mięso duszone - 8529 przepisów (strona:77/569)

Schab w sosie musztardowo koperkowym 203

wodą. Przykryć pokrywką i dusić ok.,30min. na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodać musztardę, zamieszać i spróbować sos. W razie potrzeby dosolić i dopieprzyć. Przykryć i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od spodu drewnianą łopatką. Gdy mięso jest już miękkie dodać koperek, zamieszać i ściągnąć z ognia. Smacznego

W kuchni u Moniki
GULASZ PO CHIŃSKU 309

przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE:  Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie ok 2 min dodaję szklankę wody. Duszę ok 20-30 min.  Dodaję mieszankę warzyw chińską. Szalotkę kroję w drobną kostkę. Mięso z patelni przekładam do garnka. Na tej samej patelni(...)roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego

Gotowanie Patki
Boeuf Bourguignon 160

międzyczasie sznurkiem kuchennym obwiązujemy pietruszkę, tymianek oraz listki laurowe tworzącym tym samym tzw.  bouquet garni. Do warzyw dodajemy mięso, usmażony boczek oraz wino pozostałe po marynowaniu. Całość zagotowujemy, dodajemy bouquet garni, i bez pokrywki dusimy na małym ogniu przez 2.5 godziny.  Podczas duszenia możemy dolać wodę jeśli(...)uznamy, że za dużo jej wyparowało. Po 2.5 godzinach wyjmujemy bouquet garni, dodajemy pieczarki oraz cebulki koktajlowe. Dusimy przez kolejne 30 minut. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękkie, wydłużamy czas duszenia o następne pół godziny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego!!! Źródło: Allerhande

W mojej holenderskiej kuchni
Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 130

Nadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe ( jak u kurczaka ), jest specyficzne. Smaczne. W sumie można je zrobić bardzo szybko. Nie zawiodłam się. Zapewne jak kiedyś natrafię(...)wodę aby nie doszło do zapłonu oleju, bezpieczeństwo najważniejsze ). Dodajemy warzywa i pozostałe przyprawy oraz nektar ananasowy. Jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo solimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dusimy do miękkości mięsa ( nie jest to zbyt długi proces ). I teraz tylko się delektujemy, najlepiej przy lampce wina. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli... 189

całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek do garnka dać smalec i na gorącym zrumienić boczek z każdej strony, następnie przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić do miękkości mięsa - około 45-50 minut co jakiś czas obracać boczek i można podlać kilkoma łyżkami wody boczek zostawić do wystudzenia i z zimnego zdjąć sznurek i kroić w plasterki

W Mojej Kuchni Lubię
Królik z szybkowaru w pomidorach 137

pieprzem. Odstawić. Paprykę, cebulę i pomidory pokroić na w miarę równe cząstki. Mięso podsmażyć na oleju, następnie zasypać pokrojonymi warzywami. Na wierzchu położyć liście laurowe, rozkrojone ząbki czosnku, łyżkę masła. Posypać pieprzem ziołowym. Podlać 1/4 szklanki wody. Jak zawrze przykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. Dusić 15 minut. Wyłączyć palnik. Pozostawić do samoistnego spadku ciśnienia ( można dusić(...)otworzyć od razu). Mięso wyjąć. Powstały sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Warzywa delikatnie zagęszczą całość. Mięso polać powstałym sosem. Dla osób nie posiadających szybkowaru po obłożeniu mięsa warzywami, podlać wodą i dusić je pod przykryciem do miękkości. Dalej postępować identycznie. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Łopatka w sosie musztardowym 125

Taki obiad dzisiaj podałam. Ziemniaki z wody, łopatka duszona w sosie musztardowym i buraczki  . Było bardzo smacznie, a nawet zostało mi jeszcze na następny dzień. I dlatego jutro będę miała więcej czasu wolnego hi hi :) Będę musiała nadrobić zaległości prac domowych, bo ostatnio mam nowego kumpla Ma na imię leń :) Tez tak czasami macie? Jutro spróbuję go pogonić(...)oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić na nim mięso z dwóch stron. Wlać 1 szklankę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać sos sojowy, musztardę. Mąkę rozmieszać dokładnie z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
KURCZAK DUSZONY Z CEBULKĄ I PIECZARKĄ 197

zdejmujemy z patelni. 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy 3. Cebulkę w kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. 4. Dodajemy kurczaka, pieczarki i zaczynamy duszenie, co jakiś czas mieszamy. Gdy mięso już będzie dosmażone dolewamy wodę, zakrywamy i dusimy jeszcze ok 7 min. Podajemy z kaszą i sałatką z pomidora i sałaty. Wartości odżywcze: z dodatkami 748 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 149

Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone(...)wykałaczkami. Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu

Trzeci talerz
Danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo 199

Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w  odrobinie wody i wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo

O kuchni z uczuciem
Faszerowane bakłażany 148

kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz(...)kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego! Przepis dodaję

Życie ze smakiem
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 236

oleju, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, doprawiamy solą i tymiankiem. Studzimy. Schab bez błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek i pieprz. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną mieszanką, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy(...)lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia po bokach. W nacięcia wkładamy duszone grzyby i nacieramy mięso dodatkowo czosnkiem, tymiankiem, czerwonym pieprzem i rozgniecionymi ziarnami ziela. Mięso spinamy wykałaczkami, aby nacięcia nie rozchylały się na boki. Można też związać mięso sznurkiem, zawinąć je w folię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 361

więc to była próba nie lada!  I...... udana! Mięso było miękkie, soczyste i aromatyczne. Jedyna uwaga to skórka, która nie jest chrupiąca - ale tego można było oczekiwać , mięso raczej się dusi niż piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam! składniki 1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony  Gruba sól(...)kurczak jest miękkie, około 40 minut. Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana. Dałam znaczne wiecej czosnku, wrzuciłam też nieobrane ząbki do naczynia z mięsem. Myślę, że można dać trochę mniej mąki - nie 1/3 tylko 1/4 szklanki

Stare Gary
Wołowina z kurkami i dynią 177

czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około(...)godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie gdy nadejdzie taka potrzeba należy dolać bulion lub wina. Dynię kroimy w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Gdy mięso już będzie już miękkie dodajemy dynię i dusimy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Gotowe

Mango Papaja
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 144

mieszając od czasu do czasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty. Podawać z sypkim ryżem

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania