby złapało smak. Kroję warzywa (również w kosteczkę), wrzucam je na rozgrzaną patelnię i duszę. Po paru minutach dodaję mięso, przyprawiam i farsz gotowy. Nigdy nie liczę ile minut to trwa, po prostu zrób to intuicyjnie :-) Wyrośnięte ciasto na pierogi wyrabiam w dłoni
Życie na widelcu