podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami
zadanie-gotowanieostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami. Smacznego! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ w przedświątecznych przygotowaniach jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość
Obiad gotowylodówce. Smacznego! Do przygotowania tej pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowyjeszcze kilkanaście minut, a następnie dodać warzywa (bakłażan przy końcu bo się rozciapie, a jeśli i nawet to też będzie pysznie) i wszystko skropić limonką. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa ok 35 min (nie zapominać przemieszać czasem i pewnie będzie trzeba jeszcze troszkę podlewać wodą). Na końcu wlać mleczko kokosowe, kiedy zgęstnieje będzie gotowe do podania
Gaździnka warzycukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, pieprz PATISONY KONSERWOWE http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium
Gotowanie Patkisałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec posypać
Państwo Wojtczuk gotujązbyt mocno zbrązowieć), dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Gotujemy do czasu zgęstnienia sosu. Następnie sos doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy posiekane zioła. Do przygotowanego sosu przekładamy mięso i całość dusimy jeszcze około 5 minut
Smaki Na Talerzustrony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i wędzoną. Gotować pod przykryciem
O kuchni z uczuciemMięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy. Miałam syrop z bzu lekko słodki, najlepszy byłby wytrawny ale nie zawsze można go nabyć a ja w tym roku nie zrobiłam. Schab tak pieczony z zewnątrz jest prawie czarny a w środku
Moje Małe Czarowaniesamym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy i grzyby i 2-3 minuty razem przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy bulion, dodajemy mięso,przykrywamy i dusimy około 20 minut. Śmietanę mieszamy z i kilkoma łyżkami wywaru z rondla. Dodajemy szczyptę kurkumy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do garnka
Moje Kuchenne Rewelacjeporcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony, wsypać cebulę pokrojoną, podsmażać z 5 minut wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku wlać przyprawę w płynie przed podaniem wsypać natkę pietruszki, podawać z czym się lubi - żeberka sa delikatne, miękkie i smakują wybornie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięeksperymentuje w kuchni i choć klasycznego schabowego z panierką pamiętam dobrze z babcinej kuchni i sama uwielbiam jego smak to wciąż szukam nowych kulinarnych pomysłów. Ten schabowy jest długo duszony, mięciutki i bez panierki. Soczysty w środku z aromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu(...)zostawiamy. Podgrzybki oczyszczone kroimy w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy przyprawione kotlety, ewentualnie później jeszcze je doprawimy do smaku. Po 15 minutach dodajemy cebulę wraz z grzybami, dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by cebula nie przywarła do patelni albo mięso było równomiernie usmażone. Ma się rozpływać w ustach. Smacznego schabowego
Zasmakuj Kuchnizrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują
W Mojej Kuchni LubięMarchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie się rozpadać, rozdrobnić je widelcem, dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i obsmażyć razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu
Posadzone i zjedzonechwilę podsmażamy, następnie dodajemy, mięso z indyka, przyprawy i dobrze mieszamy.Dusimy na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie. Następnie dodajemy sos pomidorowy i co jakiś czas mieszając dusimy do całkowitej miękkości mięsa.Na samym końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikażdej strony, przełożyć na talerz do rondla wsypać cebulę pokrojoną, pieczarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu na pieczarki położyć kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa wlać śmietanę, wymieszać i bez przykrycia na większym ogniu gotować z 10 minut aby część wody odparowała, wsypać posiekany koperek kurczak jest smaczny, pikantny, smakuje z ryżem, ziemniakami
W Mojej Kuchni Lubięzrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa z 40 minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym
W Mojej Kuchni Lubięmięso). Na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i dodać do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, pomidory pokroić, dorzucić do mięsa. Doprawić, i dusić przez ok 20 min, W razie potrzeby można dolać wody, albo zagęścić sos mąką ;) Smacznego
Idę coś wszamaćpieprz oregano oliwa Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć. Dodać mięso, wymieszać i dusić przez chwilę. Następnie wlać wino, dusić prze chwilę. Dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu mieszać. Można dolać trochę bulionu
