mięso duszone - 8529 przepisów (strona:101/569)

Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 128

mięso  posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach. Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan

AZgotuj!
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 143

lubimy podroby.. typu serca, żołądki, wątróbka. Dziś na obiad przygotowałam duszone serca indycze z marchewką. Danie bardzo smaczne, pożywne, świetne na chłodne dni. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu ( serca indycze są dość duże więc szybko i sprawnie się je kroi ) tylko podczas duszenia trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo muszą być uduszone do całkowitej miękkości(...)czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej wody ( tak aby tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaje marchewkę i cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym. Tak uduszone serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem pieczywa, lub powstały

Kuchnia z widokiem na ogród
BURGER Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 157

Domowe Fast foody , o niebo lepsze od tych "kupnych", zdrowsze, tańsze. Smakują wyśmienicie . Dlatego dziś chcę Was zaprosić do wypróbowania przepisu na Burgery z mięsem z indyka i duszonymi pieczarkami.  SKŁADNIKI: 6 kotletów do burgerów PRZEPIS  6 plastrów ser żółtego 6 bułek np. Kajzerek 12 plastrów ogórków konserwowych 6 kawałków jarmużu Pieczarki lub PRZEPIS 20 dag pieczarek(...)pietruszki. Bułki rozkrajam na pół. Następnie kładę plaster sera. Wkladam do piekarnika na 10 min w 180 stopniach by ser się rozstopil. Następnie polewam sosem, kładę plastry ogórka, ciepłe mięso i ciepłe pieczarki. Smacznego

Gotowanie Patki
Saltimbocca 220

ostatni w osolonej wodzie tylko przez ok. 4 minuty, aby pozostał al dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy na mniejsze kawałki. Saltimbocca podajemy razem z dodatkami oraz sosem z duszenia. Uwagi Dziki ryż gotuje się nawet 2 razy dłużej niż „zwykły” biały (należy to zweryfikować zgodnie z zaleceniami producenta i własnym doświadczeniem). Aby ułatwić sobie poradzenie z tą kwestią, należy(...)gallery-34 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-34 .gallery-caption {margin-left: 0;} Saltimbocca - składniki Przykładowe dodatki i przybrania Przygotowane sznycle Zawijanie sznycli Zawinięte saltimbocca Mięso najpierw obsmażamy Następnie dusimy w sosie Gotowe saltimbocca z dodatkami i przybraniem Post Saltimbocca pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 146

trzy keksówki pasztetu, każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki(...)pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć łopatkę, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Kiedy mięso zacznie mięknąć, dodać obraną cebulę. Wątróbkę oczyści, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 10 minut, osączyć. Miękkie mięso wyjąć z rondla, w przestudzonym wywarze namoczyć kajzerki

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi z mięsem i pieczarkami 180

kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak duszony w pietruszce i w porze 131

angielskie i przykryć pokrywą.  Kurczaka wstawić do nagrzanego do około 180 - 190 stopni piekarnika. Dusić około godziny. Pod koniec zdjąć pokrywę, rozgarnąć por i pietruszkę - mięso delikatnie się zrumieni. W trakcie duszenia powstanie spora ilość sosu, który można później zaprawić

Nie tylko w kuchni
Wołowina w ciemnym sosie 148

podsmażamy z obu stron. Dolewamy szklankę wody i sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, dolewamy do mięsa, mieszamy, dodajemy kolendrę, przyprawiamy do smaku  i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego

Maminek kulinarny
Enchilada zapiekana z serem żółtym 93

drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone (rozdrabniać widelcem) i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć około 5 minut. Wlać pomidory krojone (350 z 400 g, pozostałe 50 g na osobną patelnię), dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego  i dusić przez czas około 10 - 15 minut(...)drugiej patelni do 50 g pomidorów dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Do patelni z mięsem wrzucić opłukaną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Sos i farsz przestudzić. Nakładać farsz równomiernie na placki tortilli. Ja układam go w kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady

Karola gotuje
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 188

wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem

Gotowanie jest łatwe
Kotlety mielone mojej babci (zapiekane) 132

tyle nie zje, bowiem po pierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie z planem(...)już chyba tych opowieści, pora na podzielenie się przepisem:) Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała kilku dodatkowych przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta

Obiad gotowy
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem 151

się olej rozgrzeje wrzucić cebulę i przez chwilę ją poddusić. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem. 4. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć i gotować jeszcze

Posadzone i zjedzone
Kurczak po gospodarsku. 361

Pierś z kurczaka zyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny(...)Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podduszamy i doprawiamy przyprawą gosposi i sosem sojowym. Mieszamy i dalej dusimy do momentu, aż mięso nie będzie w środku różowe, to na prawdę chwila. Wyłączamy palnik i na patelnię wrzucamy ugotowany ryż i dolewamy łyżkę zimnotłoczonego oleju z pestek dyni. Podajemy z marynowaną

MamaOskarka
Drób z warzywami i kaszą jaglaną 162

mięsa z udek -pół opakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała część dużego pora -olej do podsmażania -szczypta kardamonu, kurkumy, curry -sól, pieprz do smaku -kilka kropel cytryny -łyżka masła -pół szklanki kaszy jaglanej -szklanka gorącej wody -garść posiekanej natki pietruszki Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy(...)oleju do zrumienienia. Dodajemy do duszących się warzyw. Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron kawałki mięsa drobiowego na rumiano. Wykładamy na warzywa, posypujemy przyprawami i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni w której smażyło się mięso, krótko prażymy suchą kaszę. Zalewamy gorącą wodą, solimy

Kulinarne przemyslenia
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 111

zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew.  Dusić pod przykryciem do miękkości często  mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć  pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory  zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić  wyciśniętym czosnkiem  oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli

W kuchennym oknie Ewy