mięso duszone - 8529 przepisów (strona:74/569)

Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 205

sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.  Pieczarki kroimy w drobne plasterki. Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą  i pieprzem.  Wszystko dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE Schab oczyszczamy z tłuszczu

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) 201

więcej 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych Skworcu 4 ziela angielskie Skworcu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do smaku – czarny mielony pieprz + sól himalajska Skworcu Przygotowanie: Ważne! Całość smażymy i dusimy na mniejszym ogniu. I… próbujcie – przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań, ilość podana jest orientacyjnie. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy(...)jakiś czas mieszając. Następnie doprawiamy całość ziołowym pieprzem i przyprawą do kurczaka, dolewamy około 1/3 szklankę wody, dodajemy zmielone liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i dusimy całość do miękkości mięsa. Co jakiś czas warto sprawdzić gulasz, lekko przemieszać lub dodać w razie potrzeby niewielką ilość wody. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy (mieszamy dokładnie) mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso nabierze odpowiedniej

Słodkie okruszki
Zapiekanka mięsna z serkiem wiejskim 198

paczka makaronu lasagne (np. Malma) do smaku: sól, oregano, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, natka pietruszki Sposób przygotowania: Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy. Drugą cebulę kroimy i podsmażamy

WojnaNaSmaki.pl
Faszerowane pomidory 258

miąższ z wydrążonych pomidorów. Po 7 minutach dodajemy mieszankę warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Gulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. 211

pozostałym w garnku oleju zeszklić cebulę. Dodać chili i paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody

Pełny talerz
Królik duszony w sosie musztardowym 161

przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki „Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięska :) Składniki: (4 porcje) 1 królik(...)podzielić na 4 części Wydzielić przednie łapy. Podobnie jak w przypadku tylnich (naciąć mięso pod łopatką, wyluzować stawy i przeciąć nożem pomiędzy stawami) Ponacinać mięso pomiędzy żebrami (jeśli są zbyt długie można je skrócić tasakiem)   źródło: „Pascal kontra Okrasa” The post Królik duszony w sosie musztardowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 157

obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej ze stron aż mąka przyrumieni się na złoty kolor, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz grzyby. Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1 h. W  miarę potrzeb mięso podlewamy wodą. Następnie do mięska dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku oraz śmietankę. Wszystko razem

kulinarne odsłony pati
ŁAZANKI PO BOLOŃSKU 194

mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese.  Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól  pieprz bazylia oregano papryka słodka(...)makaron typu łazanki. Wykonanie:  Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około  20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę

Walijskie Pichcenie
Schab duszony w cebuli i marchewce 889

Kolejna propozycja na schab duszony z cebulą. Tym razem smaku nadaje marchewka, aromatyczny majeranek i lubczyk.  Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych (około 500 g mięsa) 3 duże cebule 2 duże marchewki 4 duże ząbki czosnku papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 1 czubata łyżeczka majeranku   (u mnie Skworcu ) 1 płaska łyżeczka(...)paprykę słodką, majeranek, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, keczup, pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy.  Mięso wkładamy pod cebulę z marchewką, patelnię przykrywamy pokrywką. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 40 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Placki ziemniaczane z gulaszem. 189

paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone mięso)zalać gorącą, przegotowaną wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować wodę, sprawdzić czy nie ma potrzeby doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli

W kuchni u Moniki
Schab na mleku (danie z szybkowaru) 307

oraz warzywami. Gdy całość uzyska lekko złoty kolor, to wlać mleko oraz wodę. Na sam koniec dodać zieloną pietruszkę. Zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu(...)się para (stałym strumieniem!). Gotować 25 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso i za pomocą blendera zmiksować sos (razem z cebulą, czosnkiem i zieloną pietruszką), a na sam koniec go zagęścić (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać

Ugotować
Schab w sosie własnym (danie z szybkowaru) 3515

szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki.  Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu(...)się para (stałym strumieniem!). Gotować 25 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso oraz cebulę i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą

Ugotować
Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru) 360

wody. Następnie ułożyć przesmażone kawałki schabu. Jeżeli mięso nie jest przykryte wodą to można dolać odrobinę wody.   Następnie zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu(...)się para (stałym strumieniem!). Gotować 12 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w śmietanie 30%; przygotowaną masę wlać powoli do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć

Ugotować
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 152

przykryciem dusić z 30 minut do miękkiego mięsa wsypać warzywa mrożone zestaw węgierski, dodać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania