mięso duszone - 8529 przepisów (strona:88/569)

Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 179

inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest

Karo in the Kitchen
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 202

minut w 170 stopni, aby się podpiekło. Nie dodajemy tłuszczu, bo karkówka jest naturalnie tłustym mięsem.  Po 20 minutach dolewamy wywar po gotowaniu kapusty, zakrywając mięso do jego połowy, przykrywamy i dusimy w 160 stopniach przez godzinę.  Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i wilgotne. Pyszne! Polecam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak w sosie teriyaki 178

Pierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Składniki: 500 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ziarna sezamu do posypania Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco(...)wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować. Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut. Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Źródło: kwestiasmaku.com (przepis

Bullio
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 344

pół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy

Pysznosci Babci Basi
Zupa z jagnięciny z curry 166

garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć je i trzymać w cieple. Następnie podsmażyć warzywa, dodać curry, przesmażyć. Dodać mięso, liście laurowe, wlać wodę, posolić. Dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mięso wyjąć, obrać z kości i podzielić na porcje „na łyżkę”. Trzymać w cieple. Warzywa z wywarem przetrzeć przez sito

królestwo garów
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 192

obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut. Gulasz podałam

sierotka maRysia w kuchni
gulasz z indyka z kurkumą na ostro... 159

koperek 1/2 pęczka mięso gulaszowe dobrze wymieszać z kurkumą, przyprawą Harrisa, kucharkiem dodać cząstki cebuli, schować do lodówki na 3-4 godziny na rozgrzanym maśle podsmażyć mięso z cebulą, dolać wody i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa, śmietanę i wodę wymieszać ze śmietaną i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - smaczny, syty

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wieprzowy z kaszą 160

dodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki

Ugotuj to sam ...
Sakiewka z kurczaka faszerowana serami z pomidorem na szpinaku z żurawiną 166

przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku. Uważać by nie wysuszyć mięsa. Mięso podawać na liściach szpinaku z serem z żurawiną. Liście szpinaku skroplić do smaku

KreatywnePiny
Czeski gulasz piwny 188

czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody

Pyry na Gaz
Makaron z Kurczakiem i Warzywami 490

przykryciem dusimy ok. 10-15 minut.  W międzyczasie w osobnym garnku smażymy kurczaka (ok. 4-5 minut w niewielkiej ilości oleju). Następnie do warzyw dodajemy mięso i wszystko razem dusimy przez ok. 2 minuty.  Na ugotowany al dente makaron wykładamy warzywa z kurczakiem. Moje posty

Słodka Strona
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 197

szczyptę suszonych ziół, a następnie podlać odrobiną wody i przykryć pokrywą i dusić na średnim ogniu.  Gdy warzywa będą jeszcze twardawe dodać pomidory z puszki i mięso z udek. Wszystko razem dusić jeszcze przez chwilę ( jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę wody). Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem lub ostrą papryczką. Na koniec dodać sporo posiekanej natki

Lubię to gotuję
Naleśniki "Bolognese" 220

zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu, aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki i dodać przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz cukier, dusić pod przykryciem, aż jarzyny i mięso będą miękkie. Pół godziny to jest absolutne minimum, ale im dłużej będzisz dusić tym lepiej. Jeśli sos jest za rzadki, odparuj nadmiar płynu zdejmując pokrywkę usmażyć naleśniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka w marynacie paprykowej duszone w cebuli 187

dusić na małym ogniu przez 30 min. 3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu

Kuchnia Paulettes
Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem 166

większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki bądź słupki marchewkę, podlać szklanką wody i dusić całość aż do miękkości mięsa. Wrzucić groszek, zagotować. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty