mięso duszone - 8529 przepisów (strona:97/569)

Rolada śląska. 533

farsz nie wyleciał ze środka. Zabezpieczamy z dwóch stron za pomocą wykałaczek. Rolady podsmażamy z każdej strony na margarynie. Następnie dodajemy wody. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu dolewamy wodę i obracamy rolady. Gotowe rolady wykładamy na półmisek. Potem zagęszczamy sos. Odrobinę wody mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy

Magia jedzenia.
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 211

miękkie. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru  oraz  wątróbkę zmielić przez maszynkę. Bułkę tartą zalać mlekiem,następnie dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i dodać do masy mięsnej , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 172

następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz.  Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.  Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana.  SKŁADNIKI / 4 porcje(...)oraz sos sojowy. Mieszamy z cebulą. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą( nie wyżej niż do wysokości mięsa) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok.15 minut, do miękkości mięsa. W tym czasie można 2-3 razy przełożyć mięso na drugą stronę. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną z 1-2 łyżkami zimnej wody. Przelewamy

cool and minty
Chili con carne na szybko. 114

bazylii suszonej 3 łyżki oliwy Wykonanie : Do rondla wlać oliwę, przełożyć mięso wymieszane z oregano i bazylią,  podsmażyć, następnie wlać   sos i mieszankę od Bonduelle. Dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Danie gotowe, można podać z bułką lub makaronem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak z pomidorami i cukinią 97

myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy kurczaka na patelni z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy czosnek i pomidory z puszki. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Cukinię kroimy w plasterki, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do kurczaka i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bazylię.   Smacznego

Passion of Cooking
Pstrąg duszony w jabłkach 114

Bardzo lubię pstrągi . Maja delikatne mięso i łatwo przechodzą zapachem i smakiem warzyw . Dlatego łatwo je przyrządzić . Dlaczego jeszcze je lubie? W duszonych ości łatwo odchodzą od mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów.  Składnik 2 pstrągi 6 jabłek 2 cebule 1 łyżka masła(...)czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa

Eli Gotowanie
Burrito 169

przyprawy do buritto i texmex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy  cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone  i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam sie już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy

Zainspiruj się kuchnią
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 161

kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka(...)dodajemy pokrojoną marchewkę, dusimy aż kasza będzie miękka. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone podgrzybki i całe kurki. Gdy kasza będzie miękka dodajemy do niej grzyby, oraz pokrojone w paski kolorowe papryki, podgrzewamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką podajemy do mięsa, ja podałam do duszonej wołowiny. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa 124

pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z kurczakiem i oscypkiem 183

minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i trzymamy w cieple. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i dusimy, aż się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy na lekki ogniu ok. 5-7 minut. Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia - redukujemy do 1/3 objętości. Przykrywamy pokrywką, dusimy 5 minut.  3. Zestawiamy z ognia

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 469

Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu ziemniaczaną zapiekankę i przyrządzaj ją na różne sposoby – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 429

Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i  pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać

VioletoweKucharzenie
Mięsna mielona potrawka 130

keczupu pikantnego Sól Pieprz Olej Zieloną oraz żółtą oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki natomiast w plasterki. W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i lekko dusimy. Następnie dokładamy mielone mięso wieprzowe. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem, ostrą czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy keczup. Dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości warzyw i mięsa

VioletoweKucharzenie
Kaczka duszona z grzybami 113

Weekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona(...)majeranek olej Grzyby namoczyć i odcedzić. Mięso kacze natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego Artykuł Kaczka duszona z grzybami pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. 205

pysznej zupy.    Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie dla 5 osób )  1 nieduża kapusta biała 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 litr rosołu  50 dkg mięsa mielonego  100 gram ryżu  500 ml sosu pomidorowego  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz do smaku(...)kosteczkę . Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę i czosnek ( możemy całość podsmażyć na oleju – ja dodaję chochlę rosołu i duszę ) po chwili dodajemy mięso i całość podgotowujemy. Gdy mięso się ugotuje dodajemy pozostałe składniki oprócz ryżu i przypraw. Zagotowujemy całość i gdy kapusta będzie miękka dodajemy ryż, zagotowujemy, doprawiamy i gotowe. Proste, prawda

Kuchnia na wzgórzu