zadanie-gotowaniechwilę obsmażamy całość. Zalewamy całość 0,5-07 litra wody, dodajemy liście laurowe, kostkę warzywną, ziele angielskie, pieprz, ziemniaka, grzyby wraz z wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy marchewkę. Kapustę szatkujemy (ja lubię bardzo kwaśny kapuśniak wiec
Piekielna Kuchnia Patiindyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego(...)Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę sosu balszamicznego. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić mąką i zabielić śmietaną mięso wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewykawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa (około 1,5 godziny) w razie potrzeby dolewając niewielkie ilości gorącej wody. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, tak, aby uzyskać konsystencję zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaprzekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wrzucamy suszone owoce. Dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód, keczup, koncentrat pomidorowy oraz keczup i ostrą paprykę. Dusimy do miękkości mięsa i czasu, aż sos ładnie zgęstnieje i pokryje całe żeberka
Z Majeczką w kuchniKrólik ma mięso bardzo delikatne. Duszone świetnie komponuje się z różnorodnymi warzywami. Właśnie teraz z sezonie jesiennym świeże króliki dostaniecie bez problemu np. w Biedronce. Ja tym razem poeksperymentowałam trochę z jesiennym standardem czyli włoszczyzną, groszkiem, cebulą i pieczarkami. Wyszło lekko i smacznie
Milion Smakówpaprykę, cebulę, obrany czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Dolać 1 szklankę wody. Wszystko przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu
UgotowaćPaprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy mięso, mieszamy i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy, paprykę, czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez około
Gotowanie moimi oczamismaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiInaczej królik duszony w winie. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka. Składniki 600 g mięsa z królika (comber lub udka) 100 g wędzonego boczku … Czytaj dalej Ragout
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyząbki czosnku, smażymy minutę i dodajemy mięso kurczaka. Całość przesmażamy kolejne pięć minut i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. W oddzielnym, dużym garnku, gotujemy makaron. Mięso z warzywami dusimy pięć minut, później dodajemy pokrojoną w paski paprykę, c ałość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez trzy, cztery minuty. W tym czasie cukinię(...)gniazd nasiennych), na cienkie podłużne paski. Drobno siekamy szczypior i nać pietruszki. Odlewamy ugotowany makaron, wrzucając go z powrotem do garnka w którym się gotował. Do duszonych warzyw dodajemy paski cukinii, pietruszkę i szczypior. Warzywa trzymamy na ogniu, jeszcze pół minuty a następnie całość dokładamy do makaronu. Mieszamy makaron z warzywami i wykładamy na talerze
Miód i pieprzzupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia
Eli Gotowaniekurczaka kroimy w drobna kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Dokładamy wszystko do mięsa. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Sos remulada duńska mieszamy ze śmietaną. Przelewamy na patelnię. Wszystko mieszamy, podlewamy delikatnie wodą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy
VioletoweKucharzenieśmietany kwaśnej (gęstej) 18 % 2 jajka sól pieprz 2 ziarna utłuczonej kolendry (lub szczypta gałki muszkatołowej) oliwa Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojone mięso, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi (w sezonie na świeżą fasolkę dusimy około 2-3 minuty), studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę
Rozpustne gotowanieNastępnie podsmażyć kiełbasę i boczek (wszystko pokrojone w kosteczkę). Kapustę odcedzić i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody, dodać do niej pokrojone marchewki, podsmażone mięso i cebulę. Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku. Pod koniec dodać koncentrat. Dusić aż kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny
Sto kolorów kuchniosuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju. Do cebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut. Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem. Przed włożeniem do piekarnika przykryłem
R'n'G Kitchenłyżki płatków migdałowych - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane i pokrojone na drobną kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu
Kuchenne Wariacjeobieramy i kroimy w ósemki. Siekamy drobno cebulę. Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą i dusimy 5 minut. Schab wyjmujemy i pieczemy przez godzinę w 180stopniach, podlewając winem (jeśli nie używamy wina, to sosem własnym), aby nie był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię
ChilliJemyBardzo łatwa w przygotowaniu, kolorowa i zdrowa sałatka z pomidorami i ogórkiem doskonała jako uniwersalny dodatek do wielu różnych dań, zwłaszcza z pieczonego, duszonego i grillowanego mięsa. Zapisz przepis Drukuj Składniki 200g mieszanki porwanych kolorowych sałat 1 średni ogórek mizeryjny (200g) 1 średni pomidor (200g) 5-6 gałązek koperku sól czarny pieprz świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Ogórka
Kulinarna Pokusacałości aby nie straciła soczystości.Z każdego miejsca w którym mackę przetniemy wypływać będzie naturalny jej "sok" do wody a w nim zawiera się smak i nadaje on mięsu soczystości.Do duszenia w sosie można ośmiornicę podzielić już na mniejsze lub większe kawałki a to co "wycieknie" i tak zostanie w sosie.Lepiej jednak dzielić ją już na małe kawałki dopiero
Sztuka gotowania w/g Samirypokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaMajonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light! (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light! (szczegóły wkrótce!) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!! (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i idź na spacer! A na kolację zjedz lekki posiłek! (szczegóły wkrótce!) 7. Ogranicz... alkohol
IzaGotujeMajonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light! (szczegóły tutaj) 4. Świąteczna Sałatka Light! (szczegóły poniżej) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!! (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i idź na spacer! A na kolację zjedz lekki posiłek! (szczegóły wkrótce!) 7. Ogranicz... alkohol
IzaGotujepapryczka, przyprawa włoska, świeża bazylia, parmezan Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym masełku podsmażamy cebulkę i mięso mielone. Następnie dodajemy pieczarki, chwile dusimy. Do gotowych już pieczarek i mięsa dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy -solą, pieprzem, przyprawą włoską, krojone oliwki. W celu wyparowania nadmiaru wody, gotujemy
MarciochaKucharzywsypać pokrojoną w większą kostke łopatkę obsypaną mąką, pieprzem mielonym, garam masala i razem podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając wlać wodę, przyprawę w płynie i dusić do miękkości mięsa na mniejszym ogniu na koniec dodać śmietanę słodką i zagotować na większym ogniu z 2-3 minuty, dodać natkę pietruszki mrożoną lub świeżą gulasz podać z ziemniakami, kaszą
W Mojej Kuchni Lubięgarnku rozgrzać odrobinę oleju. Polędwiczki przesmażyć na złoty kolor. Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu
Ugotowaćprzesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa muszą być miękkie. Następnie do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody. Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu
Ugotowaćcebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości mięsa. Gdy danie wydaje nam się za mało ostre doprawiamy
VioletoweKucharzeniesobie jest już słony, jak dla mnie sos nie potrzebował już więcej soli, dlatego doprawiłam do smaku tylko pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę a następnie dodajemy kawałki mięsa i lekko dusimy przez ok. 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając. Podajemy posypany drobno pokrojoną pietruszką. Smacznego
Kuchnia moimi oczamipokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę, jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną i gotowe
Kuchnia Beatywodą Całość dusić z przyprawami do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po około 20 minutach dodać warzywa Dusimy dalej na wolnym ogniu, do momentu ,aż warzywa będą al dente Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe. U mnie podane z kasza jaglaną Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek
w mojej kuchnicebulą i przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Miksturownikprzyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne
Pyry na Gazdużego garnka wlewamy ok. ¾ l wody, wrzucamy pokrojoną kapustę, na tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione) oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy
mojewypiekiinietylkoZnowu przygotowałam policzki wołowe. Bardzo nam zasmakowało to mięso - po długim duszeniu rozpływa się w ustach i ta rewelacyjna kleistość... Szkoda, że tak trudno je dostać, ale jeśli gdzieś na nie natraficie to spróbujcie koniecznie bo warto. Tym razem policzki przygotowałam z dodatkiem piestrówek , które dostałam od Dorotki na Orawie . Pokrojone w plastry i ususzone doskonale nadają się do dań
Smaczna Pyzawykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu. Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę. Pod każdą
Basia w kuchnitylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor. Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także do innych dań, oczywiście jeśli się je lubi. Zobacz przepis na Dorsza smażonego z boczniakami i puree
Smaczna PyzaNastępnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy
Walijskie Pichceniekurczaka natrzeć mocno przyprawą grill o smaku piwa i schować do lodówki na 2 godziny na gorącym oleju zrumienić porcje kurczaka, dolać z 1/2 szklanki wody pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kurczak w tej przyprawie jest smaczny i na ciepło do obiadu i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!! przyprawy grill o smaku piwa Royal Brand: produkt naturalny, bez soli
W Mojej Kuchni Lubięgorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę i smażyć z 5 minut teraz wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu do smaku dodać pieprz i maggi mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić sos mieszając........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwłożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym oleju w rondlu i do zrumienionych wlać wodę pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - jeśli potrzeba to doprawić maggi sos zlać do naczynia a pałki wyjąć na talerz - można podać do pieczywa lub na obiad z czym lubisz...... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany
W Mojej Kuchni Lubięwiększe pory, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi udka umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do kurczaka na oleju zrumienić z każdej strony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pory przekroić na wzdłuż na pół, umyć i pokroić w paseczki udka wyjąć na talerz i do rondla włożyć pokrojone pory podsmażać pory bez przykrycia z 10 minut
W Mojej Kuchni Lubięręcznikiem papierowym na gorącym oleju delikatnie zrumienić kurczaka, posypać wymieszanymi przyprawami, vegetą i z 5 minut podsmażać następnie wlać wodę, do smaku można dać maggi i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa można podać z ryżem, ziemniakami..............SMACZNEGO!!! argentyńska przyprawa "chimichurri" Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, zawiera liofilizaty, produkt naturalny - skład: papryczka jalapeno, natka pietruszki, czosnek granulowany, pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubiędobę, ze 3x obracać marynatę z przyprawami wlać do rondla i do gorącej włożyć golonki zrumienić golonki z każdej strony na rumiano dolać szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 1 godziny - co jakiś czas je obracać w rondlu golonki w tej marynacie są kruche i smaczne..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięseczuańsku Royal Brand 250 gram, przyprawa do zup - do smaku biodrówkę pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam
W Mojej Kuchni Lubięlodówki na 30 minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na koniec do smaku można dodać przyprawę w płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie: do dań
W Mojej Kuchni Lubięczosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać ciut czubricą, podsmażać z 10 minut wlać wywar mięsny i dusić pod przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa
W Mojej Kuchni Lubięostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać
Kulinarny karnet Christopherazłoto. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażyć. Dodać cukinię, pomidorki i chwilę podsmażać. Wlać bulion dodać podpieczone mięso i całość dusić pod przykryciem około 20 minut. Przed podaniem ponownie doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeCebulę w drobną kostkę. Do wysokiej patelni o grubym dnie wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy następnie dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy i wszystko razem smażymy, aż mięso się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy do momentu kiedy warzywa i mięso będą miękkie. Smacznego
Miksturownikdolu. Kurczaka nalezy przyrumienic, ale trzeba uwazac by sie nie spalil. Gdy juz skorka ladnie sie przypiecze odwracamy kurczaka na druga strone, dodajemy posiekana cebulke. Po chwili podlewamy mieso woda i dusimy do miekkosci, uzupelniajac w razie potrzeby plyn.Gotowego kurczaka wycigamy z patelni i odkladamy w cieple miejsce.Orzechy miksujemy, dolewamy do nich odrobine sosu z pieczenia miesa i znow miksujemy
Przysmaki Karolkiwykorzystuję w nietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek
Buniabaje w kuchnizeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem. Smaczanego
coolinarnastrefa.blogspot.comWrzucić liść laurowy, ziele angielski, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Doprawić do smaku. Mięso można przełożyć i dusić w garnku
Di gotujeSól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni(...)podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw
VioletoweKucharzeniepokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor. Mięso zalać wodą i dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać
Mama Gotuje